Semjén Zsolt Iránban tárgyalt

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar-iráni kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, ezen belül a nukleáris biztonsági együttműködésről is tárgyalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Iránban – tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Véget ért Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hivatalos látogatása Iránban. A delegáció tagja volt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára – olvasható a sajtófőnök tájékoztatásában.

A delegációt fogadta Esak Dzsahangiri, az iszlám köztársaság első alelnöke, Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös látogatásának házigazdája, Ali Laridzsáni, a parlament elnöke, és külön találkozott Maszud Pezeskiján parlamenti alelnökkel.

Semjén Zsolt megbeszélést folytatott Hoszein Ali Amiri parlamenti kapcsolatokért felelős alelnökkel, Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszterrel.

A miniszterelnök-helyettes és kísérete tárgyalt Ali Akbár Szálehi alelnökkel, az iráni atomenergetikai szervezet vezetőjével. A találkozó alkalmával aláírták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Európai Unió normáinak megfelelő szándéknyilatkozatot a két ország együttműködéséről a nukleáris energia, elsősorban annak biztonsága területén – közölte Havasi Bertalan.

A látogatás során a delegáció megbeszéléseket folytatott négy iráni tartomány kormányzójával, továbbá találkozott az Iránban élő vallási közösségek vezetőivel, Nászer Makárem Sirázi nagyajatollahhal, Ramzi Garmuval, az iráni katolikus püspöki tanács elnökével, Sipan Kahijánnal, az iszfaháni Vank székesegyház segédpüspökével, az örmény ortodox egyház vezetőjével.

A látogatáson a magyar fél bejelentette, hogy az Európai Bizottság határozata alapján készen áll a beruházásvédelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalások megkezdésére. Ez a dokumentum, együtt az év elején életbe lépett kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezménnyel, a Gazdasági Együttműködési Megállapodással, a február elején lezajlott Gazdasági Vegyes Bizottság ülésén aláírt dokumentumokkal széles egyezményes alapot biztosít a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez – áll Havasi Bertalan közleményében.

Előző sztori

Legalább 26 ember meghalt egy robbantásos merényletben Egyiptomban

Következő sztori

Labdarúgás: Dorogon szakadt meg a Szeged-Grosics veretlenségi sorozata