Bulvár

Egy újabb piramis maradványait találták meg Egyiptomban

Egy újabb piramis maradványait találták meg Egyiptomban

2017. április 3., hétfő
Egy újabb piramis maradványait találták meg Egyiptomban

Mintegy 3700 éves, a 13. dinasztia idején épült piramis jó állapotban fennmaradt részeit tárták fel Kairótól délre, a dahsúri nekropoliszban - jelentette be hétfőn Mahmud Afifi, az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium régészeti osztályának vezetője.

A piramisra a 4. dinasztia (i.e. 2613-2494) első uralkodója, Sznofru fáraó tört falú piramisától északra bukkant rá egy egyiptomi régészcsoport - olvasható az Ahram Online angol nyelvű egyiptomi hírportálon. A minisztérium közleménye szerint a most feltárt, a 13. dinasztia idején épült piramis nagyon jó állapotban maradt fenn. A feltárási munkálatok még a kezdetüknél tartanak, így még azt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora lehetett eredetileg a temetkezési építmény. A minisztérium által hétfőn közzétett első fotókon csak homokkal körülvett kőtömbök látszanak, valamint a bejárata egy folyosónak, amely belevészni látszik a talajba - jelentette az AFP francia hírügynökség. A piramisból egyelőre belső struktúrájának néhány részét, köztük a piramis belsejébe vezető folyosót, egy déli rámpához vezető helyiséget és egy nyugati oldalon fekvő szobát sikerült kiásni. A folyósón rábukkantak egy 15 centiméter széles és 17 centiméter magas alabástrom kőtömbre, amelybe 10 függőleges hieroglifasort véstek. A feliratot még tanulmányozzák a régészek. Előkerült egy gránitgerenda és számos kőtömb is. Az AFP-nek nyilatkozó

Zahi Havvász

volt egyiptomi régészeti miniszter szerint az eddigi leletek arra utalnak, hogy a piramis egy királynőé lehetett, akit a férje vagy a fia közelében temettek el. A neves szakember reméli, hogy találnak olyan feliratot, amelyből kiderül a piramis tulajdonosának kiléte. Úgy véli, akár egy eddig ismeretlen királynő neve is felbukkanhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.