Kultúra

A Nagy Háború jelvényei Szegeden + FOTÓK

A Nagy Háború jelvényei Szegeden + FOTÓK

2017. április 2., vasárnap
A Nagy Háború jelvényei Szegeden + FOTÓK
propaganda_jelveny_kiallitas002kf

A Délvidék Házban mutatták be az új tablókiállítást, amely elkalauzol bennünket az I. világháború civil és katonai propagandajelvényeinek rengetegébe.

Már a korabeli gyűjtők is több ezer sapkajelvényt és propagandajelvényt különböztettek meg, amelyeket a parancsnokok hol engedélyeztek, hol megtűrtek, hol támogattak a Nagy Háború lövészárkaiban. A tipikusan az Osztrák-Magyar Monarchiához és az I. világháborúhoz köthető apró kitűzőket ma egyre többen gyűjtik Olaszországban, Ausztriában és természetesen hazánkban is. Ezekből ad ízelítőt a Trianon Múzeum legújabb vándorkiállítása, a „Renghet a föld s dűlhet, de magyar hűség nem ingad... ” - A nagy háború magyar csapat,- patrióta,- és propaganda jelvényei. „Nagyon fontos dokumentumai, tárgyi emlékei az I. világháborúnak, amelyeket sokáig rejtegetni kellett. Ezek a jelvények történeteket hordoznak, nemcsak alakulatokról szólnak, hanem katonákról is: honvédekről, tisztekről” – vélekedett

Kiss Gábor Ferenc

történész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója, mikor a kiállítást megnyitotta. A jelvények egyben sokat elárulnak a készíttetőkről: a tüzérekről, rohamutászokról, huszárokról, repülőkatonákról. Dédapja is egy volt közülük, 17-es székesfehérvári honvéd, azaz a 17. honvéd gyalogezred katonája. A kiállítás április végéig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.