Közélet

Makói diadal született a KerekEmese vetélkedőn

Makói diadal született a KerekEmese vetélkedőn

2017. április 29., szombat
Makói diadal született a KerekEmese vetélkedőn
csemete-táltos

Két korcsoportban összesen huszonnégy csapat mérte össze tudását, ügyességét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által rendezett KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedősorozaton. Mindkét korcsoportban makói fiatalok diadalával zárult a verseny, a Sámánok és a Táltosok bizonyultak a legjobbnak.

Már 2006 óta minden évben megrendezi az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) a KerekEmese vetélkedősorozatot. A versenyt a környezettudatosság, a hagyományok tisztelete és ápolása, a tanulók szemléletének tágítása és az iskolai oktató-nevelő munka támogatása hívták életre. Az idei évben mintegy 140 csapat jelentkezett, majdnem 600 versenyzővel, határainkon innen és túlról, többek között a Felvidék, Délvidék és Erdély települései is megmérettették magukat. A kérdések zöme idén a 19. századhoz kapcsolódtak, mellette természetismereti és művészeti témájú kérdésekre is válaszolniuk kellett a fiataloknak. A vetélkedősorozathoz kreatív feladatok is kapcsolódtak, az elkészült műveket az emlékparkban az idény végéig tekinthetik meg a látogatók.

magonc-sámán

Kardos Tamás

, az ÓNTE múzeumpedagógia csoportvezetője elmondta, a hideg, borongós időjárás sem szegte kedvét a fiataloknak, akik ezúttal a rotunda és a látogatóközpont tereiben teljesítették a feladatokat. „Az első helyezést a magonc kategóriában, vagyis az 5-6. osztályosok versenyében a Sámán csapat nyerte Makóról, míg a 7-8-osok korosztályában, azaz a csemeték közül szintén a hagymaváros csapata diadalmaskodott, a Táltosok bizonyultak a legjobban” – ismertette az eredményeket. A verseny szoros volt, mindössze 1-1 ponton nyúlt a győzelem. Kardos Tamás hangsúlyozta, azok, akik bekerültek a 12-12 döntős csapatba, már mindenképpen nyertek. Mint mondta, ezek a fiatalok iskolai teendőik mellett nagy pluszfeladatot vállalnak magukra azzal, hogy felkészülnek és megoldják a három forduló feladatait. Mivel sok támogatót sikerült idén megnyerni a KerekEmese vetélkedőhöz, minden csapat ajándékokkal távozott, a két korcsoportban az első helyezett pedig a nyáron egy táborban vehet részt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A tudáspróba eddig mintegy 6000 diákot szólított meg határainkon innen és túl.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.