Kosárlabda: visszajött a hajrában, de kikapott a Kecskeméttől a Szedeák + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak_kecskemet50_gs

Ugyan ledolgozta tizenhárompontos hátrányát a Szedeák a Kecskeméttel szemben, de végül nem tudta megfordítani a meccset, így fontos meccsen maradt alul Nikola Lazic csapata.

A betegséggel bajlódó Wirth Ádám nélkül várta az első hazai középszakaszbeli mérkőzését a Naturtex-SZTE-Szedeák, amely a Kecskemétet fogadta az újszegedi sportcsarnokban.

A KTE kezdte jobban a találkozót, Pongó Martin szerezte a meccs első kosarát, majd hét perc elteltével sikerült utolérnie ellenfelét a Szedeáknak Nenad Sulovic kosara után. (9-9) Négy kecskeméti pont következett, majd bár lett volna arra is esélye a Szegednek, hogy előnyben zárja az első tíz percet, egy eladott labda után könnyű kosarat szerezhetett a KTE, így három ponttal vezettek tíz perc után. A második negyedben azonban az első akcióból sikerült fordítania a Szedeáknak, amely Ivan Lilov négypontos támadása után először volt előnyben a meccsen. (18-17) Egynél többel ugyanakkor nem tudott vezetni a Naturtex, miközben a Hírös városiak jól időzített hármasaikkal ismét megléptek négy pontra – a hazaiaktól azonban Ivan Lilov is pontosan célzott kintről, így húsz perc után tulajdonképpen minden kezdődhetett elölről, 36-36.

A fordulás után sok hibát hozott a játék, bő három perc alatt mindössze egy kosár született, majd ismét néggyel vezetett a Kecskemét, ekkor azonban másképp folytatódott a meccs, mint eddig: nem tudott egyenlíteni a Szedeák, hanem jött egy Hegedűs-tripla, így kialakult az addigi legnagyobb, hétpontos különbség a meccsen. (38-45) Három perccel a negyed vége előtt már 13 ponttal is vezetett az ekkor nagyon feszesen védekező Kecskemét, amit sikerült meg is tartania az utolsó tíz percre, így egy nagyon komoly hajrá kellett a szegediektől annak érdekében, hogy elkerülje a vereséget. A záró negyedben ugyan faragta a hátrányát a Szedeák, de nem tűnt úgy, hogy sikerülhet a fordítás: az utolsó percekben azonban egyre többet hibázott a Kecskemét, kétszer is ellépték a vendégek, így egy perccel a vége előtt Ivan Lilov szerzett labdája utáni triplájával már csak öt pont volt a különbség. (66-71) A nagyon töredezett meccs végén még az első pontjait ekkor szerző Andrija Ciric két pontra visszahozta a Szedeákot, és a túloldalon ugyan Tomislav Ivosev tempója nem lett jó, de Andrija Ciric nem tudta eldobni az utolsó labdát, így ugyan nagyot küzdött a Naturtex-SZTE-Szedeák, de a fordítás már nem jött össze a végén Nikola Lazic csapata számára.

Ezzel a Szedeák nagy sanszot szalasztott el, mert győzelmével három sikernyi előnyre tett volna szert mai riválisával szemben, így azonban csak egy győzelem a különbség a két csapat között. Juhos Leventéék szombaton a Pécs ellen javíthatnak az újszegedi sportcsarnokban.

