Közélet

Háromezer éves ősi játékot újítottak fel Mexikóban

Háromezer éves ősi játékot újítottak fel Mexikóban

2017. április 17., hétfő
Háromezer éves ősi játékot újítottak fel Mexikóban

Egy háromezer éves labdajátékot újítottak fel Mexikóban, az ullamaliztli nevű játék döntőjét vasárnap rendezték Teotihuacan városában.

A szervezők kulturális és vallási jelentősége miatt próbálják újjáéleszteni az ősi labdajátékot, amely mindenhol népszerű volt Közép-Amerikában addig, amíg a spanyol hódítók be nem tiltották. Mexikó szerte tíz csapat játssza az ősi játékot, amelynek első és eddig egyetlen tornáját 2006-ban szervezték meg - adta hírül a BBC, amely videóban mutatta be a versengést. Az ősi leírások szerint a labdajáték a fény és a sötétség harca, és energiát biztosított ahhoz, hogy az emberiség előre haladjon. A mexikói Yucatán-félszigeten található az egyik legjobb állapotban fennmaradt hosszúkás pálya két oldalán kőgyűrűkkel, amelyeken át kellett juttatni a labdát. Az ősi pályák romjai Mexikó-szerte fellelhetők. Manapság hosszú keskeny pályákon játszanak a hétfős csapatok egy nehéz gumilabdával, amelyet nem lábukkal, hanem derekukkal továbbítanak. Az ősi időkben a játék veszteseit feláldozták az isteneknek, a mai szervezők azonban megelégednek egy kieséses jellegű versengéssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.