Közélet

Lezsák Sándor: nincs szerep és feladat nélküli település

Lezsák Sándor: nincs szerep és feladat nélküli település

2017. április 8., szombat
Lezsák Sándor: nincs szerep és feladat nélküli település

Nincs szerep és feladat nélküli település, legyen az akár a legkisebb is - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az egykori kisizsáki iskola pedagógusainak emlékére állított kopjafánál tartott avatóbeszédében szombaton Izsák-Kisizsákon.

A térség országgyűlési képviselője szerint a nagyobb települések felelőssége, hogy a kisebbek megkapják a kellő figyelmet és a közösségi élményforrás lehetőségét. A politikus emlékeztetett arra, hogy az 1970-es évek elején több mint 1700 település önállóságát szüntették meg, termelőszövetkezeteket és iskolákat vontak össze, a fiatalok pedig munkahely reményében a városokba költöztek. Az akkori Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának döntése nyomán 11 szovjet házgyárat vásároltak és megkezdték a panelrengetegek építését, melyekben 51 négyzetméter jutott egy négytagú családnak. Ez lett a drámai népességfogyás egyik forrása - tette hozzá. Mint mondta, minden nagy döntés esetén számolni kell annak még nagyobb és súlyosabb következményeivel. A ma emberének nemcsak a kármentés marad, hanem a felelősség is, hogy belakjuk az országot, és ne legyen szerep nélküli település, mint ahogy nincs szerep nélküli ember sem. Csak a tehetségtelen politika nem képes az emberből a tehetséget felszínre hozni, és egy-egy települést feladathoz juttatni - fogalmazott Lezsák Sándor. Beszélt arról is, hogy várhatóan a következő tanévre átadják azt a 24 tantermes iskolát Izsákon, amelyet tavaly nyáron kezdtek építeni állami finanszírozással. Az új intézmény azokat a hagyományokat is tovább örökíti, amiket az egykor Kisizsákon tanító pedagógusok a maguk hivatástudatával alapoztak meg. Az új iskola lehetőségét a jó tantestület, az eredményes diákok és az izsáki családok igénye teremtette meg - tette hozzá. Mondok József (Fidesz-KDNP) Izsák polgármestere elmondta: a kopjafát a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesülete és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány állíttatta, és azok előtt tiszteleg, akik az 1927-ben épült egykori iskolában tanultak és tanítottak. Az épületet tíz éve egy gazdasági társaság vásárolta meg az önkormányzattól. Az épület felújítását követően jelenleg is irodaépületként funkcionál. A rendezvényen Balogh Ferenc egykori diák elmondta, hogy a hatvanas évek végén osztálytársaival egy üzenetet ástak el az iskola udvarán, a zászlótartó rúd talapzata mellé egy palackban. Az úttörőcsapat üzenetét egy filmtekercs negatívjára egykori tanáruk, Kovács Gyula jegyezte fel. A napokban előkerült írás mára azonban elmosódott, mindössze annyi kivehető, hogy az atomenergia békés felhasználására hívták fel az utókor figyelmét. Az avatóünnepségen az egykori diákok tiszteletére új időkapszulát helyeztek el a kopjafa tövében, és köszöntöttek egy pedagógust, aki a régi iskolában tanított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.