//

Idén sem menekültek a vödrös locsolás elől az ópusztaszeri lányok + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

opusztaszer_locsolkodas_etelszenteles56_gs

Hagyományos locsolkodással, népi játszóházzal és lovaskocsikázással folytatódott a Szeri Húsvét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A napsütés idő és a remek programkínálat megtette hatását: rengetegen látogattak ki a parkba, kicsik és nagyok, családok múlatták itt az időt.

A vasárnapi kalácsozással és hagymakiállítással közelről sem zárult le a Szeri Húsvét programja Ópusztaszeren: az Alsóvárosi Tájház jóvoltából népi játszóház várta a kicsiket. “Kukoricacsutkából építünk tornyokat, valamint ügyességi tojáshordás, tojásröptetés, tojásos kirakós és ördöglakat is akad a játszóházunkban” – mondta el hírportálunknak Kósa Éva, az Alsóvárosi Tájház munkatársa.

Az idei év különlegessége az emlékparkban, hogy a nap folyamán egy lovaskocsi járja a területet, melyre bárki felszállhat és körbekocsikázhatja a parkot. A kocsis, Elekes Lajos egy hortobágyi csikós, aki utasainak a pásztoréletről mesél.

Miután kicsivel dél után Antal Imre atya megszentelte az ünnepi étkeket az ányási kápolnánál, természetesen nem maradt el a húsvéthétfő valódi eszenciája sem Ópusztaszeren: a lányok közül ki kölni, ki vödör víz által menekült meg az elhervadástól. A locsolkodás tipikus magyar szokás, melynek keretein belül a legények házról házra jártak locsolni. Ez a művelet a vízzel keresztelésre nyúlik vissza, de ennél mélyebb gyökere is van: ősi termékenységvarázslás a vízzel öntözés, illetve udvarlási szokásként is felfogható, főként annak tekintetében, hogy a cserébe adott piros tojás szerelmi ajándék is lehetett. Ugyanígy a lányok pozitív visszajelzéseként szolgált a legény gomblyukába tűzött virág, melynek száma a legény népszerűségét mutatta. Ha azonban a locsolkodó nem kapott virágot, sőt nem tojásból sem pirosat adtak neki, az azt jelentette, hogy hiába udvarol az adott háznál.

A emlékpark hagyományos lovaskocsis locsolkodásán a Nyenyere Egylet, az Üllési Fonó Táncegyüttes és a Rozsdamaró Zenekar működött közre. A lányok megöntözése mellett számos program várta és várja a nap folyamán az érdeklődőket, többek közt ételszentelés, kiállítások, tojásfestés, nyuszikeresés, lovasbemutató, íjászkodás, kalácssütés és húsvéti bál.

no images were found

Előző sztori

Elenyésző az ittas vezetők száma az ünnepi időszak alatt

Következő sztori

Tucatnyi sérült egy londoni szórakozóhelyen savas támadás miatt