Közélet

Tüzes témát választottak a Csinosan a jó célért divatbemutatóra

Tüzes témát választottak a Csinosan a jó célért divatbemutatóra

2017. március 1., szerda
Tüzes témát választottak a Csinosan a jó célért divatbemutatóra
csinosan_a_jo_celert

Idén több ruhakölteménnyel készülnek a lányok a második Csinosan a jó célért jótékonysági estre, amellyel a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány javára gyűjtenek. A szombati rendezvény témája ezúttal a tűz, az alapelem estélyiken, nadrágkosztümökön és újrahasznosított darabokon is visszaköszön.

Már második hónapja pörögnek a varrógépek, izzanak a vasalók, hiszen a tervezők és szervezők gőzerővel készülnek a Csinosan a jó célért jótékonysági estre.

Polyák Eszter, Rehák Marcell, Pataki Fanni, Pataki Bernadett

, valamint

Dudás Kata

és

Reisz Piroska

tervezők második alkalommal hívják segítségül a divatot, hogy saját készítésű kollekciójuk bemutatójával felhívják a figyelmet a társadalom hátrányos helyzetű, súlyos betegséggel küzdő tagjaira, ezúttal a daganatos kórral harcoló gyermekekre. Akár közeli vagy távoli rokonságban, de szinten mindenki találkozott már környezetében a rákos megbetegedéssel, a szerencsésebbek olyat is ismerhetnek, aki a hosszan tartó kezelések után gyógyultnak mondhatja magát. Az ötletgazdákat is ez vezérelte, amikor megálmodták, hogy újra a divat segítségét hívják jótékony akciójukhoz, s szerepet játszott döntésükben az is, hogy tavalyi első rendezvényükkel közel 100 ezer forint értékben sikerült élelmiszer-adományt gyűjteniük rászoruló családok számára. A múlt heti

sajtótájékoztatót követően

Reisz Piroskától megtudtuk, összesen húsz ruhaköltemény készül változatos stílusban, de mind a tűz témakörében. "Az esélyitől kezdve a nadrágkosztümig számos ruhát készítettünk; van egyszerű pólónk és mellényünk is, s van pár darab újrahasznosított ruhánk, amelyeket feldobtunk néhány újnak ható dologgal. Inkább elegáns összeállításokkal készülünk, tavaly a sportos vonal dominált." Gördülékenyen halad a közös munka Dudás Katával, a lányok a munkafolyamatokat is felosztották egymás között. Reisz Piroska érdeklődésünkre azt is hozzátette, nem az aktuális trendre építették fel a kollekciót, inkább a modellek személyiségéhez igazították, illetve saját személyiségüket csempészték a ruhákba. Előbbi azért különösen fontos, mert az elkészült darabokat nekik ajánlják fel. Ez a lányoknak nagyon jó hír, ők ugyanis több összeállítással is kifutóra lépnek. Akik a fent említett szervezőkön kívül modellként közreműködnek:

Herczeg Gábor, Török Richárd, Szelei Anikó, Szarvas Eszter, Attila Dobai, Andrea Mergel, Jakob Ohm

és

Lukács Liliána

. "Januártól kezdtünk el aktívabban varrni" - folytatta a fiatal lány. "Két ruha már szeptemberben elkészült, mivel idén hamarább belekezdtük a tervezésbe, de még mindig jönnek új ötletek." A kivitelezésben sem maradtak egyedül, mivel hatan munkálkodnak a jótékonysági est sikerén, a ruhákon bőven jutott munka az egyszerűbb feladatoknál.

csinosan_ajo_celesrt_sajttaj06_gs (1)

A cél, amiért csinosan fellépnek, hogy támogassák a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványt. Az alapítvány munkatársai főként a szegedi Gyermekklinika Onkológiai osztályán fekvő gyerekeknek és fiataloknak segít a gyógyulás ideje alatt betegségük feldolgozásában, fájdalmaik enyhítésében. Az alapítványt 2011-ben hívta életre

Seres Antal

, röviddel azt követően, hogy a Fivérek együttes a Megasztáron át berobbant a hazai zenei életbe - idézte fel

Ombódi Csilla

, az alapítvány elnöke. Az, hogy a zeneterápia jelenlegi formájában elérhető legyen a gyermekek számára,

Bartyik Katalinnak

, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ hemato-onkológiai osztály vezetőjének köszönhető, hiszen ő karolta fel az ötletet. "Nemcsak a zene, hanem a hangszer ereje az, amely segít a gyerekeknek. A család mellett ezek a foglalkozások jelentik számukra a második fontos kapaszkodót. Egy-egy ilyen foglalkozás olyan lelki töltetet ad, hogy az leírhatatlan" - folytatta az elnök. Ombódi Csilla nem tagadja, hogy ez a küldetés tele van hullámvölgyekkel, sajnos sok tragédiának voltak tanúi, mióta bejárnak a klinikára, de ahogyan ő fogalmaz "a legsúlyosabb eseteken is keresztül kell esni". Ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, milyen órási hatása van a gitárterápiának a gyógyulófélben lévő gyermekekre, ráadásul aki sikeresen legyőzte a kórt, örök szerelmet köt a hangszerrel. Seres Antalnak mára egyébként több önkéntes is segít, jelenleg öt orvostanhallgatóval járnak be a klinikára, hetente legalább egyszer. Önkéntesnek egyébként bárki jelentkezhet hozzájuk, aki érez magában elég erőt ahhoz, hogy rendszeresen látogassa a beteg gyermekeket, illetve, aki a nyári táboroztatáshoz szeretne csatlakozni. Erre az alapítvány honlapján keresztül van lehetősége. A Csinosan a jó célért zenével és flamenco tánccal egybekötött jótékonysági divatbemutatóra március 4-én, 18 órakor kerül sor a Katolikus Házban. A belépés csupán egy csekély ajándék. A szervezők azt kérik, vagy bontatlan játékot hozzanak magukkal, melyeket a szegedi gyermekklinikának ajánlanak fel, vagy pénzadománnyal támogassák az alapítvány működését, hogy később új hangszereket vásárolhassanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.