Közélet

Romániába próbált átszökni Szerbiától menedéket igénylő migránsok egy csoportja

Romániába próbált átszökni Szerbiától menedéket igénylő migránsok egy csoportja

2017. március 19., vasárnap
Romániába próbált átszökni Szerbiától menedéket igénylő migránsok egy csoportja

Romániába próbált átszökni vasárnap hajnalban tíz afganisztáni és pakisztáni migráns, akik a szerb menekültügyi hatóságok által kiállított személyazonossági iratokkal rendelkeztek - közölte a román határrendészet.

A határsértőket hajnali három óra körül észlelték infravörös kamerákkal Temesmóra (Moravita) térségében, a határtól körülbelül kétszáz méternyire fogták el őket. A csoport tagjait a román határrendészet temesmórai kirendeltségére vitték kihallgatásra, ahol kiderült, öt afganisztáni és öt pakisztáni állampolgárról, 16 és 28 év közötti fiatal férfiakról van szó, akik - elmondásuk szerint - Nyugat-Európába akartak eljutni a zöldhatáron keresztül. A román határrendészet közölte: tiltott határátlépésért indít büntetőeljárást ellenük, ugyanakkor felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján előkészítse a migránsok visszaküldését Szerbiába. Az utóbbi hónapokban a román-magyar határon is számos esetben fogtak el olyan migránsokat, akik Romániától már menedéket kértek, de nem várták meg kérelmük elbírálását, hanem illegálisan próbálták folytatni útjukat Nyugat-Európa felé. A román büntetőtörvénykönyv már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést, az embercsempészetet pedig kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.