Ami a statisztikát illeti

Nem feltétlenül a dobószázalék döntötte el a két csapat meccsét: nagyjából a ketteseket és a triplákat is hasonlóan dobta a Szedeák és a Kecskemét, az öt kihagyott szegedi büntető azonban már különbséget mutat – főképp, mert a Kecskemét csak kettőt hibázott a vonalról, és ha a Szedeák is így tesz, hosszabbításra menthette volna a meccset. A lepattanócsatát is megnyerte a KTE, amely öttel több labdát tépett le, ezzel együtt néggyel több támadólepattanót szedtek a vendégek – igaz, az eladott labdák tekintetében viszont pont ennyivel teljesített jobban a Naturtex riválisához képest. Az egyéni teljesítményekre rátérve, a Szedeák legjobbja a center Nenad Sulovic volt: 37 perce alatt 25 pontjával a mezőny legeredményesebb kosarasa volt, öt lepattanót, két szerzett labdát és egy gólpasszt, valamint 11 kiharcolt faultot írhatunk fel nála három eladott labda mellett. Mögötte a 35 percet játszott Marko Boltic volt a Szedeák erőssége ma, az irányító 16 pontig, négy lepattanóig, három szerzett labdáig, kilenc asszisztig és nyolc kiharcolt faultig jutott – igaz, volt négy eladott labdája is. Ivan Lilov egyetlen percet pihent, és négy triplája mellett egy büntetőt dobott be, egyetlen kétpontosa sem volt pontos a három dobásából, így 13 pontot szerzett a bolgár, e mellett volt három lepattanója, szerzett és eladott labdája, valamint négy gólpassza. Juhos Levente 32 percet töltött a pályán, hat pontja mellett hét lepattanót szedett, két labdát szerzett, egyszer adta azt el és volt egy gólpassza. Andrija Ciricnek ezúttal nem jöttek a dobások: összesen hétszer kísérlezetett 34 pályán töltött perce folyamán, de csak az utolsó triplája landolt a gyűrűben, így három pontot szerzett, hét lepattanója mellét egy-egy szerzett és eladott labdát írhattunk fel nála, és volt két gólpassza is. Filipovics Márkó két perce alatt hamar összeszedett három faultot, így nem lépett pályára a meccs hátralévő szakaszában, Bán Tibor 14 percet kapott Nikola Lazictól, de ő sem szerzett pontot, míg Révész Ádám majd három perce alatt 4 pontig jutott, Vágvölgyi Ákos pedig szintén ennyi idő alatt egy mezőnykosarat szerzett. A Kecskemétből kiemelkedett Tomislav Ivosev, aki 14 pontja mellett öt lepattanót és két gólpasszt hozott, Pongó Martin 11 pontját öt szerzett labdával, ugyanennyi gólpasszal és eladott labdával egészítette ki, míg Kemal Karahodzic nem állt messze a dupla-duplától, hiszen 11 pontja mellé a mezőny legjobb lepattanózója volt kilenc letépett labdával.

ONLINE
Szedeák Kecskemét
69 : 71
(14-17, 22-19, 10-23, 23-12)

Férfi kosárlabda NB I/A, középszakasz, középház, 2. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – KTE-Duna Aszfalt 69 – 71 (14-17, 22-19, 10-23, 23-12)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Hegedüs Tibor, Gorka Szabolcs, Gál János (Balogh László).
Szedeák: BOLTIC 16/3, Lilov 13/12, Ciric 3/3, Juhos 6, SULOVIC 25. Csere: Filipovics -, Bán -, Révész 4, Vágvölgyi. Vezetőedző: Nikola Lazic.
Kecskemét: Djukanovic 14/3, Pongó Máté 11/9, Pongó Martin 5/3, Ivosev 14/3, KARAHODZIC 11. Csere: Hegedűs 6/6, Djerasimovic 10, Mészáros -. Vezetőedző: Forray Gábor.
Kipontozódott: Karahodzic (36′).

no images were found

Nikola Lazic: “Sokkal koncentráltabban játszott a Kecskemét nálunk, mi az egész meccsen nem tudtunk a saját ritmusunkban játszani. Ilyenkor, mikor háromnaponta kell meccset játszani, minden apróság fontos. Nekünk csak két nap állt rendelkezésünkre felkészülni, küzdöttünk ugyan, de ez ma nem sikerült. Fontos meccs volt, de ilyen a kosárlabda, megpróbálunk javítani a következő fordulóban.”

