Thürmer Gyula Szegeden: Újra szükség van szabadságharcosokra, veszélyben hazánk függetlensége!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

munkaspart_megemlekezes006kf

Ma is szabadságunkért és függetlenségünkért kell küzdenünk Thürmer Gyula szerint. A Munkáspárt elnöke Szegeden ünnepi beszédében szólt az EU válságáról, mint mondta, Európa népeinek függetlenségét a kapitalizmus leváltása, egy új társadalom, a szocializmus teremtheti meg.

„Az 1848-as forradalom és szabadságharc erősíti hitünket abban, hogy jó dolog magyarnak lenni” – kezdte beszédét Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a Klauzál téren, ahol mintegy másfél tucat ünneplő gyűlt össze. Mint mondta, március 15-én a magyar népet ünnepeljük, a magyar parasztot és munkást, akik nélkül kérdéses, hogy a forradalom túlterjedt volna a Pilvax kávéház falain túlra egyáltalán. Leszögezte, míg a forradalomhoz talán elegendő lett volna a fővárosi értelmiség, a szabadságharchoz azonban a paraszt, az iparos és a munkások hitére és erejére is szükség volt 1848-ban. „A Magyar Munkáspárt nemzeti baloldali pártként a ’48-as forradalmárok és szabadságharcosok követőiként, örököseiként tekint magára” – fogalmazott Thürmer Gyula.

A Munkáspárt elnöke szónoklatában úgy értékelt, napjainkban újból veszélyben van Magyarország függetlensége, s újra szükség van szabadságharcosokra. Szerinte a nagyhatalmak döntenek hazánk sorsáról Washingtonban és Brüsszelben, vagyis újfent kizsákmányolható gyarmatként tekintenek hazánkra. Kitért arra is, hogy amióta a nyugati érdekszférába került Magyarország, leépítették a magyar ipart, mezőgazdaságot, bezárták a cukorgyárakat, a sertés- és baromfi feldolgozókat, s ezzel milliónyi ember munkahelye szűnt meg. „Nekünk, magyar dolgozó embereknek nem lehet érdekünk egy olyan ország, amelyben életünket idegen nagyhatalmak szabják meg. Ma is a szabadságunkért és függetlenségünkért küzdünk” – szögezte le. Thürmer szerint az Európai Unió az erkölcsi széthullás irányába tart, nem tud munkát és biztos megélhetést biztosítani 500 millió polgárának, s nem képes a gazdagok és szegények közötti szakadék leküzdésére sem. Mint mondta, a válságot a németek és franciák az Európai Egyesült Államok létrehozásával orvosolnák, ám ennek kárvallottjai a kis országok, köztünk hazánk lenne. „Európa problémáit csak egy új társadalom oldhatja meg, amelynek nem a pénz a döntő, hanem az ember. Európa népeinek függetlenségét a kapitalizmus leváltása, egy új társadalom, a szocializmus teremtheti meg” – jelentette ki a pártelnök.

A határon túli magyarság helyzetéről szólva elmondta, húsz éve még csaknem 3 millió magyar élt a mai Magyarországon kívül, míg napjainkban már csak 2,1 millióan vannak. Jogaik tiszteletben tartását és a közösségek megmaradását az uniós tagság nem garantálja, ez bebizonyosodott az elmúlt évtizedek alatt. Thürmer Gyula kijelentette, csak akkor lehet megállítani ezt a folyamatot, ha sikerül kivívni a magyar autonóm tartományok létrejöttét.

Meglátása szerint a világ válságban van és háború felé sodródik, és az USA továbbra is megtesz mindent azért, hogy fenntartsa a kapitalizmust a NATO-országokban. Mint mondta, Magyarországnak nem érdeke a NATO-tagság, mint ahogy a közös európai hadsereg sem, amelyben az erősebb államok parancsolnának, s így tovább erősödne a tőlük való függésünk. Úgy összegzett, hogy a világ újrafelosztásáért folyik a harc, amit a tőke nem tud megállítani, ezért van szükség olyan új világra, társadalmakra, ahol nem a pénz beszél, hanem az emberek érdekei döntenek.

A hazai politikai viszonyokról szólva kijelentette, hogy a kormányok cseréje nem old meg semmit, a probléma okát Thürmer Gyula a tőkés rendszerben látja. Ezért szerinte a népnek kell rákényszerítenie a kormányokat arra, hogy engedményeket tegyenek, hogy munkahelyek létesüljenek és biztosított legyen a lakhatás a szegényeknek is. „Mutassuk meg ország-világnak, hogy élhető Magyarországot akarunk, munkával, szabadsággal, jóléttel” – zárta beszédét a Munkáspárt elnöke.

no images were found

Előző sztori

Átszakította a szalagkorlátot egy kamion az M43-as autópályán

Következő sztori

Az 1848-as eseményeket ünnepli Csongrád megye