Közélet

Júliusban indul az Isonzó Expressz

Júliusban indul az Isonzó Expressz

2017. április 28., péntek
Júliusban indul az Isonzó Expressz
Isonzo_fokep

A "caporettói áttörés" századik évfordulóján indul útjára idén az Isonzó Expressz, amely 2015 és 2016 után, harmadik évben szállít vendégeket az isonzói csaták szlovén és olasz helyszíneire.

2017 július 16-án indul az Isonzó Expressz, amely az első világháborús frontok déli szakaszához, az Isonzó völgybe viszi el az emlékezőket. A történelmi különvonatot az Indóház Lapkiadó, a MÁV Nosztalgia Kft., a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium és a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre 2015-ben. Az út során ellátogatnak a modrejcei katonatemetőhöz, ahol közel 1600, az isonzói csaták során elesett osztrák-magyar katona van eltemetve. Itt közös, szlovén-magyar megemlékezést is tartanak. A vonaton és az egyes történelmi helyszíneken több történész, így

Pintér Tamás

,

Rózsafi János

,

Steicinger Norbert

és

Négyesi Lajos

tart szakmai előadásokat. Az idei emlékút fővédnökségét a magyar és a szlovén házelnök,

Dr. Kövér László

és

Milan Brglez

elvállalta, akik az utazás első napján július 16-án, a magyar-szlovén határon felszállnak az emlékvonatra, a vonatutat megszakítva pedig részt vesznek majd a modrejcei temetőben tartott megemlékezésen.

Kelemen András

, az Országgyűlés Hivatalának elnöki főtanácsadója az esemény sajtótájékoztatóján köszönetet mondott mindazoknak, akik nem hagyják, hogy az áldozatok emléke feledésbe merüljön. "Majdnem minden magyar családot köt valamilyen szál ehhez a történethez. Tizenkét csatában, hosszú éveken át, gyakran naponta megújuló csaták közepette, sok helyett alpinistákat kihívó hegyek között, gyakran véres kézitusába torkollt a harc. Azon kell dolgoznunk, hogy a térség népei átérezzék azt, amit a mi József Attilánk olyan pontosan fogalmazott meg: „A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés…" –nyilatkozta, majd hozzátette: Dr. Kövér László, az Országgyűlés házelnöke közcélú adományokkal kívánja biztosítani, hogy olyan Kárpát-medencei magyar családok is részt vegyenek az utazáson, akiknek felmenői részt vettek a harcokban. Kiemelte, a szlovén-magyar államközi kapcsolatok jónak mondhatóak. Am agyar-szlovén történelmi emlékeket is ápolják a két nemzet civil szervezetei, így elkészült az „Isonzó front” magyar nyelvű turista térképe is.

IsonzoExpressz2017sajtotajekoztato (1)

Schvéd Norbert

, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, korábban még csak egy álomnak tűnt a történelmi különvonat megvalósítása. Az azóta eltelt két évben majd 1000 utassal a fedélzetén tette meg az Expressz a közel 700 km-es vasúti utazást az Isonzó völgyébe.Kifejtette, idén ismét Ausztrián keresztül,a Semmering-hágón, a világ első magashegyi vasútvonalán közlekedik az emlékvonat. A tervek szerint idén 12-13 kocsiból áll majd a szerelvény, melyben olyan közösségi élménykocsik is helyet kapnak, melyeken fotókiállítás, a Nagy Háborút kutató történészek előadásai és a hagyományőrzők katonai bemutatói tekinthetők meg. Az Orfeum kocsiban pedig kifejezetten erre az alkalomra összeállt formáció,

Csík János

és barátai muzsikálnak, felelevenítve a háborús katona- és népdalokat. Az Isonzó Expresszre Standard és Pullman Club osztályon válthatnak jegyet. A szerelvény retro élményvonati kocsikkal és klimatizált nosztalgia étkezőkocsikkal közlekedik.