Nenad Sulovic: “Gratulálok a Kecskemétnek, jól játszottak ma, bebizonyította, hogy egy összeszokott csapat. Sok energiánkba került, hogy visszajöjjünk a meccsbe, ez sikerült is, de végül megnyerni nem tudtuk ezt a meccset, mostantól a Pécs elleni meccsre készülünk.”

Forray Gábor: “Minden játékosomnak gratulálok, a védekezésünk volt a győzelmünk kulcsa, főleg a harmadik negyedben ebből kiindulva jó ritmusban tudtunk támadni. Az előnyünk szerencsére kitartott a végéig, tudtuk, hogy a Szeged egy jó csapat, ezt igazolták is a végére. Mindenkinek van még esélye bejutni a nyolcba, sok sikert kívánok a Szegednek!

Pongó Máté: “Végig kiélezett meccset játszottunk, de mondhatni, megérdemelten nyertünk. Hétvégén a Kaposvárt is meg szeretnénk lepni.”

Online közvetítésünk

VÉGE

IV. negyed 69-71 (14-17, 22-19, 10-23, 23-12)

40′ Hosszú Derasimovic hármasa a sarokból, nem úgy Sulovicé, ez bent van, 69-71! Még bő húsz másodperc, és nem támadhatja végi a meccset a KTE: Ivosev labdája lejön, de Ciric hiába indul el vele, védője szorításában nem tudja végigvinni: visszajött ugyan a meccsbe a Szedeák, de végül két ponttal alulmarad a Kecskemét ellenében.

39′ Eladja a labdát a Kecskemét! Cirictől nem jó a hármas, de megvan a pattanó legalább – Boltic viszont kidobja oldalt, ez hosszú Lilovnak, lehet, hogy ez volt a kulcs.

no images were found

39′ Pongó Martin sarokból eldobott triplája nem jó, de Djukanovic hármasa sem jó. Még másfél perc vissza, Boltic ugyan büntetőzhet, de innentől nem lehet pontot kapni, miközben kellenének a gyors akciók, triplák. Boltictól csak az első bent, de Pongó Martin odaajándékozza Lilovnak, aki ezt megbünteti egy triplával: 66-71, még nem dőlt el semmi! Időt kér a KTE!

38′ MEGINT LÉPÉSHIBA! Ez most nagy hiba volt a KTE-től, akár négy pontra vissza lehet jönni. Lilov hármasa egy picit rövid, de kár érte! Ivosev szerez egy kettest a palánk alól, 62-71. Sulovic eladja, ezzel valószínűleg elment a meccs.

37′ Megint Sulovic büntetői, iszonyatosan töredezett meccs. Mindkettő jó tőle, 60-69. Ivosev hármasa nincs bent, majd Derasimovic ellépi a palánk alatt – három és fél perc, és kilenc pont a hátrány. Sulovic egy váratlan befordulással, 62-69. Kell a védekezés!

36′ Boltic most elindul, és ez könnyű ziccer, 58-66. Négy és fél perc még, Pongó Máté azonban megint egy triplával jelentkezik, 58-69 – így nehéz lesz.

36′ Juhos tüzeli a közönséget, miközben Karahodzic kipontozódik. Sulovic most a vonalról, ő sem ront, 56-64, meg is jön az újszegedi sportcsarnok hangja! Lilov szabályos védekezését is befújják faultnak, Ivosev is büntetőzhet, ő is bedobja mindkettőt, 56-66.

35′ Bolticnak ugyan beesik a kettese, de már faultot fújtak a sporik – hű, de mérges az irányító! Mindkettőt bedobja azért, 52-64. Djukanovic állítja meg Bolticot, mielőtt indulna, megint büntetőzhet: most sem ront, 54-64. Még öt perc, talán van még egy utolsó sansz!

34′ Sulovic harcol ki büntetőket, mindkettő bent, 50-64. Megvan a labda, de Juhostól rövid a tripla. Időt kér a Kecskemét.

no images were found

33′ Derasimovic is beüt egyet, neki ez a harmadik. Boltic ziccere kiperdül a betörése után, majd Pongó Martin triplája után 48-64.

