Bulvár

Huszonharmadik alkalommal demonstrálnak a kerékpárosok Szegeden

Huszonharmadik alkalommal demonstrálnak a kerékpárosok Szegeden

2017. április 23., vasárnap
Huszonharmadik alkalommal demonstrálnak a kerékpárosok Szegeden
critical_mass32kf

Tizenegy évvel az első szegedi Critical Mass kerékpáros felvonulás után idén áprilisban is megmozdul a kritikus tömeg. A 23. bringás demonstráció célkitűzése, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a szegediek szeretnének folyamatosan haladni a kerékpárral, fölösleges leszállások, kerülők nélkül.

A Föld napjához kapcsolódva április 23-án, vasárnap 15 órától kezdődik a demonstráció. Ez Szeged legnagyobb közösségi szervezésű eseménye, idén is több ezer lelkes kerekest várnak a rendezvényre, mert évről évre többen szeretnék átérezni azt a közösségi élményt, amit a Critical Mass nyújt. A demonstrációval többek között arra szeretnék felhívni a figyelmet a kerékpárosok, hogy a kerékpározók nincsenek átvezetve a Csillag téren, megszakad a kerékpárút a Kálvária sugárúton és Kossuth Lajos sugárúton is, a Stefániáról nem lehet szabályosan elérni a keresztutcákat. Van olyan kerékpárút Szeged mellett, ahol minden mezei földútnak elsőbbséget kell adni a drótszamáron haladóknak. Számtalan egyirányú utca és tiltás nehezíti a környezetbarát kerekezés terjedését, a Nagykörút jelentős részén például a mai napig nem bringázhatnak a szegediek, annak ellenére, hogy már megépült az autópálya. A biciklizés ma már Szegeden nem csak hétvégi kikapcsolódás, hanem a hétköznapi közlekedés szerves része, ideje hát, hogy ne csak biztonságos, hanem lendületes és kényelmes is legyen. Az esemény vasárnap délután kettőkor kezdődik, a kerékpáros menet 15 órakor indul a Dóm térről és a következő útvonalat járja be: Dóm tér (indulás) 15:00 → Aradi vértanúk tere → Tisza Lajos krt. (Árvízi emlékmű felé) → Huszár Mátyás rakpart: kerékpáremelés, menet tömörítése a rakpart Novotel felőli végén, a felhajtó előtt → Tisza Lajos krt.→ Juhász Gyula u. → Szent Mihály u. → Szent István tér → Csongrádi sgt. → Berlini krt. → Párizsi krt. → Kossuth Lajos sgt. → Rókusi krt. → Csongrádi sgt. → Brüsszeli krt. → Bertalan híd: kerékpáremelés, menet tömörítése → Temesvári krt. → Székely sor → Torontál tér → Belvárosi híd: kerékpáremelés, menet tömörítése → Stefánia → Vörösmarty u. → Széchenyi tér (Takaréktár u. felőli oldala) → Széchenyi tér (Városháza előtti oldala) → Nagy Jenő u. → Tisza Lajos krt. → Dugonics tér → Kálvária sgt. → Kálvária tér (visszafordulás a körforgalomban) → Kálvária sgt. → Moszkvai krt. → Petőfi Sándor sgt. → Dugonics tér → Tisza Lajos krt. → Aradi vértanúk tere → Dóm tér (kerékpáremelés, vége) kb. 17:00, 15 km. A rendezvény a rendőrség felvezetésével zajlik, a kereszteződéseket a „Critical Mass Szeged rendező” feliratú, sárga láthatósági mellényt illetve pólót viselő rendezők biztosítják. A résztvevők tervezett létszáma a gyülekezési helyen körülbelül 900 fő, a teljes rendezvény alatt kb. 1500 fő lesz. A demonstráció útvonala csupán szakaszosan lesz lezárva, egy-egy ponton hozzávetőlegesen 15-20 perc lehet a várakozási idő. Hosszabb lezárásra az Aradi vértanúk terén, a Kálvária sugárúton, a hidakon és a Széchenyi téren lehet számítani. A felvonulás során a kerékpárosok igyekeznek a tömegközlekedést minél kevésbé akadályozni, lehetőség szerint a tömeget megállítva a villamosokat átengedni, és természetesen gondoskodnak a megkülönböztetett jelzést használó járművek azonnali átengedéséről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.