Kultúra

Ella Jane Fitzgerald énekesnőre emlékeznek a Somogyiban

Ella Jane Fitzgerald énekesnőre emlékeznek a Somogyiban

2017. április 6., csütörtök
Ella Jane Fitzgerald énekesnőre emlékeznek a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Koncerttel és kiállítássa emlékeznek Ella Jane Fitzgerald amerikai dzsesszénekesnőre a Somogyiban, de további kiállítások is várják az érdeklődőket.

Száz éve született

Ella Jane Fitzgerald

tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai dzsesszénekesnő (1917 – 1996). Az évfordulóról koncerttel és kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A Zenei Album sorozat részeként rendezett program április 10-én, hétfőn 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. Az énekesnő legismertebb dalaiból

Nagy Lili

(ének),

Blahó Attila

(zongora) és

Matthew Mitchell

(gitár) előadásában hallhat válogatást a közönség. Az Ella Fitzgerald 100 című kamarakiállítás a könyvtár dokumentumainak tükrében mutatja be a „jazzéneklés nagyasszonya” pályájának legfontosabb állomásait. A tárlat április 27-ig tekinthető meg.

"Számomra mindig rendkívül fontos, hogy érzelmeket fejezzek ki az énekléssel. Nem tagadom, kissé hisztérikus alkat vagyok, bár ha nagyon muszáj, tudom magam fegyelmezni. De ha énekelek, az érzelmek minden gátlás nélkül törnek elő belőlem, úgy, ahogy abban a pillanatban azzal kapcsolatban érzek, amiről éppen énekelek."

(Ella Fitzgerald)

"Fogalmam sem volt róla, hogy a dalaink ennyire jók, amíg Ella Fitzgerald előadásában meg nem hallottam őket."

(Ira Gershwin)

"Ha egyetlen perc szabadidőm van, könyveket olvasok, válogatás nélkül. Szeretek jól informált lenni, ismerni akarom a világ régi és új dolgait, szeretek tudni mindenféléről. Ezért aztán valóságos könyvtár a lakásom. Építettem egy villát a Beverly Hills-en tizenhat szobával, melyből nyolcban főképp a könyvek kaptak helyet. Olyanok, amelyeket korábban már mind kiolvastam."

(Ella Fitzgerald) * „Szépkorúak közlekedésbiztonsága” címmel, az idősebb korosztály számára tart tanácsadást a Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtárában (Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.) Mucsiné Szabolcski Ágnes rendőr százados. A program április 10-én, hétfőn 10 órakor kezdődik. * A közelmúltban a Somogyi-könyvtárnak adományozott hagyaték alkotja A királyi fametsző – 110 éve született

Buday György

című kiállítás gerincét. Eredeti, a művész kézjegyével ellátott grafikák, ifjúkori festmények és pasztellrajzok mellett Radnóti Miklós két versét illusztráló metszetek nyomódúcai, valamint II. Erzsébet koronázási értesítője is láthatók a könyvtár aulájában, május 17-ig megtekinthető kiállításon. * A szegedi Deák Ferenc Gimnázium diákjainak naptárfotóiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában. A gimnázium évtizedes hagyománya szerint évente fotós pályázatot hirdetnek, amelyben arra biztatják diákjaikat, hogy ragadjanak fényképezőgépet (vagy akár mobiltelefont), és örökítsék meg a világ éppen körülöttük zajló eseményeit. Nincs megadott téma, a benyújtott képek többnyire a nyár során és az előző tanév alatt készült alkotások. A legjobban sikerült képeket iskolai kiállításokon mutatják be, s a gimnázium kártyanaptárait is pályázati fotók díszítik. A közel 30 alkotó képeit fölvonultató tárlat idén lép ki először a gimnázium falai közül. A Deákos naptárfotók 2016/17 című kiállítás április 28-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.