32′ Karahodzic begyűjti a negyedik hibáját, le is kapja őt Forray Gábor. Juhos szépen oldja meg Hegedűs mellett, 48-61. Derasimovic megszerzi saját pattanóját, de aztán kihagyja a hármast.

31′ Juhos indítaná Bolticot, de nem tudja végigvinni a kontrát a Szedeák. Megint megvan a labda, most nincs kapkodás: kimarad Ciric kettese, viszont Derasimovic egy könnyed kettest szerezhet, 46-61.

III. negyed 46-59 (14-17, 22-19, 10-23)

30′ Ciric előbb egy trojkát, majd egy közelit is kihagy, Sulovic labdája pedig bent ragad a gyűrűnél. Még harminc másodperc a negyedből, végül egy nehézkes támadás végén Vágvölgyi préseli be, 46-56. Még öt másodperc: Ivosev egy dudaszós triplával zárja a játékrészt, ettől eltekintettünk volna – 13 ponttal vezet az utolsó negyed előtt a KTE.

no images were found

29′ Sulovic egy közelivel ismét, 44-56. Hegedűs középtávolija hosszú, Ciric küzd meg Mészárossal a pattanóért, fault árán, de megvan.

28′ Hegedűs trojkája lejön, Juhosé a pattanó. Ciric triplája nem jó a sarokból.

27′ Sulovic fordul le, majd húzza vissza a palánk alól, 42-53. Derasimovic szed egy támadót Mészáros kimaradt hármasa után, majd Djukanovic dob egy triplát, 42-56. Vágvölgyi áll be a Szedeákba.

27′ Nem tudjuk bedobni oldalról, Derasimovic beleüt Bán passzába, és le is jár a támadóidő. Djukanovic legalább négyet lép, ennek ellenére mehet tovább, Karahodzic pedig be is ejti, 40-52 – sőt, még jöhet egy büntető is, ez is bent, 40-53. Komoly hajrá kell a Szedeáktól!

26′ Djukanovic betörése után ejt, 40-47. Megint Boltic ellen fújnak, most támadót, de ki is marad a közelije – négy faulttal bír Boltic, le kell hoznia őt Nikola Lazicnak, Bán a pályán. Pongó Máté dob egy triplát, tízzel vezet a KTE, 40-50.

25′ Sulovic egy szép közelivel Boltic gólpassza után, 40-45. Boltic állítja meg a sarokból elinduló Hegedűst, befújják a harmadik hibáját az irányítónak.

no images were found

25′ Juhos túldobja a gyűrűt a sarokból, Hegedűs viszont beszór egy hármast – az eddigi legnagyobb különbség, 7 ponttal, 45-38-ra vezet a Kecskemét, időt is kér Nikola Lazic.

24′ Juhos faultja után Djukanovic büntetői következnek: bent van mindkettő, 36-40. Juhos keresi a helyet, jó is a floatere, 38-40. Valahogy eljut Ivosevhez Djukanovic labdája, aki beejti a közelit, 38-42.

23′ Pongó Martin hármasa sincs bent, de a támadó a KTE-é, viszont a testvér is ront kintről. Boltic floatere után Juhos nem tudja visszatenni – majd Sulovicra fújnak egy könnyelmű faultot – három perc alatt egyetlen kosár a meccsen.

22′ Eladott labda támadásban – Derasimovic pöcizi vissza a ziccert, 36-38. Lilovnál nem fújnak, de Derasimovic odapasszolja Juhosnak, sok a hiba a pályán. Ciric hármasa nincs bent, de Lilov megmenti a pattanót, majd Derasimovic üti be második hibáját. Sulovicnak dobnia kell kintről, de a gyűrűt sem éri a labda.

