/

Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szechenyi_2020_kohezios_alap

fold_napja009kf

Idén is a Füvészkertben ünnepelte meg a Föld napját a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – immáron 23. alkalommal. 10 és 16 óra között számtalan programmal készülnek a különböző játékokon keresztül a bábszínházi előadásokig.

A szelektív hulladékgyűjtés módszereivel, a hulladék útjával is megismerkedhettek azok a családok, akik kilátogattak a Füvészkertbe a Föld napján. Beülhettek a kukásautókba a gyerekek, szinte minden standnál kérdezett, vagy játszott egy kisebb-nagyobb gyermekcsoport.

„1995 óta ünnepli meg minden évben a társaság a Föld napját, különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel készültünk most is. Korábban a Széchenyi téren tartottuk a rendezvényeket, de már ötödik éve a Füvészkertben szervezzük meg az eseményt” – nyilatkozta lapunknak Farkas Gabriella, Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője. Az eltelt két évtized alatt egyik legnépszerűbb programjukká vált, de igyekeznek más időpontokban is a kicsiket és a nagyokat környezettudatosságra nevelni. Szintén a ’90-es évek közepe óta hirdetnek ősszel és tavasszal iskolai papírszüretet, a legtöbbet gyűjtő intézményeket díjazzák. Ismeretterjesztő előadásokat is tartanak a cégek munkatársai, amennyiben erre igény mutatkozik.

fold_napja012kf

Azt tapasztalják, hogy nem dolgoznak hiába, javulnak a szelektív gyűjtés eredményei, az ország más városaival összevetve sem szégyenkezhetnek a szegediek. Igaz, Farkas Gabriella szerint még meg kell tanulni a lakosoknak, hogy a gyűjtőszigetek köré nem szabad hulladékot rakni. Összesen 25 sátor várta a kikapcsolódni és tanulni vágyókat. Az állat- és erdőmentő alapítványok mellett a Csongrád Megyei Önkormányzat is megjelent klímasátrával.

„Tanyán élek, számomra a környezet a mindennap szépsége. Dunántúli származásúként az Alföldet még mindig romantikusnak tartom. Korábban búbos kemencét használva rengeteg fát égettem el, de megterveztem a tanya gazdaságos és környezettudatos működését. Infrafűtést szereltem fel, amelyet napelemmel működtetek, kerülöm a vegyszerek használatát, azt a vizet veszem igénybe és tisztítom, amelyet a környezetem ad” – árulta el Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke a saját környezettudatosságáról.

Ezért is tartja fontosnak, hogy a megyei önkormányzat elősegítse a szemlélet elterjedését. A település- és a területfejlesztés koordinálása a feladatuk 2012 óta, már a tervezés során eldöntötték, hogy a klímatudatos gondolkodásnak be kell épülnie a programokba. Ez valósággá vált, a környezetvédelmi szempontokat figyelembevevő stratégiákon dolgoznak napjainkban. „A legfontosabb feladat a szemlélet kialakítása, hogy a lakosságtól az ipar szereplőin át a befektetőkig környezettudatosan lássa mindenki a világot” – fogalmazott Kakas Béla.

fold_napja014kf

A Csongrád Megyei Önkormányzat 30 millió forint támogatást nyert egy klímastratégia elkészítésére, a projektet 2018. április 30-án fejezik be, de 16 tagból álló Klímaplatformjukat már a következő héten létrehozzák. Azonban nemcsak egy dokumentumot állítanak, össze, hanem bevonják a különböző érintett szervezeteket, valamint rendezvényeken népszerűsítik a hozzáállást a szegedi Föld napjára szervezett programtól a SZIN-ig. „Megjelenünk turisztikai attrakciókon klímasátrunkkal, rajzpályázatot is hirdetünk. A megye minden településén ültetünk egy fát, Szegváron és Hódmezővásárhelyen ez már megtörtént” – mondta Sipos-Kovács Mónika projektmenedzser.

A globális problémákat ugyan nem tudják megoldani, de kisebb, helyi szintű ügyekre történő reagálással segíteni kívánják, hogy elinduljanak konkrét lépések. Rámutatott, egy fa évente 20-30 kg szenet köt meg. A projektmenedzser szerint a megyei klímastratégia arra hívja fel a figyelmet, hogy foglalkozni szükséges témával.

A Föld napi rendezvényen is szemléletformálási céllal vesznek részt. Újrahasznosított termékekből készítettek kiállítási standot, játékos akció keretében a klímaváltozáshoz kötődő hozzáállást javítani, kézműves foglalkozásokat tartanak. Még nem késő kimenni a Füvészkertbe, egészen négy óráig várják az érdeklődőket az ingyenes programok.

A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással.

(X)

no images were found

Előző sztori

A szelektív gyűjtés fontosságára figyelmeztetnek környezetvédők

Következő sztori

Ízletes étkek rotyogtak a bográcsokban az Algyői Falunapon + FOTÓK