Közélet

Átalakítja a magyarországi távközlési csomagokat a roamingdíjak kivezetése

Átalakítja a magyarországi távközlési csomagokat a roamingdíjak kivezetése

2017. április 21., péntek
Átalakítja a magyarországi távközlési csomagokat a roamingdíjak kivezetése

Eltérően nyilatkoztak a távközlési szolgáltatók arról, miként változik az általuk hirdetett díjcsomagok ára és szerkezete a roamingdíjak júniusi kivezetése után; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) emlékeztetett arra, hogy az uniós rendelettel nem összefüggő csomagokat a szolgáltatóknak meg kell szüntetniük, és a szabályozásnak megfelelő árakat kell alkalmazniuk.

Az Európai Parlament április elején szavazta meg a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák adatkeretüket az Európai Unió területén. Az MTI megkeresésére, miszerint a roamingdíjak kivezetése után mi történik a kedvezményes csomagokkal, a Telenor közölte: a szabályozás bevezetésével felülvizsgálja az Európai Unió területén a kedvezményes roaming szolgáltatást biztosító csomagjait, és 2017. június 15. után csak azon csomagokat kínálja, amelyek megfelelnek a szabályozásban előírtaknak, illetve az ügyfelek új igényeinek. A cég tájékoztatása szerint az egyszeri és a rendszeres használatú kedvezményes csomagokat is felül kell vizsgálni. A csomagok változásáról a későbbiekben ad pontos tájékoztatást a Telenor. A Vodafone úgy nyilatkozott, hogy az uniós roamingdíjak kivezetése nem lesz nagy hatással a díjcsomagjaira, mivel a Red EU ügyfelek 2015 áprilisától, a többi előfizető pedig 2016 áprilisától válthatott azokra a csomagokra, amelyekben az EU területén roamingdíjak nélkül telefonálhatnak és internetezhetnek mobilon. Arról az MTI nem kapott pontosabb információt, hogy miként érinti a roamingdíjak kivezetése a régebbi tarifával rendelkező előfizetőket, valamint a nem roamingra specializálódott díjcsomagokat, illetve a kedvezményes roamingolást lehetővé tevő Európai napijegyet. A Magyar Telekom az MTI érdeklődésére arról nem közölt információt, hogy az uniós intézkedés miként hat a díjcsomagok szerkezetére és áraira, azt viszont tudatta, hogy roamingoláskor a hívásindítás áránál az előfizető saját díjcsomagja szerinti belföldi, más mobil irányú hívás forgalmi díja az irányadó. Ez azt jelenti többek között, hogy a különböző csoporthívási lehetőségek - például családi mobil opció - nem lesznek érvényesek. A Telekom mindezt azzal indokolta, hogy a külföldön tartózkodó fél minden esetben a külföldi partner hálózatát veszi igénybe, azon keresztül épül fel a hívás, nem pedig a Magyar Telekom magyarországi hálózatán belül. A távközlési cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatók csupán a méltányos használat erejéig biztosítják a hang, sms- és adatszolgáltatást belföldi díjszinten, ezt követően a szabályozásban rögzített felárakat alkalmazhatják roamingoláskor. Az NMHH az MTI megkeresésére közölte, hogy az általános szerződési feltételek és a szolgáltatók ajánlatainak követése alapján ellenőrzi majd az új díjak bevezetését a szolgáltatóknál. A hatóság jelezte: az európai uniós rendelet lényege, hogy az előfizetők a hazai feltételeknek megfelelően tudják igénybe venni a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat az európai utazásaik során, így egyértelmű, hogy az ezzel nem összefüggő csomagokat a szolgáltatóknak meg kell szüntetniük, és a szabályozásnak megfelelő árakat kell alkalmazniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.