21′ Ciric lesi le Ivosev passzát, de a szegediről megy ki oldalt – kilenc másodperce maradt még a KTE-nek. Karahodzic középtávolija nincs bent, de még maradhat a vendégeknél, Pongó Máté triplája nem jó – Boltic lent marad egy pillanatra, a térdéhez kap, de végül tudja folytatni.

II. negyed 36-36 (14-17, 22-19)

20′ Djukanovic engedi el a triplát még a dudaszó előtt, de rövid a dobása: ez a negyed vége, küzdelmes, harcos meccsen két negyed után döntetlen.

no images were found

20′ Derasimovic egy tempóval, 35-36. Öt másodperc a különbség a két órán, Sulovic megint kiharcol egy faultot, és két büntetőt: csak a második bent, 36-36. Időt kér Forray Gábor, tíz másodperc még a negyedből.

19′ Pongó Martin ellépi, majd Lilov megint elindul, de nem jó a floatere. Pongó Martin most eldobja kintről, de pontatlan, majd Sulovicot szerelik egy bodycheck-el, így dobhat két büntetőt: csak az első bent, 35-34.

18′ Bán küzd meg egy lepattanóért, jöhet a Szedeák. Juhos leszedi Lilov tripla utáni pattanóját, majd a bolgár inkább a betörést választja, de Juhosnak picit pontatlan a passza, lejár a támadóidő.

17′ Sulovic a gyűrű tövére dobja a büntetőt. Ivosev is faulttal együtt teszi be a közelit, 31-33. Bent a büntetője is, 31-34. Boltic passzába beleütnek, meg is szerzi a KTE, azonban visszaadják Juhosnak. Sulovic nem tudja befejezni közelről, de megvan a lepattanó: LILOV triplája is váltja, 34-34.

16′ Labdaszerzés után Sulovic faulttal együtt tesz be egy kettest, 31-31! Rögtön időt is kér Forray Gábor!

15′ Juhos a palánk alól, 27-29. Karahodzic, majd Sulovic is pontos közelről – Bán pedig hiába dobja be a triplát, nem adják meg a sporik – Nikola Lazic hevesen reklamál a zsűriasztalnál, technikait kap a szegediek mestere. Derasimovic kihagyja a büntetőt.

15′ Lilov hármasa a gyűrű tövéről jön vissza, majd időt is kér Nikola Lazic.

no images were found

14′ Karahodzic lemásolja az előbbi akciót, 25-26 – Nikola Lazic azt kéri számon, miért nem faultolnak a szegediek. Révész most nem tudja már bedobni kiszorított helyzetből, majd beüt egy faultot, Pongó Máté pedig egy hármast, 25-29.

13′Révész rögtön pontot szerez, 23-22. Karahodzic szedi le saját lepattanóját, majd másodjára már visszateszi, 23-24. Révész marad egyedül a palánk alatt, ki is használja, 25-24.

12′ Eladja a labdát a Szedeák, de Djukanovic most nem tudja megoldani a ziccert. Révész jön Sulovic helyett. Lejár a kecskeméti támadóidő dobás nélkül, szép védekezés a Szedeáktól.

11′ BOLTIC! Ez a tripla is bent, 21-20. Djukanovic végigviszi, és szépen beejti, 21-22.

11′ Lilov bedobja a második hármast is, ráadásul oda is ütnek neki, négypontos akció lehet. Bent a büntető is, először vezet a Szedeák, 18-17. Hegedűs visszadobja a hármast, 18-20.

I. negyed 14-17

10′Rövid Derasimovic trojkája a túloldalon, majd Ivosev elveszi Sulovictól, Derasimovic pedig szerez egy könnyű kosarat – kicsit rosszul sikerült a zárás, és egyelőre inkább a küzdésről szól a meccs, mintsem a látványos megoldásokról.

9′ Megint Derasimovic a vonalról, nem ront, 11-15. Visszajön Lilov a pályára, Boltic ziccere ugyan lejön,de Lilov megszerzi a meccs első hármasát a sarokból, 14-15.

