Közélet

Kolozsváron nem vállalták a szívműtétet, Szegeden mentették meg a 9 éves kislányt

Kolozsváron nem vállalták a szívműtétet, Szegeden mentették meg a 9 éves kislányt

2017. április 18., kedd
Kolozsváron nem vállalták a szívműtétet, Szegeden mentették meg a 9 éves kislányt
gift_of_life08_gs

„Vigye haza a gyermekét, aki hamarosan meg fog halni...” – ezt mondták a kolozsvári orvosok a kilencéves Indrie Miruna Georgina szüleinek, akit végül a Gift of Life „Ajándékozz életet” program jóvoltából Szegeden megműtöttek. A kislány jól van, a műtét óta már két és fél kilót hízott is, az orvosok teljes felépülésében bíznak.

A Gift of Life „Ajándékozz életet” magyarországi program eddigi legkomplikáltabb műtétét végezték el a 9 éves

Indrie Miruna Georginán

, ki születése óta súlyos szívbeteg. Mindössze három hónaposan már szívműtéten esett át Marosvásárhelyen, és javult is az állapota, ám egy éve a kontrollvizsgálaton kiderült, hogy romlott az állapota, s újabb műtét vár rá. A szükséges beavatkozás azonban túl komplikáltnak tartották a kolozsvári orvosok, s azt mondták az édesanyjának, hogy nem végzik el, vigye haza gyermekét, aki hamarosan meg fog halni. A szülők azonban hallottak a Gift of Life magyarországi programjáról és segítséget kértek, és kaptak. Georgina édesanyja könnyek között mondott köszönetet a szegedi orvoscsapatnak a Rotarynak, hogy megmentették a gyermeke életét. Mint mondta, rendkívül boldogok, mert a kislány jól reagált a beavatkozásra, egyre javul az állapota.

Hartyánszky István

szívsebész professzor Gyermekklinikán tartott sajtótájékoztatón elmondta,

Bogáts Gábor

, az SZTE Kardiológiai Centrum Szívsebészeti Osztályának a vezetője vállalta, hogy munkatársaival elvégzi a heroikus szívműtétet, az úgynevezett Ross-műtétet, amellyel a kislány élete megmenthető. „A bal kamra és a főverőér között van egy billentyű, amely kiengedi a vért a főütőérbe és meggátolja, hogy visszafolyjon. A kislánynál ez nem fejlődött ki rendesen, szűkület alakult ki, amit megműtöttek, de mivel nem volt tökéletes az anatómia, nem lehetett megoldani minden problémát. A szűkület ugyan megszűnt, de a billentyű nem tudta tartani a visszafolyó vért, s ennek megfelelőn egyre több és több vér jutott vissza a bal szívkamrába, ami miatt több vért kellett oda-vissza mozgatnia a billentyűnek, ami kezdett kinyúlni és nem bírta ezt a munkát” – részletezte a professzor, hogy milyen problémája volt a kislánynak. Elmondta, hogy egy ilyen beteg billentyűt csak kicserélni lehet, ám műbillentyűt bizonyos főverőér átmérő alatt nem lehet beültetni, ezért gyerekeknél a Ross-eljárás alkalmazható, ám ez bonyolult eljárás, kevés helyen, csakis olyan centrumokban végzik, mint például a szegedi. „Évente 5-10 olyan gyermek születik, akiknél ilyen probléma van, de nehéz pontosan ennek a rendellenességnek a gyakoriságát megmondani, vannak ugyanis olyan betegek, akiknél később lassan, alattomosan alakul ki” – mondta el kérdésünkre Hartyánszky István.

gift_of_life06_gs

Katona Márta

gyermekkardiológus elmondta, nagyon súlyos állapotban került a gyerek Szegedre előrehaladott billentyűelégtelenség tüneteivel, sokáig már nem lehetett halogatni a műtéti beavatkozást. „Már korábban el kellett volna végezni a szükséges beavatkozást, de érthető, hogy nem vállalkoznak rá mindenütt. Nagy tapasztalatot igényellő, nagyon speciális műtétről van szó, amivel a kislány a teljes egészségét visszanyerheti, s már most is sokkal jobban van, mint amikor hozzánk került” – mondta el Katona Márta, aki a Gift of Life program orvos koordinátora is. Kitért arra is, hogy nem lett volna szerencsés ilyen fiatal korban műbillentyűt beültetni, mert például a gyerekvállalást rendkívüli módon megnehezíti, hiszen véralvadásgátlót kell szedniük azoknak, akiknek műbillentyűt ültetnek be. Kérdésünkre elmondta, kezdetben sűrű kontrollokra van szükség, de a kislány állapotának javulási üteméből arra lehet következtetni, hogy egy éven belül már gyógyultnak lehet nyilvánítani. Idővel sportolhat is akár, bár olimpikon nem lehet. Magyarországon a Szent Györgyi Albert Rotary Klub a Gift of Life program keretében számos határainkon túl élő gyermek szívműtétjét támogatta, Georgina meggyógyulását a mosonmagyaróvári és a soproni, továbbá a szerbiai Rotary District is hozzájárult. A családot nagy támogatásban részesítette néhány erdélyi magyar fiatalember, köztük

Ruzsa Róbert

, akik önkéntes alapon kezdtek el jótékonysági munkával foglalkozni, elsősorban a nehéz anyagi körülmények között élő családok és beteg gyermekek támogatásával. Ők kísérték át Magyarországra a kislányt és édesanyját, és segítettek a tolmácsolásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.