Közélet

A külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozhatja ma a parlament

A külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozhatja ma a parlament

2017. április 4., kedd
A külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozhatja ma a parlament

Az Országgyűlés ma a kormány kezdeményezésére kivételes eljárásban megtárgyalja, majd el is fogadhatja a felsőoktatási törvény azon módosítását, amely alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a felsőoktatási törvény módosításának összevont vitáját bonyolítják le közvetlenül a szavazások előtt. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a javaslattal kapcsolatban azt mondta, a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya tárgyalni fog a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében. "Jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen" - fogalmazott a kormányfő. A határozathozatalok alatt a felsőoktatási törvény mellett módosíthatnak több büntetőjogi jogszabályt, valamint új törvényt fogadhatnak el a nemzetközi magánjogról, továbbá három LMP-s és két jobbikos képviselő tiszteletdíját is csökkenthetik fegyelmi vétség miatt. A szavazások után nyolc előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. Egyebek mellett terítékre kerül a belügyminiszter belügyi tárgyú javaslatcsomagja, továbbá a sporttörvény módosítása is, ugyanakkor a reklámadóról szóló törvénymódosítás vitája az előzetes tervekkel ellentétben lekerült a napirendről. Az Országgyűlés a korábban tervezettnél egy nappal rövidebb ülést tart, mert a szerdára tervezett pontokat is ma tárgyalják. A parlament jövő hétfőn fejezi be aktuális ülését. Ekkor a megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett a Jobbik kezdeményezésére politikai vitát tartanak az Európai Unió tagállamai közötti munkabérkülönbségek csökkentéséről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.