Harminc nap múlva rajtol Szegeden a kajak-kenu Világkupa

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kajak_kenu_vilagkupa_szeged

Pontosan egy hónap múlva kezdődik a gyorsasági kajak-kenu Világkupa Szegeden, az eseménnyel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Galériában tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Az sajtótájékoztatón jelen voltak olimpiai bajnok versenyzőink, valamint a kampány arcai, a világbajnok kenus, Lakatos Zsanett és Takács Kincső is.

A sportmozgás a maga harmóniájával műalkotásnak tekinthető – ez köszön vissza a május 25. és 28. között rendezendő szegedi ICF gyorsasági Világkupa kampányának arculatában is. Az esemény arcai világbajnok kenusaink, Lakatos Zsanett és Takács Kincső lettek, akik már a 2020-as tokiói olimpia jegyében képviselik szakágukat ezen az eseményen is. Szegedre három év kihagyás után tér vissza a Világkupa, amelyre minden eddiginél több nevezés érkezett: 63 ország körülbelül 1000 részvevője lesz jelen a Maty-éren.

„Az idei Világkupa kampányunkban igyekeztünk megfesteni a sportág különleges mozdulatait, az élményeinket, a siker pillanatát, amelyeket az elmúlt években átélhettünk sportolóinknak köszönhetően, ez indokolja, hogy ennyire impozáns helyen tartjuk ezt a kampányrajtot is jelentő eseményt. Az éppen 30 nap múlva kezdődő Világkupának számunkra azért van óriási jelentősége, mert a nemzetközi elit a következő évekre újra visszaköltözik Szegedre. A májusi verseny után júliusban sárkányhajó Európa-bajnokság lesz az olimpiai központban, jövőre újra világkupa a megújuló pályán, majd 2019-ben, a minden igényt kielégítő Maty-éren, 2011-hez hasonlóan ismét olimpia kvalifikációs világbajnokság rendezhetünk. Fontos kiemelni, hogy az EMMI a rendezvény sikeres lebonyolításához, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig többek között a pálya felújításához nyújt nagy összegű támogatást, így biztosított a nyugodt felkészülés az elkövetkező évekre, s Szegeden keresztül lépésről lépésre igyekszünk haladni a tokiói olimpia felé vezető úton” – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, aki hozzátette: fontosnak tartja a szponzorok bizalmát is, hogy a sportág továbbra is számíthat együttműködő partnereire.

Néhány héttel ezelőtt a Mercedes-Benz Magyarország Kft. és az A-Híd Zrt. írta alá a folytatólagos együttműködést a sportággal, a mai napon pedig a GRÁNIT Bank kötött a tokiói olimpiáig szóló megállapodást a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel. Az idei Világkupán is együttműködő partnere lett az EMMI a sportágnak, Sárfalvi Péter, a Nemzeti-utánpótlásnevelésért és sportért felelős helyettes államtitkár elmondta: kiemelkedően fontosnak tartják az olyan rendkívül sikeres olimpiai sportágak támogatását, mint a magyar kajak-kenu.

„Szeretném elmondani, hogy büszkék vagyunk a versenyzőkre, a szövetség munkájára és jó látni, hogy a riói sikereknek is köszönhetően a sportág utánpótlásbázisa évről-évre növekszik. Többek közt ezért fontos, hogy a nagy nemzetközi versenyeket támogassa az EMMI. Örülünk annak, hogy a szegedi pálya ismét benépesül, kormánydöntés értelmében ugyanis a következő két évben 1,6 milliárd forintból lesz felújítva ez az olimpiai központ, ami 2019-től akár egy olimpiai kajak-kenu regatta megrendezésére is alkalmas lesz. Jövőre is világkupát rendezünk majd itt, ahogy az elnök úr is elmondta, két év múlva pedig sorsdöntő versenyt, olimpiai kvalifikációs világbajnokságot szerveznek majd a kollégák a Maty-éri pályán” – mondta Sárfalvi Péter.

Hogy kik lesznek az idei Világkupa főszereplői, arról Hüttner Csaba szövetségi kapitány számolt be, aki a teljes csapatot a május közepi rangsoroló után nevezi meg. „A világkupára a riói olimpia, a tavalyi moszkvai Európa-bajnokság, valamint a május közepi rangsoroló verseny eredményei alapján jelölöm ki a csapatot. Olimpiai számokban “A” egységként azokat fogom benevezni, akik tavaly részt vettek az ötkarikás játékokon, a “B” egységekről pedig a rangsoroló eredményei alapján döntök majd. A szakmai célkitűzéseinknek megfelelően mind a három világkupa versenyen lesz magyar versenyző, hiszen továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a felnőttek mellett minél több, akár utánpótláskorú versenyzőnek biztosítsunk nemzetközi versenyzési lehetősége. A nevezések alapján jól látszik, hogy a legnépszerűbb világkupa-helyszín idén is Szeged, ahol a teljes nemzetközi mezőny szeret versenyezni. Ezen a regattán indulhat el az új olimpiai számok- és idén módosuló világbajnoki program tesztelése is, bár a végleges döntés majd csak május elején születik meg a tokiói olimpiai programot illetően. Ami Szegedet érinti, jelen pillanatban az egyik legnagyobb változás lehet, hogy férfi kajakban a négyes versenyszámot 1000 méter helyett 500-on rendezik majd meg és a női kenus számok is előtérbe kerülnek” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

A sajtótájékoztató keretében adták át a hagyományos Kolonics-díjat, Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója Varga Ádámnak, a KSI SE tehetségének nyújtotta át az elismerést. Varga Ádám a tavalyi minszki világbajnokságon K-2 1000 méteren lett aranyérmes, míg a négyessel második helyen zárt, az őszi brandenburgi maratoni vb-n pedig egyesben és párosban is győzni tudott. A fiatal versenyző az év lezárásaként 2016-ban egyesben nyert az Olimpiai Reménységek Nemzetközi Versenyén is Szegeden. A díjazott számára a Kolonics Alapítvány egy tetszőleges márkájú K-1-es versenyhajót és kajaklapátot vásárol majd meg.

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: borzasztóan megizzasztotta a fiatal Tatabánya a MOL-Pick Szegedet

Default thumbnail
Következő sztori

Távozik posztjáról az NKA alelnöke

Legutóbbi hasonló cikkek