Bulvár

Nem is gondolná, mennyi rovart esznek a pókok évente

Nem is gondolná, mennyi rovart esznek a pókok évente

2017. március 16., csütörtök
Nem is gondolná, mennyi rovart esznek a pókok évente
pok

Egy új kutatás rávilágított: a pókok évente akár 880 millió tonna rovart is elfogyasztanak.

A kutatás eredményeit a

The Science of Nature

című lapban publikálták. A kutatók megdöbbentő eredményre jutottak: a nyolclábúak évente legalább 440 millió tonna élelmet fogyasztanak, éppen annyit, mint amennyit halakból és húsból az emberek szerte a világon. Az összehasonlítás azért is érdekes, mert

Martin Nyffeler

, a svájci University of Basel biológusa, valamint

Klaus Birkhofer

, a németországi Brandenburg University of Technology ökológusa szerint a madarak éves élelmiszer-fogyasztása sem több 70 millió tonnánál, ráadásul a bálnák sem esznek többet 300-550 millió tonnánál évente.

Éhes vadászok

A pókok fontos csoportját képzik az ízeltlábúaknak, a világ mindig szegletében, a sivatagoktól egészen a tundrákig őshonosak. A kutatók több mint 45 ezer fajt azonosítottak eddig, amely azt jelenti, hogy becsléseik szerint a Föld bizonyos területein négyzetméterenként akár 1000 egyed is élhet. Néhány kivételtől eltekintve a pókok rovarevők, ám a tudósok szerint szokásaikat mérni nagyon nehéz, hiszen legtöbbjük éjszakai vadász, s kedvelt búvóhelyeiket, a zugokat és repedéseket pedig körülményes megfigyelni. Ahhoz, hogy a kutatók megbecsülhessék a pókok számát, alapos vizsgálatot kellett folytatniuk a trópusi erdőkben, a mérsékelt övi erdőkben, a trópusi gyepterületeken, a mezőgazdasági területeken, a sivatagokban, és a tundrán is. Úgy számoltak, a vizsgált vidékeken tömegüket tekintve 25 millió tonnányi pók él. Két vizsgálati módszert alkalmaztak arra, hogy meghatározzák, vajon mennyi élelemre van szüksége egy ekkora tömegű pókkolóniának. Első körben kiszámolták, mennyi élelemre van szüksége az egyedeknek. Arra jutottak, 1 milligramm súlyú póknak 0,1 milligramm élelemre van szüksége minden nap. A sivatagi pókfajok ennél kevesebbel is beérik, náluk 0,01 vagy 0,04 milligramm élelem is elég. Később az így kapott adatokat vetették össze a kutatók korábbi feljegyzéseivel, mely tanulmányok arra irányultak, pontosan mennyi rovart fogyasztanak a pókok. A kapott értékek széles intervallumon, 400 és 800 millió tonna között mozogtak, így a kutatók arra jutottak, a pókok világszerte akár több mint 800 millió tonna rovart is képesek elfogyasztani évente. A pókok 90 százaléka vadász, néhány faj férgeket és madarakat is elejt, sőt akár kisebb kígyókat is fogyaszt. Az emberi tevékenység főleg a mezőgazdasági területeken érinti hátrányosan őket, a növényvédő szerek számos egyed pusztulását okozzák. A tanulmány szerzői megjegyezték, a pókok pontos számát meghatározni szinte lehetetlen, ennélfogva azt is, hogy pontosan mennyi tonna élelmet vadásznak le évente. A biológus szerint túl sok a változó a kisebb pókfajok, illetve a fiatal egyedek miatt. Nyffeler megjegyezte, egy brit ökológus 1947-es becslései szerint csak Angliában és Wales-ben 2,2 billió pók található. "Reméljük, hogy a kutatás nagy nyilvánosság kap, s sikerül felhívni a közvélemény figyelmét arra, globálisan milyen fontos szerepet töltenek be a pókok a táplálékláncban" - hangsúlyozták a kutatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.