Csütörtöki programajánló: Elvesztve, gitárfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

elvesztve_sajttaj003kf

Pataki Ferenc monodrámát ad elő a REÖK-ben, gitárfesztivál kezdődik az SZTE ZMK-n, novelláskötetet mutatnak be a Somogyi-könyvtárban, valamint első születésnapját ünnepli a Szegedi Közösségi Tér.

Tehetséges fiatalok bemutatkozásával és évértékelő beszélgetéssel ünnepli első születésnapját a Szegedi Közösségi Tér az Új Nemzedék Szeged Mikszáth utcai épületében 16 órától.

Gál Soma Sármesék című novelláskötetét mutatják be a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában 16.30-tól. Közreműködik: Gál Soma, Kaj Ádám, Szemes Péter és Bene Zoltán. “Sármelléki capriccio, ez lehetne az alcíme Gál Soma pályanyitó novelláskötetének. Itt Bohumil Hrabal és Nagyapa a világalapítók. Aranyló sörök, rozsdás kerítések. Derű és ború. A horizonton nem a Balaton Airport hangárjai fénylenek fel, hanem a keszthelyi stég ácsorog, a hősök nem szörfözni járnak, hanem vízibiciklit suvickolnak utószezonban. Az elbeszélő a nagyszülők, az őslakosok történeteiből mondja újra a sármeséket. És ehhez a hagyományhoz szárazföldi matrózként már ő is hozzátesz. Gál Soma arról ír, amit ismer. Legendárium ez és magnóspróza. Anekdota és seregszemle. Disznóvágás, szüret a hegyen. Pábitel. Viharjelzés. Iszapszag. Pavilonsor. Lángos, tejföl, kisfröccs.”

Interkulturális estet tartanak a Móra Ferenc Múzeumban 17 órától grúz, lengyel és magyar önkéntesekkel. “Az önkéntesség kiemelt téma napjainkban: a középiskolás önkéntesség mellett az egyetemisták és a felnőttek önkéntessége is fontos ügy. Az interkulturális esten grúz, lengyel és magyar önkéntesek beszélnek tapasztalataikról, élményeikről” – invitálnak a szervezők.

Az “Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)” című antológiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Tiszatáj Szalonban 17 órától. A kötet fordítóival Orcsik Roland, a kötet szerkesztője beszélget. A kötet a Tiszatáj Könyvek Insula Vicina sorozatának legújabb darabjaként jelent meg. Insula Vicina ma­gyarul annyit tesz, hogy szomszédos sziget. A szomszédos népek kortárs irodalmi antológiasorozata: az elsüllyedt Közép-Európa szigettengere.

Abigél titkai címmel Szabó Magda életművéből mutatnak be részleteket Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes művész estjén az írónő születésének 100. évfor­dulója alkalmából a Somogyi-könyvtárban 17 órától. A program ingyenes, de visszaigazolt regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Somogyi-könyvtár weboldalán lehet.

Az Akvarell Formáció ad koncertet 18 órától a Grand Caféban a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete és a szegedi Ukrán Önkormányzat szervezésében. Közreműködik: Vihula Mihajlo (zeneszerző, gitárművész), Szécsi Viktória (ének), Parai Roland (ütőhangszerek). A miskolci tagokból álló zenei formáció 2011-ben lépett fel először, műsorukon magyar és ukrán dalok, versfeldolgozások szerepelnek.

Az Elvesztve című monodrámát Pataki Ferenc színművész előadásában, Barnák László rendezésében 19 órától láthatja a közönség a REÖK-ben. “Elvesz(t)ve – ezt a beszédes címet kapta Pataki Ferenc és Barnák László közös produkciója, melyben az alkotók egy 40 éves férfi belső vívódásait mutatják be kacagtató, mégis drámai mélységekben. A férfi, akit Pataki Ferenc alakít, monológjaival kérdez rá az ember alapvető értékeire, cselekedeteiben féltett gondolatai, frusztrációi nyilvánulnak meg, mindennapos, mégsem hétköznapi kellékek között. Minél többet beszél, annál inkább számvetésre készteti a nézőt, így teljesedik ki a monodráma bárki és mindenki történetévé.” További részletek ITT.

Ismét megrendezik a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, amely műsorán csütörtöktől vasárnapig a barokktól a legmodernebb darabokig számos stílus hallható majd. A fesztivált több mint másfél évtizede Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTE ZMK) oktatója hívta életre. A rendezvény azóta a szegedi tavasz elmaradhatatlan zenei programjává vált, melyen évről-évre fellépnek korunk egyik legnépszerűbb hangszere, a klasszikus gitár mesterei. Lassan már azok is szerepelnek, akik akkor kezdtek el a gitáron játszani, amikor a szegedi rendezvény ötlete megszületett. A csütörtöki nyitókoncerten az SZTE ZMK Fricsay-termében 19.30-tól elsőként Thomas Csaba, apai ágon Székelyudvarhelyről származó francia muzsikus áll színpadra. Elmélyült, szuggesztív és sokoldalú játéka először lesz hallható Magyarországon. Őt a kiváló régizenei formáció, a Duo Venite követi. A barokk gitáron játszó Tokodi Gábor és az énekes Jäger Éva repertoárja a kora reneszánsztól a késő barokkig terjed.

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Gulyás: nem jelent megbélyegzést a civil szervezetek átláthatóságáról szóló javaslat

Következő sztori

Szent György napja munkaszüneti nap lesz a rendőröknek