9′ Pongó Martin lesi le Filipovics passzát, de Bán visszaszerzi, majd bátran be is viszi, de ott nincs helye – ráadásul a kontrából Djukanovic egy faulttal együtt megadott ziccert dob, 9-13. Kimarad azonban a büntető – Djukanovic állítja meg Bolticot, ő is büntetőzhet, ez volt a kilencedik vendég fault a negyedben. Boltic mindkettőt bedobja, 11-13.

no images were found

8′ Djukanovic keresne helyet a sarokban, de kilép a labdával. Ciric lefordul, de beleütnek a palánk alatti kiosztásába, majd ő faultol a túloldalon. Bán jön Lilov helyett. Derasimovic büntetői közül mindkettő bent, 9-11.

7′ Támadófault Karahodzicnál, ez neki a harmadik már, jöhet a Szedeák. Lilov hiába szerez kosarat, érvénytelen – Juhos helyére Filipovics jön. Sulovic ismét büntetőzhet, mindkettő jó, 9-9. Djukanovic triplája még a gyűrűt sem éri a sarokból, nem a szép kosárlabda dominál eddig – Boltic ziccere nincs bent.

7′ Ismét Sulovic állhat a vonalra: kimarad mindkettő, de a másodiknál Karahodzic gyakorlatilag Sulovic elé kísérte Juhost, így újra kell dobni – másodjára már megoldja, 7-9.

6′Karahodzic zsákolásást akadályozza meg Lilov és Sulovic közösen, azonban faultot fújnak a játékvezetők, igen érdekes ítélet. Karahodzic köszöni, és bedobja az elsőt, és a másodikat is, 6-9.

5′ Sulovic büntetőivel folytatódik a meccs: mindkettő a helyén, 6-7. Ivosev triplája lejön, Sulovic közelije sem a gyűrűben köt ki.

5′ Derasimovic még éppen a támadóidő lejárta előtt, de nem éri el a gyűrűt labdája: Mészáros Máté jön a Kecskemétbe Djukanovic helyett. Lilov elveszíti, és beüti a második faultját – a meccset a helyszínen tekinti meg Stojan Ivkovic szövetségi kapitány is.

4′ Csak eddig egál: ráadásul Djukanovicnak még egy faultot is befújnak, miközben behullik a kettese: jó a plusz egy is, így 4-7. Kimarad Juhos középtávolija, ahogy Djukanovic két kísérlete is, bár maradhat a labda a KTE-nél.

no images were found

3′ Lilov triplája kiperdül, aztán ugyan megvan a támadó, de egy fault megtöri az akciót: Boltic közelről nem ront, ezzel egyenlít, 4-4.

2′Ivosev floatere nem jó, majd Boltic megszerzi az első szegedi pontokat betörése után, 2-4. Sulovic szépen védekezik Djukanovic ellen, majd a szegedi centert sapkázzák be a túloldalon, de Lilov megelőzi Pongó Martint, így megvan a labda. Jön Hegedűs a Kecskemétbe.

1′ Pongó Martiné fejezi be az első akciót, 0-2. Lilov tempója áthullik végül a gyűrű felett, majd Pongó Máténak osztja le Ivosev, aki nem rontja el a közelit, 0-4. Boltic ziccere kiszédül a túloldalon.

1′ A Kecskemét vezetheti az első támadást.

17.43 – Köszöntjük olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból, hamarosan kezd a Szedeák a Kecskemét ellen: az alapszakaszból jó emléket őrizhetünk ebből a párosításból, hiszen ebben a leosztásban alaposan elpáholta mai ellenfelét a Szedeák – igaz, a KTE-nek sikerült visszavágnia saját pályáján. A szegedieknél nincs ott Wirth Ádám, aki betegsége miatt ki kell, hogy hagyja a mai meccset.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Előző sztori

Csütörtöki programajánló: Portugál Filmnapok, Konyha, Mongooz and the Magnet

Következő sztori

Országos áramszolgáltató indítását tervezi a nemzeti közműszolgáltató