Tüzes témát választottak a Csinosan a jó célért divatbemutatóra

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csinosan_a_jo_celertIdén több ruhakölteménnyel készülnek a lányok a második Csinosan a jó célért jótékonysági estre, amellyel a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány javára gyűjtenek. A szombati rendezvény témája ezúttal a tűz, az alapelem estélyiken, nadrágkosztümökön és újrahasznosított darabokon is visszaköszön.

Már második hónapja pörögnek a varrógépek, izzanak a vasalók, hiszen a tervezők és szervezők gőzerővel készülnek a Csinosan a jó célért jótékonysági estre. Polyák Eszter, Rehák Marcell, Pataki Fanni, Pataki Bernadett, valamint Dudás Kata és Reisz Piroska tervezők második alkalommal hívják segítségül a divatot, hogy saját készítésű kollekciójuk bemutatójával felhívják a figyelmet a társadalom hátrányos helyzetű, súlyos betegséggel küzdő tagjaira, ezúttal a daganatos kórral harcoló gyermekekre.

Akár közeli vagy távoli rokonságban, de szinten mindenki találkozott már környezetében a rákos megbetegedéssel, a szerencsésebbek olyat is ismerhetnek, aki a hosszan tartó kezelések után gyógyultnak mondhatja magát. Az ötletgazdákat is ez vezérelte, amikor megálmodták, hogy újra a divat segítségét hívják jótékony akciójukhoz, s szerepet játszott döntésükben az is, hogy tavalyi első rendezvényükkel közel 100 ezer forint értékben sikerült élelmiszer-adományt gyűjteniük rászoruló családok számára.

A múlt heti sajtótájékoztatót követően Reisz Piroskától megtudtuk, összesen húsz ruhaköltemény készül változatos stílusban, de mind a tűz témakörében. “Az esélyitől kezdve a nadrágkosztümig számos ruhát készítettünk; van egyszerű pólónk és mellényünk is, s van pár darab újrahasznosított ruhánk, amelyeket feldobtunk néhány újnak ható dologgal. Inkább elegáns összeállításokkal készülünk, tavaly a sportos vonal dominált.” Gördülékenyen halad a közös munka Dudás Katával, a lányok a munkafolyamatokat is felosztották egymás között. Reisz Piroska érdeklődésünkre azt is hozzátette, nem az aktuális trendre építették fel a kollekciót, inkább a modellek személyiségéhez igazították, illetve saját személyiségüket csempészték a ruhákba. Előbbi azért különösen fontos, mert az elkészült darabokat nekik ajánlják fel. Ez a lányoknak nagyon jó hír, ők ugyanis több összeállítással is kifutóra lépnek. Akik a fent említett szervezőkön kívül modellként közreműködnek: Herczeg Gábor, Török Richárd, Szelei Anikó, Szarvas Eszter, Attila Dobai, Andrea Mergel, Jakob Ohm és Lukács Liliána.

“Januártól kezdtünk el aktívabban varrni” – folytatta a fiatal lány. “Két ruha már szeptemberben elkészült, mivel idén hamarább belekezdtük a tervezésbe, de még mindig jönnek új ötletek.” A kivitelezésben sem maradtak egyedül, mivel hatan munkálkodnak a jótékonysági est sikerén, a ruhákon bőven jutott munka az egyszerűbb feladatoknál.

csinosan_ajo_celesrt_sajttaj06_gs (1)

A cél, amiért csinosan fellépnek, hogy támogassák a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványt. Az alapítvány munkatársai főként a szegedi Gyermekklinika Onkológiai osztályán fekvő gyerekeknek és fiataloknak segít a gyógyulás ideje alatt betegségük feldolgozásában, fájdalmaik enyhítésében. Az alapítványt 2011-ben hívta életre Seres Antal, röviddel azt követően, hogy a Fivérek együttes a Megasztáron át berobbant a hazai zenei életbe – idézte fel Ombódi Csilla, az alapítvány elnöke. Az, hogy a zeneterápia jelenlegi formájában elérhető legyen a gyermekek számára, Bartyik Katalinnak, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ hemato-onkológiai osztály vezetőjének köszönhető, hiszen ő karolta fel az ötletet. “Nemcsak a zene, hanem a hangszer ereje az, amely segít a gyerekeknek. A család mellett ezek a foglalkozások jelentik számukra a második fontos kapaszkodót. Egy-egy ilyen foglalkozás olyan lelki töltetet ad, hogy az leírhatatlan” – folytatta az elnök.

Ombódi Csilla nem tagadja, hogy ez a küldetés tele van hullámvölgyekkel, sajnos sok tragédiának voltak tanúi, mióta bejárnak a klinikára, de ahogyan ő fogalmaz “a legsúlyosabb eseteken is keresztül kell esni”. Ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, milyen órási hatása van a gitárterápiának a gyógyulófélben lévő gyermekekre, ráadásul aki sikeresen legyőzte a kórt, örök szerelmet köt a hangszerrel. Seres Antalnak mára egyébként több önkéntes is segít, jelenleg öt orvostanhallgatóval járnak be a klinikára, hetente legalább egyszer. Önkéntesnek egyébként bárki jelentkezhet hozzájuk, aki érez magában elég erőt ahhoz, hogy rendszeresen látogassa a beteg gyermekeket, illetve, aki a nyári táboroztatáshoz szeretne csatlakozni. Erre az alapítvány honlapján keresztül van lehetősége.

A Csinosan a jó célért zenével és flamenco tánccal egybekötött jótékonysági divatbemutatóra március 4-én, 18 órakor kerül sor a Katolikus Házban. A belépés csupán egy csekély ajándék. A szervezők azt kérik, vagy bontatlan játékot hozzanak magukkal, melyeket a szegedi gyermekklinikának ajánlanak fel, vagy pénzadománnyal támogassák az alapítvány működését, hogy később új hangszereket vásárolhassanak.

Default thumbnail
Előző sztori

Jóval gyakoribb a kozmikus kannibalizmus, mint azt eddig hitték

Következő sztori

160 éve kezdték el építeni a vasúti hidat

Legutóbbi hasonló cikkek