/

Makói diadal született a KerekEmese vetélkedőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csemete-táltos

Két korcsoportban összesen huszonnégy csapat mérte össze tudását, ügyességét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által rendezett KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedősorozaton. Mindkét korcsoportban makói fiatalok diadalával zárult a verseny, a Sámánok és a Táltosok bizonyultak a legjobbnak.

Már 2006 óta minden évben megrendezi az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) a KerekEmese vetélkedősorozatot. A versenyt a környezettudatosság, a hagyományok tisztelete és ápolása, a tanulók szemléletének tágítása és az iskolai oktató-nevelő munka támogatása hívták életre. Az idei évben mintegy 140 csapat jelentkezett, majdnem 600 versenyzővel, határainkon innen és túlról, többek között a Felvidék, Délvidék és Erdély települései is megmérettették magukat. A kérdések zöme idén a 19. századhoz kapcsolódtak, mellette természetismereti és művészeti témájú kérdésekre is válaszolniuk kellett a fiataloknak. A vetélkedősorozathoz kreatív feladatok is kapcsolódtak, az elkészült műveket az emlékparkban az idény végéig tekinthetik meg a látogatók.

magonc-sámán

Kardos Tamás, az ÓNTE múzeumpedagógia csoportvezetője elmondta, a hideg, borongós időjárás sem szegte kedvét a fiataloknak, akik ezúttal a rotunda és a látogatóközpont tereiben teljesítették a feladatokat. „Az első helyezést a magonc kategóriában, vagyis az 5-6. osztályosok versenyében a Sámán csapat nyerte Makóról, míg a 7-8-osok korosztályában, azaz a csemeték közül szintén a hagymaváros csapata diadalmaskodott, a Táltosok bizonyultak a legjobban” – ismertette az eredményeket. A verseny szoros volt, mindössze 1-1 ponton nyúlt a győzelem. Kardos Tamás hangsúlyozta, azok, akik bekerültek a 12-12 döntős csapatba, már mindenképpen nyertek. Mint mondta, ezek a fiatalok iskolai teendőik mellett nagy pluszfeladatot vállalnak magukra azzal, hogy felkészülnek és megoldják a három forduló feladatait.

Mivel sok támogatót sikerült idén megnyerni a KerekEmese vetélkedőhöz, minden csapat ajándékokkal távozott, a két korcsoportban az első helyezett pedig a nyáron egy táborban vehet részt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A tudáspróba eddig mintegy 6000 diákot szólított meg határainkon innen és túl.

Előző sztori

Orbán Viktor: sikerült megvédeni Magyarország álláspontját az Európai Néppártban (FRISSÍTVE)

Default thumbnail
Következő sztori

Vízilabda: könnyedén hozta a Vasas elleni meccset a ContiTech Szeged Diapolo

Legutóbbi hasonló cikkek