A vértói emlékhely megmaradásáért interpellál Haág Zalán a közgyűlésen

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

verto005kf

A megyei és a szegedi KDNP sajtótájékoztatón is kiállt a vértói dombon kialakított emlékhely megmaradásáért, a pénteki közgyűlésen Haág Zalán pedig arról kérdezi Botka László MSZP-s városvezetőt többek között, hogy miért nem folytat érdemi párbeszédet az emlékhelyet létesítő civilekkel, és miért nem veszik figyelembe a környékbeliek véleményét.

Futópályát, vízi sétányt, oxigén park, domboldali csúszdát, és lesiklópályát is álmodtak tervezők a Vértónál a dombra – ez derült ki februárban egy lakossági tájékoztatón. A Zöld város projekt keretében tehát Makkosháza és Újrókus zöldfelületeit is megújítják, a kivitelezés 560 millió forintba kerül. A tervek bemutatása heves vitákat váltott ki, a KDNP is ellenzi, hogy a nemzeti összetartozást szimbolizáló székelykapu sor a „vérkör” futókör és a nyáron is használható sípálya áldozatául essen. Haág Zalán, a Kereszténydemokrata Néppárt szegedi elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy magyar-székely civil összefogással telepítették a nyolc székelykaput a tó melletti dombra, amelyet a városvezetés is támogatott, Sz. Fehér Éva főépítész például úgy fogalmazott, hogy „a hely mondanivalója, szellemisége mára jelentős eszmei értékkel bír városunk területén, és a helyszínen tartott rendezvények a magyarság széles köre által látogatottak”.

Interpellációjában arra hívta fel a figyelmet Haág, hogy az emlékhely nem illegálisan vagy valamilyen joghézag okán létesült: engedélyezte a város főépítésze és támogatásáról biztosította Szeged polgármestereként Botka László is. „Most a jelek szerint Szeged város szocialista vezetése az egész emlékhelyet fölszámolná, miközben az tehát nem önkormányzati forrásból, hanem székelyföldi települések, közösségek adományai nyomán jött létre” – írja a KDNP-s városatya.

Arra kíváncsi Haág Zalán, hogy a nemzeti emlékhelyet miért kívánja felszámolni Szeged vezetése, azt firtatja, hogy miért nem folytat érdemi párbeszédet az emlékhelyet létesítő civilekkel a város, és vajon miért nem veszik figyelembe a környéken élők érdekeit. Azt is szeretné megtudni a frakcióvezető, hogy kinek a gazdasági érdekeit szolgálja a székelykapuk helyén tervezett sípálya, amelyet magánbefektető üzemeltetne komoly díjért. Szeged szocialista polgármesterét arról is kérdezni fogja a KDNP-s képviselő, hogy a tó nyugalmát miért akarják tönkretenni olyan, szakemberek által is bírált ötletekkel, mint például a tanösvénynek nevezett kísérlet.

Előző sztori

A digitálisan innovatív Csongrád megyei vállalkozásokért

Következő sztori

Tablókiállítás nyílik az Emlékpontban