Közélet

NMHH-elemzés: egyre inkább megéri internetes adattartalmat fogyasztani

NMHH-elemzés: egyre inkább megéri internetes adattartalmat fogyasztani

2017. március 7., kedd
NMHH-elemzés: egyre inkább megéri internetes adattartalmat fogyasztani

Egyre inkább megéri internetes adattartalmat fogyasztani, tekintve, hogy a hírközlési szolgáltatók a megelőző évekhez képest több adattartalmat nyújtanak díjcsomagban foglalt forgalom, opciók vagy akciók keretében, akár változatlan árért is - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016-ot vizsgáló, a hírközlési szektorra vonatkozó elemzéséből kedden.

A hatóság a folyamat másik tényezőjeként említette, hogy a Magyar Telekom 30 napnál hosszabb ideig tartó adatopció-szolgáltatást vezetett be. Az MTI-hez kedden eljuttatott összegzésből kiderült, hogy a szolgáltatások kínálatában a legjelentősebb változtatások többségét egyetlen szolgáltató, a Vodafone vitte végbe, a szolgáltatóhoz kötődik a 2016-ban bevezetett 71 telefon- és internet-díjcsomag háromnegyede, több szolgáltatást pedig elsőként vezetett be a vállalat. A Telenor a mobilhangajánlatainak összetételét alakította át, a Magyar Telekom pedig új internetcsomagokat dobott piacra, és régi mobiltelefon-csomagokat vont ki az értékesítésből. Az Invitel vezetékes telefon- és internetkínálatának palettáját rendezte át, a UPC viszont nem változtatott szolgáltatási portfólióján. Az NMHH vizsgálata alapján tavaly - az egységes Eurotarifáról a Szabályozott Európai Roamingtarifára történő áttérés eredményeként - az előfizethető mobiltelefon-díjcsomagok döntő többségénél csökkentek a roamingpercdíjak, az áresés azonban mégsem hatott jelentősen az ágazati árszínvonalra, mivel a hazai telefonálási szerkezetben csekély a roaming részaránya. Kártyás előfizetésnél havonta csupán egy, havidíjas csomaghasználatnál öt perc az átlag. A roamingdíj-csökkenésen kívül két vezetékes szolgáltató változtatott telefonos tarifáin. Az Invitel egyetlen díjcsomagjának különböző feltételű havidíjait módosította, a UPC pedig két tarifacsomagjának havi előfizetési díját csökkentette. A többi szolgáltatás - mobiltelefon, internet - listaára nem változott. A Központi Statisztikai Hivatal adataira alapozva a hatóság elemzésében felidézte, hogy tavaly a hírközlési szektorban az árak csekély mértékben, 1,1 százalékkal nőttek. A növekedés elsősorban a mobilhang- és internetszolgáltatások 2015-ös átfogó áremeléseinek áthúzódó hatásából eredt, a tárgyévi piaci folyamatok minimális hatást gyakoroltak az árindexre. Mindeközben a nemzetgazdaság egészében - az előző két év árcsökkenése után - 2016-ban a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.