Közélet

Az SZTE Füvészkert Föld napi programsorozatához csatlakozik a Csongrád Megyei Önkormányzat klímastandja is

Az SZTE Füvészkert Föld napi programsorozatához csatlakozik a Csongrád Megyei Önkormányzat klímastandja is

2017. április 21., péntek
Az SZTE Füvészkert Föld napi programsorozatához csatlakozik a Csongrád Megyei Önkormányzat klímastandja is
szechenyi_2020_kohezios_alap
fold_napja_termeszetvedelem_kornyezet

Csongrád megye jelentős része a klímaváltozás következményei által legjelentősebben veszélyeztetett térségek közé tartozik.

Csongrád megye területfejlesztési koncepciójában már megfogalmazódott, hogy klíma‐ és környezettudatos településfejlesztésre valamint komplex tájgazdálkodásra és integrált várostérségek kiépítésére van szükség kiemelten a Homokhátságon és a Tisza-térségben. „A Csongrád Megyei Önkormányzat 30 millió forint európai uniós támogatást nyert, 100%-os támogatási intenzitás mellett egy klímastratégiai dokumentum, valamint platform létrehozására és működtetésére a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatása keretében. A projekt 2016. november 1-jével megkezdődött, zárását 2018. április 30-ra tervezzük. A projekt legfőbb célkitűzése egy klímastratégiai dokumentum elkészítése, mely koncepciójában, módszerében és tartalmában segítheti a klímavédelmi törekvéseket, felhasználható javaslatokat tesz a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érvényesüléséhez. A projekt keretében létrejön a megyei éghajlatváltozási platform, melynek célja a klímaadaptációval kapcsolatos tervezési és tájékoztatási tevékenységek összehangolása, az elkészült megyei klímastratégia érvényesülésének elősegítése, együttműködés a Klímabarát Települések Szövetségével. A klímaterv elkészítését rendezvények támogatják, ennek keretében 2 konferencia, 4 workshop kerül megszervezésre az érintett megyei szereplők részére, valamint több lakossági figyelemfelkeltő akció a járásszékhely településeken. A helyszínek úgy kerültek kiválasztásra, hogy a rendezvények a megye teljes területét lefedjék. Az akciókban több népszerű rendezvényhez csatlakozik a projekt, mint például a Föld Napja, a Homokháti Sokadalom, a Makói Hagymafesztivál, a Csongrádi Körös-toroki Napok. A Projekt keretében a megye minden településén faültetési akciót is szervezünk.” – tudtuk meg Sipos-Kovács Mónika projektmenedzsertől. Az SZTE Füvészkert Föld napi rendezvényén számos klímabarát játékos feladattal, kézműves foglalkozásokkal, klímabarát kvízzel, nyereményekkel várja a megyei önkormányzat klímastandja az Érdeklődőket! A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.