Közélet

Rétvári: büntetőjogi felelőssége van a Kék Bálna felbujtóinak

Rétvári: büntetőjogi felelőssége van a Kék Bálna felbujtóinak

2017. április 5., szerda
Rétvári: büntetőjogi felelőssége van a Kék Bálna felbujtóinak

Rétvári Bence államtitkár szerint a Kék Bálna néven elhíresült csoport felbujtóinak büntetőjogi felelőssége van a magyar jog alapján, a jelenség ellen szoftverekkel is lehet védekezni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a csoport sérülékeny gyerekek nehéz helyzetét próbálja meg kihasználni, és egy internetes csoportban kihívások elé állítva őket sodorják életüket veszélybe. A jelenségre már felhívták a Klebelsberg Központ, és azon keresztül a pedagógusok figyelmét is,

Rétvári Bence

kiemelte, hogy a diákok a pedagógiai szolgálatoktól is tudnak segítséget kérni. Emellett az államtitkár kitért arra, hogy internetes szűrőprogramokkal is lehet védekezni a jelenség ellen. Kifejtette: 2013-óta az internetszolgáltatóknak kötelező ingyenes szűrőprogramokat biztosítaniuk, amelyek kiszűrik azokat a tartalmakat, amelyek a gyerek számára veszélyesek lehetnek. Ezen program telepítésével a Kék Bálna oldalait a gyerekek nem érik el - mondta a miniszter. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, Magyarországot még nem merült fel a Kék Bálna jelenléte, de fontos megelőző lépéseket tenni. Sajtóhírek szerint a Kék Bálna nevű internetes csoport különféle kihívásokra buzdítja az általa elért fiatalokat, az utolsó "próba" pedig az öngyilkosság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.