Dr. Holló József

, nyugalmazott altábornagy kitért rá, száz évvel ezelőtt az Isonzóban történtek nem csak a magyarság és az Osztrák-Magyar Monarchia, hanem teljes Európa szívében megmaradtak, hiszen a legádázabb csaták folytak ott. A kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos úgy folytatta, az 1916-os, '17-es harcok a felőrlő harcok évei voltak, azonban 1917-re megváltozott a helyzet, mert a központi hatalmak magukhoz tudták ragadni a kezdeményezést és az I. világháború egyik legsikeresebb hadműveletét tudták végrehajtani. Kitért rá, Szlovénia területén a magyar katonák nagyrészt az első világháborúban vesztették életüket, de a második világháborúban is van katonaveszteségünk, főleg a határ közeli területeken. „Ezért amikor átgördül a vonatunk a határon, és kedves szlovén barátainkhoz érünk, akkor érezni fogjuk, hogy Szlovénia is nagyon sokat szenvedett. Nekünk szent kötelességünk, hogy a hadisírokról gondoskodjunk, mert ezek mindig a béke nagykövetei, ahogy

Albert Schweitzer

is mondja. „Aki a múltját nem ismeri, arra van átkozva, hogy megismételje azt.” - ezt már

George Santayana

mondja. Mi ezt a rosszat nem akarjuk megismételni, ezért tanítjuk a fiatalságnak, hogy igenis meg kell tekinteni ezeket az emlékhelyeket és hadszíntereket. A történelem ismerete alapvetően szükséges az emberi műveltséghez, a tisztánlátáshoz és természetesen ahhoz, hogy ne ismételjünk, mert ez emberek millióinak pusztulását eredményezte." - mondta a sajtótájékoztatón a miniszteri biztos,aki arra kérte a résztvevőket, egy szál virágot tegyenek le a szlovéniai temetőknél. Kiemelte, az Isonzó Expressznek óriási jelentősége van, és kalapemelést érdemelnek mindazok, akik kitalálták és szorgalmazták létrejöttét.Végezetül elmondta, a Honvédelmi Minisztérium továbbra is támogatja az emlékutazást. Az országos haditorna verseny elődöntőjének résztvevői közül egy csoport együtt utazhat az Isonzó Expressz utasaival a minisztérium támogatásával.

IsonzoExpressz2017sajtotajekoztato (13)

Ksenija Skrilec

, Szlovénia magyarországi nagykövete azt mondta, a két ország kapcsolatépítésében fontos témának számít az isonzói eseményekről való megemlékezés, egyúttal megköszönte azoknak, akik továbbviszik az első világháborús és más történelmi események emlékeit. "Főleg az a fontos, hogy az ifjúság számára élvezhető módon ismertessék a múlt eseményeit, a dédapák, a nagyapák sanyarú sorsát, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy nem így szeretnénk elképzelni a jövőnket. Nagyon fontos, hogy a politikai kapcsolataink kitűnőek, köszönöm a két házelnöknek, hogy az idei Isonzó Expressz fővédnökségét vállalták. Jelenlétükkel is üzennek mindannyiónknak, de főleg a gyerekeinknek és a fiatal generációnak. Megmutatják, hogy ebben a világban, ahol bő a kínálat, mire érdemes figyelni" - nyilatkozta a nagykövet asszony, aki azt is elmondta, bár Szlovénia és Magyarország két baráti állam, de még sok a hiányosság egymás ismeretében, az ilyen szerveződések és közös megemlékezések azonban segítenek ezen a téren is.

Téglás Gyula

alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum katonai emlékezet és hadisírgondozó igazgatóság igazgató helyettese azt az összefogást hangsúlyozta, aminek eredményeképpen elkészült a magyar nyelvű turisztikai térkép, mely az érdeklődők számára nyújt segítséget összesen 73, magyar szemmel figyelemre méltó helyszín megjelölésével.

csik_janos_isonzo

Csík János népzenész arról beszélt, az egész magyar nyelvterület minden vidékéről vannak dalok, melyek az utazás során most újra előkerülhetnek. Úgy látta, az utazók újra átérezhetik azt az egészséges nemzeti öntudatot, ami büszkeséget adhat arra, hogy van mire emlékeznünk. "A mai világunkban egyre többféleképpen értelmezzük a nemzeti önbecsülést. A mai embereknek jó, ha minél többször játsszuk a magyar falusi zenét. Olyan zenék szólalnak majd meg, amit a katonák, vagy az ottmaradtak énekeltek" - mondta a Csík zenekar alapítója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntettje, akivel

Balogh Kálmán

cimbalom művész,

Kacsó Hanga Borbála

énekes, a „Fölszállott a páva” korábbi győztese, valamint nagybőgős és brácsás barátai zenélnek az emlékvonat fedélzetén. Hasznosnak ítélte a szervezők erőfeszítéseit azt illetően is, hogy a résztvevők büszkén gondolhatnak majd nemzetükre, és biztos benne, hogy jó hírét viszik az utazásnak, egyben ő maga is büszke, amiért részt vehet a történelmi időutazáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.