Parlamenti vizsgálóbizottságot szeretne a Szeviép-ügyben Szabó Bálint

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_baliont_sajttaj02_gs

A cél elérése érdekében már tárgyalt Kósa Lajossal, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjével is személyesen. Szabó szerint egyértelműen a szegedi MSZP-hez vezetnek a szálak, azonban ha valóban fideszes ügyről van szó – mint ahogy azt a szocialisták állítják – akkor a baloldali párt frakciójának is támogatnia kell a bizottság felállítását.

„Egyáltalán nem fideszes ügyről van szó, hiába próbálja letolni magáról az MSZP” – így reagált Szabó Bálint, a Szeviép-ügy károsultjai érdekében eljáró jogász, a baloldali párt előző hét szerdán kiadott közleményére. A Délmagyar.hu ugyan vasárnap estig csupán ezt az egyetlen cikket szentelte a témának, de az Origo március 3-án megjelent anyaga óta már nemcsak a médiumok, hanem a politika is többször foglalkozott az egykor nagy bevételeket szerző szegedi építőipari cég csődjével. Legutoljára most szombaton Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót Szegeden, aki párhuzamba állította a fővárosi metróbotrányt és a Szeviép csődjét, amely 379 kisvállalkozót tett tönkre.

A 2010-ben csődbe ment vállalkozás vezetői öt évvel később álltak először bíróság elé, a per jelenleg is tart, még mindig tanúkat hallgatnak meg. Az ügyész O. Józsefre, B. Sándorra és P. Lászlóra letöltendő börtönbüntetést kért, mert a „vádlottak az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes kölcsön folyósításokról történő döntéseikkel a zrt. fizetésképtelenségét idézték elő, vagyonát hozzávetőlegesen 1 milliárd 450 millió forinttal csökkentették” – írják a bíróság honlapján.

„Egyértelmű, hogy mindhárom vádlott kedvezményezetti köre Botka Lászlóhoz és az MSZP-hez köthető” – fogalmazta meg álláspontját Szabó Bálint. Emlékeztetett rá, hogy a vádban szereplő kölcsönökből komoly hányadban részesült Ujhelyi István volt sofőrjének, jelenleg az SZKT repülési üzletágát vezető Báló Tamásnak a cége, a Biztonsági Üzem Kft. Hozzátette, Dávid Ibolya testvérének a cége is jól járt a kölcsönökkel abban az időszakban, amikor az MDF és az MSZP közeli viszonyt ápolt egymással.

szeviep01_gs

„Hiába próbálja átverni Szeged és az ország közvéleményét Botka László, millió kapcsolat van a városháza és a Szeviép között” – mondta a jogász. Kiemelte, hogy az 1-es villamos rekonstrukciójánál, továbbá az M43 autópályánál szerződő fél volt a csődbe ment cég, a Gomba bontásánál, a Napfényfürdő építésénél pedig konzorciumi tag volt. Emlékeztetett rá, hogy a szombati sajtótájékoztató helyszínére, a Szeviép székházába úgy költözött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, hogy közben üresen álltak állami és önkormányzati tulajdonú épületek a városban. Ezt a Szeviép saját forrásból építette fel, majd visszabérelte a cégtől az állam. Úgy látja, egyértelmű, hogy a szocialisták a Szeviépnek kedveztek, ezért cserébe pedig a zrt. a párt embereit segítette. Megismételte az Origo.hu-nak mondott nyilatkozatát: a Szeviép szerepet játszhatott az MSZP finanszírozásában.

Parlamenti vizsgálóbizottságot szeretne az ügyben a jogász, elektronikus úton előző héten már megkereste az országgyűlési pártok frakcióvezetőit, Kósa Lajossal, a Fidesz-frakció vezetőjével pedig személyesen is egyeztetett. „Ha a szocialisták úgy gondolják, hogy ez egy fideszes ügy, akkor nekik is érdekük, hogy kiderüljön az igazság” – jegyezte meg Szabó. Abban bízik, hogy már a héten támogató választ kap a pártoktól.

Hangsúlyozta azonban a jogász azt is, hogy e közben nem szabad megfeledkezni azokról a megkárosított vállalkozókról sem, akik igazukért küzdenek hét éve: „Bukjanak meg politikusok, és kerüljenek a bűnösök a börtönbe. Úgy látszik csak ez az a mód, ami meggyőzi az embereket, a dolgozókat és nagyvállalkozókat arról, hogy tartsák be, amit ígérnek, a szerződést, amit aláírnak” – idézte Bárándy György ügyvéd véleményét a kérdésben. Reméli, hogy lassan ez a szándék is valósággá válik.

Előző sztori

A magyar és a lengyel államfő részvételével tartják az idei lengyel-magyar barátság napját Lengyelországban

Következő sztori

Palkovics László: Tisztán kell látni, mire költjük a közösség pénzét