Közélet

Rangos szakmai elismerést kapott a Csányi Alapítvány

Rangos szakmai elismerést kapott a Csányi Alapítvány

2017. április 9., vasárnap
Rangos szakmai elismerést kapott a Csányi Alapítvány

Elsők között ismerték el a Csányi Alapítványt mint kiemelkedő fiatal tehetséggondozó szervezetet a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díjjal. Az idén 12 éves alapítvány 2017-ben újabb 30 gyermeket von be a komplex tanulmányi és segítő programjába.

A Csányi Sándor által 2005-ben életre hívott Csányi Alapítvány Életút Programja általános iskola ötödikes osztályától az első végzettség megszerzéséig támogatja a hátrányos helyzetű gyermekeket. Tanulmányaik végéig mentorok, pedagógusok, családsegítők támogatják őket tehetségük kibontakoztatásában, valamint a szociális helyzetükből adódó elmaradásaik pótlásában. A program további célja, hogy összetartó közösségeket alakítson ki, elősegítse az esélyegyenlőség, a társadalmi mobilitás megvalósulását. Az alapítvány sikerét igazolja, hogy 2016-ban megkapta a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek és szervezetek számára megalapított Bonis Bona díjat. A 800 jelölt közé kizárólag szakmai jelölés útján lehetett bekerülni, akik közül 58 szakember és 5 szervezet kapta meg az elismerést. Emellett Radoszáv Miklós operatív igazgató átvette a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a gyermekjogok érvényre juttatása, valamint a családjukat nélkülözni kényszerülő, hátrányos helyzetű, illetve veszélyeztetett gyermekek védelme és tehetséggondozása terén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként - tájékoztatta az alapítvány vasárnap az MTI-t. "Büszkék vagyunk arra, hogy a több mint egy évtizede eredményesen működő munkát tavaly a szakma is elismerte. Köszönet illeti a mentorok, szaktanárok és önkéntesek kitartó munkáját, a partnerként segítő szülőket, és természetesen a szorgosan dolgozó gyermekeket. Külön öröm, hogy az alapítvány fennállása óta először gratulálhatunk a frissdiplomás György-Dávid Valentinnak. Igazi mérföldkő ez a gyermekenként 12-14 évre tervezett Életút Program történetében" - mondta Csányi Sándor. Ez év tavaszán Jászberényben és Nagybajomban újabb 30 gyermek kap lehetőséget a programhoz való csatlakozásra, velük együtt az alapítvány 380 gyermeket támogat az Életút Programjában. 2016-ban a képzések és foglalkozások országszerte hat helyszínen, 18 mentor, 57 fejlesztőtanár és 86 magyar illetve különféle nemzetiségű önkéntes közreműködésével valósultak meg. A támogatottak mindegyike kiváló teljesítményt nyújt, közülük a kimagasló eredményt elérő 153 fiatalt tanulmányi ösztöndíjban is részesíti az alapítvány. A program részesei közül 56-an felsőoktatásban, 20 fiatal felsőfokú szakképzésben, 78 tanuló középiskolában, 189 gyermek pedig általános iskolában tanul. Az elmúlt 12 évben 134 diák szerzett komplett ECDL (európai számítógép-használói) bizonyítványt, és összesen 232 alkalommal vizsgáztak sikeresen angol, német, spanyol vagy francia nyelvből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.