Közélet

Kósa: Timmermans elkötelezett a migráció mellett

Kósa: Timmermans elkötelezett a migráció mellett

2017. április 12., szerda
Kósa: Timmermans elkötelezett a migráció mellett

Az európai bizottsági tagok közül személyesen Frans Timmermans az egyik legelkötelezettebb a migrációs ügy mellett, Soros Györgyöt pedig korábban az egyik legjobb barátjának nevezte - mondta a Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos arra reagált, hogy a brüsszeli bizottság alelnöke szerdán közölte: a testület fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Frans Timmermansnak

az az álláspontja, hogy a migrációt nem megállítani kell, hanem "hadd jöjjenek a migránsok Európába" - fogalmazott Kósa Lajos. A Fidesz-frakció vezetője nyílt titoknak nevezte, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament baloldali része teljes mellszélességgel a migráció támogatása, ösztönzése mellett van. A magyar kormánynak és a Fidesz-frakciónak ezzel szöges ellentétben az az álláspontja, hogy be kell tartani az EU jogszabályait, a nemzetközi egyezményeket, amelyek világosan kimondják: egy menekültnek az első biztonságos országban kell menedékjogi kérelmet beterjesztenie és megvárnia az elbírálását - fejtette ki. Kijelentette: Magyarország a déli határainak védelmével - és ezzel az illegális bevándorlás megakadályozásával - a schengeni egyezménynek tesz eleget. "Ez a migráció, amellyel szembenézünk, veszélyezteti a kultúránkat, a biztonságunkat, és hosszú távon az európai normákat, civilizációs hagyományokat kezdheti ki" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy az Európába érkezők többsége nem menekült, hanem gazdasági okokból akar idejönni. A frakcióvezető szerint a magyar kormányt érő támadások mindegyike - bár "a legkülönbözőbb köntösben jelentkeznek" - végső soron a migrációs konfliktusra vezethető vissza, Magyarország ugyanis rámutatott: megvédhetők a határok, a dublini és a schengeni egyezmény pedig betartható. Az említett különféle támadásokra példaként hozta a felsőoktatási törvény módosításának kérdését, amellyel kapcsolatban jelezte: egy olyan jogszabálynál vetette fel Frans Timmermans az európai szabályoknak való megfelelést, amelyet az alapszerződés sem uniós, hanem nemzeti hatáskörbe sorol. Közölte ugyanakkor, hogy Magyarország kész a párbeszédre. Fontosnak nevezte viszont az európai bizottsági alelnök nyilatkozatának azon részét, amely szerint az uniós alapértékek nincsenek veszélyben Magyarországon. Kósa Lajost megkérdezték arról, hogy Palkovics László oktatási államtitkár CEU-ügyben tett nyilatkozata a licencszerződésekről meghátrálásnak számít-e. Erre a frakcióvezető azt válaszolta: "egyáltalán nem". A kormányoldalnak mindig is az volt az álláspontja, hogy ha valaki hajlandó megfelelni a magyar jogi feltételeknek, akkor természetesen működhet Magyarországon - mondta, hozzátéve: Palkovics László lényegében szó szerint idézte a törvényi kötelezettségeket. Ha az Egyesült Államokban regisztrált CEU-nak valóban van amerikai oktatási tevékenysége, és van államközi megegyezés, akkor semmi akadálya annak, hogy ez a konstrukció működjön - közölte, úgy fogalmazva: "semmifajta kiskapuról nincs szó".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.