Közélet

NATO-főtitkár: a közös biztonságba való befektetés jelenleg mindennél fontosabb

NATO-főtitkár: a közös biztonságba való befektetés jelenleg mindennél fontosabb

2017. március 31., péntek
NATO-főtitkár: a közös biztonságba való befektetés jelenleg mindennél fontosabb

A közös biztonságba való befektetés jelenleg minden más területnél fontosabb, ezen belül pedig törekedni kell a közös és arányos tehermegosztásra - jelentette ki Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkára pénteken Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását követően.

Mint mondta, a miniszterek egyetértettek abban, hogy a transzatlanti régió biztonságának törékenysége miatt többet kell tenni annak megőrzéséért. A közös biztonságba való arányos befektetés nem pusztán a védelmi költségvetés növelését jelenti, hanem a szükséges kapacitásnövelést, a nemzeti erők rendelkezésre bocsátását és a katonai felszerelések bővítését egyaránt - mondta. A főtitkár bejelentette: azon tagállamoknak, amelyek még nem teljesítették a védelmi kiadásokra vonatkozó vállalásaikat, a tagországok állam-, illetve kormányfőinek május 25-én tartandó brüsszeli ülésén tervet kell bemutatniuk arra vonatkozóan, hogy 2024-ig hogyan kívánják teljesíteni a kiadások növelését a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyított 2 százalékos szintre. Stoltenberg elmondta, hogy a NATO kész választ adni a terrorizmus kihívására, és ez nem elsősorban a katonai jelenlét növelését és a beavatkozás lehetőségét jelenti. A katonai szövetség a helyi biztonsági erők kiképzésének biztosításával tud a leghatékonyabban részt venni a terrorizmus által érintett országok stabilitásának megteremtésében - mondta.

Jens Stoltenberg

újságírói kérdésre ismét kinyilvánította, hogy a katonai szövetség támogatja Ukrajna önállóságát és területi integritását. A NATO sem most, sem a jövőben nem fogja elismerni a kelet-ukrajnai területek feletti orosz igényt, és elítéli a Krím jogellenes és törvénytelen bekebelezését - húzta alá. Kijelentette, hogy a NATO és Oroszország közötti feszült viszony enyhítése és a kölcsönös bizalom helyreállítása érdekében a NATO minden körülmények között folytatni kívánja a párbeszédet Moszkvával, és diplomáciai eredményeket kíván elérni a konfliktusok elkerülése érdekében. A jó viszony és a párbeszéd megteremtéséért az észak-atlanti szövetség folytatja vállalt kötelezettségeinek végrehajtását, és biztosítja katonai műveleteinek átláthatóságát - hangoztatta. Elmondta, hogy a nyugat-balkáni régió stabilitásához nagymértékben hozzájárul az, ha Montenegró NATO-csatlakozását valamennyi tagállam ratifikálja. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy erre a nyár elején sor kerülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.