Szerdai programajánló: Kálmán-nap, Bagossy Brothers Company, Voodoo Healers

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mikrofon_zene_koncert

Tavaszi Állásbörzét tart az SZTE, konferenciára vár az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, Hajdu Szabolcs társulatának új előadását tekintheti meg a közönség a REÖK-ben, ismét összejön a Szegedi Zenészek Társasága az IH Caféban, a Bagossy Brothers Company és a Lóci játszik ad koncertet JATE Klubban, míg a Grand CAfé Várkertben a Voodoo Healers zenél, az SZTE EHÖK pedig moziba látogat.

Ismét várja az érdeklődőket a munkaerőpiac izgalmas világa az SZTE Tavaszi Állásbörzéjén. 9 órától a TIK Átriumában regionális és országos cégekkel, valamint civil szervezetekkel és munkaerő-közvetítőkkel találkozhatnak a résztvevők, az egész napos forgatagban pedig interaktív előadásokkal és tanácsadásokkal vár minden érdeklődőt a Karrier Iroda csapata. A kiállítókról és az eseményről további információk ITT.

“A család egykor és ma” címmel tart konferenciát az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke az SZTE BTK Kari konferenciatermében, illetve a „Bálint Sándor” termében. Részletes program ITT.

Bencsik Péter: Csehszlovákia története dokumentumokban című kötetét az SZTE Klebelsberg Könyvtárban mutatják be 17 órától. A szerzőt kérdezik: Vukman Péter egyetemi adjunktus (SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék) és Tomáš Vašut cseh lektor (SZTE BTK Szláv Filológiai Tanszék). Miért nem készült az utóbbi negyedszázadban eddig átfogó munka Csehszlovákia történetéről? Melyek a párhuzamos és az eltérő jellemzők a magyar és a csehszlovák történelemben? Hogyan segíti saját megismerésünket a szomszédos népek, gondolkodásának, hagyományainak, történelmének tanulmányozása? A legújabb kutatási eredmények felhasználásával készült szöveggyűjtemény bemutatása során választ kapunk ezekre a kérdésekre is.

Szabó Gabi, a Szegedi Nemzeti Színház művésze lesz a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtárának vendége a bibliotéka negyvenéves fönnállása alkalmából. A Színésznőként a világ című rendezvény 17 órakor kezdődik. Szabó Gabi beszélgetőtársa Márok Tamás „régiség-” és újságíró lesz. Szabó Gabi 1991-ben végzett Marton László osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2001-ig a Vígszínház tagja volt, majd szabadúszóként tevékenykedett. Színészi munkái mellett televíziós műsorvezető és szerkesztő volt Szegeden. 2011 óta a Szegedi Nemzeti Színház tagja. Fontosabb szerepei: Édeskislány a Körmagyarban, Catherine a Pillantás a hídról című drámában, Miranda a Lepkegyűjtőben, Roxanne a Cyrano de Bergeracban, Szent Johanna, Éva az Ember tragédiájában, Martha a Nem félünk a farkastól című darabban, Pipás Pista, Karnyóné. 1999-ben Varsányi Irén emlékgyűrűt kapott. 2015-ben Kölcsey-éremmel tüntették ki. Kétszeres Dömötör-díjas művész.

Hajdu Szabolcs társulatának “Kálmán-nap” című új előadását tekintheti meg a Reökben 18, illetve 21 órától. A “Kálmán-nap” arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy egy olyan életkorba léptek, amikortól minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni. Részletek ITT.

Szegedi Zenészek Társasága ismét várja az érdeklődőket az IH Caféban 19 órától a “Szegedi szerzők dalai” című esttel. “A címből adódóan, a szegedi szerzők kompozícióit szándékozunk lajstromba venni és a lehetséges módon bemutatni a beszélgető kör résztvevőivel. Az alkotók és korabeli szem- és fültanúk meghívásával, ebből a tematikából is eleven régi történetek, szegedi kultúrhistóriák fognak kikerekedni. Erre garancia a téma szakértője, az egyik leghíresebb szögedi “történetmesélő” – Kelemen István személye” – invitálnak a szervezők. Házigazda: Pleskonics András.

Bagossy Brothers Company és Lóci játszik dupla lemezbemutató kezdődik a JATE Klubban 20 órától. A gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company 2013-ban alakult. A csapat az első EP elkészítése után azonnal koncertezni kezdett és rekordsebességel váltak Erdély legnépszerűbb zenekarává. Első nagylemezük az “Elviszlek” 2015-ben jelent meg, ugyanettől az esztendőtől kapcsolódtak be a magyar koncertkörforgásba is. A csapat 2016-ban bejutott a Nagy-Szín-Pad verseny döntőjébe, és a folyamatos koncertezés mellett 2016 végén felvette és idén februárban kiadta második, A Nap felé című albumát, melynek szegedi lemezbemutatója lesz a JATE Klubos koncert. Ráadásként elkísérő őket a vajdasági származású Csorba Lóci vezette Lóci játszik zenekar, akik a 2016 végén megjelent második lemezük, a Krokodil anyagát mutaják be.

A Grand Café Várkertben 20 órától görög Voodoo Healers mutatja meg, hogy milyen a mediterrán punk zene.

Az SZTE EHÖK Kulturális és Szabadidő Bizottsága által szervezett Mozi esten a “Szépség és a szörnyeteg” című filmet tekinthetik meg az érdeklődők szinkronosan 20.30-tól a Belvárosi Moziban. Részletek és jelentkezés ITT.

Transform Projekt Jazz-Blues-Funky Night-ja várja a közönséget a Nyugi Kertben 21 órától. A Transform Project 2012-ben alakult meg, duó formációban. A Binder Norbert és Pocskai Roland alkotta zenekar, fél év elteltével kibővült, s egy rendkívül pregnáns és karakteres dobolással gazdagodott hangzásviláguk, amelynek köszönhetően a Transform Project jelentős mértékben „transzformálódott”. A zenekar ritmusszekcióját azóta is Roland testvére, Pocskai Zsolt képezi.

Folyamatos kiállítások, programok:

„Gyöngy a csillag, ugy ragyog, gyöngyszilánkokként potyog” címmel Kónya István és Kónya Istvánné ékszereiből, dísz- és használati tárgyaiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Szeged, Kereszttöltés u. 29.). A flitterekkel kivarrott figurák, gyöngyökkel hímzett karkötők, a húsvéti ünnepkört idéző dísztárgyak, nyakláncok, csontból készült ékszerek, cukor-, só-, bors- és szalvétatartók március 31-ig tekinthetők meg.

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

Kassák Lajos költő, író és festő, a magyar avantgarde művészeti irányzatok vezéralakja (1887–1967) születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A konstruktőr – Kassák Lajos, a képzőművész című tárlat művészeti albumai bemutatják az egyes alkotói korszakok legjellemzőbb munkáit, Kassák saját versesköteteihez, prózai írásaihoz készített illusztrációit. Megtekinthetők a művész szerkesztésében megjelent folyóiratok: Ma, Tett, Dokumentum eredeti példányai is. „Kassák Lajos korának egyik legjelentősebb művészeti szervezője. Kiemelkedő fontosságúak művészetelméleti, kritikai írásai is. Képzőművészként előbb az aktivizmus, majd a konstruktivizmus legfontosabb magyar képviselője” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A tárlat március 29-ig tekinthető meg.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Fokozódik a nyír pollenszórása

Következő sztori

Emmi: több külföldi egyetem törvénytelenül működik Magyarországon