//

“Olyan fiatalok voltak, mint ti” – A szabadságharc hőseire emlékeztek a szegedi Fodor-kollégiumban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fodor_kollegium_marcius_15_021gs

Különleges, egyedi, interaktív rendezvénnyel, hagyományőrzők közreműködésével idézték fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

A szegedi Fodor József Kollégium komoly hangsúlyt fektet arra, hogy növendékeinek magyarságtudatát erősítse, ennek jegyében emlékezik meg hagyományteremtő szándékkal a Nemzeti Összetartozás Napja, az 1956-os, illetve az 1848-as forradalom alkalmából. Konkoly Béla igazgató és munkatársai azért dolgoznak nap mint nap, hogy elmélyítsék a fiatalok identitástudatát, hogy személyes példákon keresztül mutassák meg nekik, miért fontos büszkének lenniük magyarságukra, nemzeti történelmükre, múltunkra, hőseinkre, és mindez hogyan járul hozzá saját jövőjük és a magyarság jövőjének építéséhez.

Csütörtökön is különleges, interaktív rendezvénynek lehettek tanúi azok, akik részt vettek a Fodor József Kollégium 1848-as ünnepségén. A fodorosok mellett sokan eljöttek a társkollégiumokból is, a Janikovszkyból, az Adyból és a Vedresből. A kollégium nevelői közössége időt és energiát nem kímélve készült az estre, filmrészleteket, nótarészleteket vágtak, térképeket, tablókat szerkesztettek, és meghívták díszvendégnek Az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvéd Hagyományőrző Egyesületének képviselőit is. A szegedi hármasok nevében Vass László ezredes és Tóth László őrmester nemcsak a méltán híressé vált katonai alakulat történetének rejtelmeibe avatta be az ifjakat, de hőstetteikről is szóltak, és megismertették a korhű ruházatot és fegyverzetet, fegyverfogásokat is. Természetesen minden felmerülő kérdésre választ adtak az érdeklődőknek, akik izgatottan hallgatták, hogy a forradalom és szabadságharc forgatagában, hadi eseményeiben hozzájuk hasonló, 14-20 éves fiatalok is az élvonalban vállaltak szerepet. Ugyanúgy kivették a részüket a harcokból, szabadságért, függetlenségért folytatott küzdelemből, mint a felnőttek, és ugyanúgy el kellett viselniük a mindennapi megpróbáltatásokat, mint édesapáiknak, nagyapáiknak.

Központi szerepet kapott a megemlékezésen a szabadságharc 1849. április 4-i, a magyar honvédsereg győzelmével végződött tápióbicske-nagykátai csatája. Ezen az ütközeten keresztül érzékeltették az est szervezői és szereplői a forradalom és szabadságharc mindennapjait, ez által vezették be az adott korba a résztvevőket. Elhangzott, hogyan a korábbi vetélkedéseket félretéve hogyan fogtak össze a siker érdekében a szegedi hármasok és a kassai kilencesek, miként segítették egymást a híd sorsdöntő jelentőségű elfoglalásában. Érdekfeszítő részleteket idéztek fel abból a híres párbajból is, melyet az egymással szembekerülő lovascsapatok parancsnokai, az osztrák Hermann Riedesel báró és a magyar Sebő Alajos őrnagy vívott. A négy-öt percig tartó küzdelemben Sebő diadalmaskodott, megölve Riedeselt, miközben a karján ő maga is megsebesült. Jókai Mór ezt a történetet – Baradlay Richárd és Palvicz Ottó összecsapásaként – írta meg regényes formában A kőszívű ember fiai című művében (a regény filmfeldolgozásából több részlet illusztrálta az ünnepséget).

A diákok által adott műsort a számos érdekes és látványos történelmi filmrészlet mellett korhű nóta-, indulórészletek is színesítették. Ezen az estén nemcsak a diákok tudástára bővült, de olyan személyes, életszagú tapasztalatokat is szerezhettek, melyek minden bizonnyal közelebb hozták őket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ismert vezetőihez és mindennapi hőseihez is.

no images were found

Előző sztori

Kosárlabda: odavágna az Atomnak a Szedeák

Következő sztori

Rendszeresen bántja társait a szegedi óvodás