Közélet

Novák Katalin: a jövőt a tehetséges fiatalok határozzák meg

Novák Katalin: a jövőt a tehetséges fiatalok határozzák meg

2017. április 24., hétfő
Novák Katalin: a jövőt a tehetséges fiatalok határozzák meg

Magyarország felismerte, hogy a jövőt a tehetséges fiatalok, az ő felkarolásuk és támogatásuk határozza meg - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Budapesti Tehetség Konferencia megnyitóján.

Novák Katalin

arról beszélt, hogy szerinte mindenkiben rejlik valamilyen tehetség, csak fel kell fedezni. A konferencián résztvevő szakembereknek pedig az a feladata, hogy felébresszék és fenntartsák a fiatalokban eleve meglévő érdeklődést. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormánynak kiemelten fontos a tehetséggondozás ügye, ezért egyre több figyelmet és forrást fordít erre a területre. 2009 óta a hatszorosára emelték az erre szánt összeget, a jövő évi költségvetésben az ideinél mintegy 10 százalékkal többet fordítanak rá, ezzel pedig átlépik a hárommilliárd forintos határt. Hozzátette, ez nem jöhetett volna létre azon adózó állampolgárok nélkül, akik felajánlják az személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program számára. Eleinte még csak 50 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, mostanra viszont már több mint 350 ezren gondolják úgy, hogy a tehetséges fiatalokat szeretnék támogatni. A programban évente 350 ezer fiatalt támogatnak a sport, a kultúra és a természettudományok terén az óvodától a felsőoktatáson túlnyúlva - mondta Novák Katalin. Az államtitkár kiemelte, azt szeretnék üzenni, hogy ha valaki tehetséges és a szorgalmas, akkor számíthat a kormány és a magyar állampolgárok támogatására. Novák Katalin úgy fogalmazott, Magyarország a tehetséggondozás fővárosa Európában, hiszen Budapesten van az Európai Tehetség Központ, és magyar javaslat alapján már európai tehetségnapot is rendeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.