Mostantól be kell számolni az IKV-nak arról, hogyan áll az értékes városi ingatlanok eladása

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

varosuzemeltetesi_biz_ules01_gs

A városüzemeltetési bizottság ülésén az ingatlan bérbeadás mellett az eladás, s ez utóbbinak az ellenőrzése is szóba került. Felújítják végre a Vedres utca mellett a Fűrész utcát is, ez utóbbira hosszú ideje várt a helyi lakosság. Szentistványi István kérdései nem maradtak el most sem, de meglepően pozitívan fogadták Rácz Tibor javaslatát, amelyet meg is szavaztak.

14 ponttal hangolt a közgyűlésre a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság.

A csúszás miatt újból terítékre került parkolási rendszerrel kapcsolatban Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester kifejtette, ugyan valóban igaz az, hogy mostantól a kék zóna megszűnésével dupla annyiba fog kerülni a parkolás, mint korábban, de ezzel nem a bevételek növelése a céljuk, hanem a zónarendszer egyszerűsítése, mert így kevesebb parkolójegy-automatát kell kihelyezniük.

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester három csoportra osztotta a gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntéseket: az alapító okiratok módosítására, a közbeszerzéssel kapcsolatos döntésekre és a tömegközlekedésre vonatkozó lépésekre. A Szegedi Szabadtéri Játékok idején bevezetett kedvezményt kiterjesztik a Szeged Napján tartandó programsorozatra és a SZIN-re, ezzel kívánják népszerűsíteni a buszok, s villamosok, a trolibuszok használatát. Arról nem esett szó, hogy az új tömegközlekedési terminálok bevezetésével néhol egyben növelik is a jegyárakat (így a járművezetőtől 400 helyett 450 forint lesz a jegy). A gazdasági alpolgármester elégedett volt az önkormányzati cégek teljesítményével, szerinte mindegyik eredményesen gazdálkodott.

varosuzemeltetesi_biz_ules03_gs

Szentistványi István (független) bizottsági alelnök elmondta, a Hajléktalanok Egészségügyi Centrumában jelenleg áldatlan állapotok, kapacitáshiány tapasztalható, s ezért kíváncsi arra, hogy az új helyen, Újszegeden javul-e a helyzet. Az illetékes iroda munkatársa kifejtette, hogy ezzel várhatóan jobbá válnak a viszonyok, most a 16 férőhelyre 24 beteg jut, de itt 36 embert tudnak majd ellátni. Solymos László (MSZP) általános alpolgármester megerősítette azt is, hogy valóban az egész régióból fogadnak majd betegeket. A nappali ellátás viszont marad a jelenlegi helyén.

A független városatya a bérlakás programról is kérdéseket tett fel, a válaszokból kiderült, hogy a felújítandó 82 lakás többsége panel, vagy ipari technológiával készült, s szociális célra fogják bérbe adni. Szentistványi megjegyezte, érdemes lett volna feltüntetni a lakások méreteit, amire gúnyosan megjegyezte Szentgyörgyi alpolgármester, hogy azt javasolja, járják együtt körbe az összes lakást. Rácz Tibor (Jobbik) arra volt kíváncsi, hogy miként jött ki a hárommilliós összeg, amire az IKV munkatársa megemlítette, hogy többek között a teljes villamoshálózatot felújítják (az általunk megkérdezett szakember szerint ez lakásmérettől függően 180-400 ezer forint közötti összeg a lakótelepi ingatlanoknál – szerk.). A gazdasági alpolgármester hozzátette, pályáztatják a beruházást, s kisebb cégeknek is lehetővé teszik az indulást, így akár kevesebbe is kerülhet a felújítás. Egyes eladásra, átsorolásra szánt ingatlanok csupán helyrajzi számmal lettek feltüntetve az előterjesztésben, ezzel kapcsolatban Szentistványi azt kérte, tüntessék fel az ingatlan címét is, így megkönnyítve az azonosítást.

Megszavazták, a Vedres utcai és a Fűrész utcai útburkolat javítását és a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukcióját. Az utóbbiért már évek óta küzdött az Élhető Szegedért Egyesület, utoljára 2015 őszén számoltunk be arról, hogy a lakosság szeretne a mostani állapotokon változtatni.

varosuzemeltetesi_biz_ules08_gs

Rácz Tibor önálló indítványában azt javasolta, hogy a volt I-es kórház, a volt pszichiátriai gondozó, a volt MIOK iskola, a volt tankert és a volt siófoki városi üdülő eladásának, értékesítésének állapotáról folyamatosan tájékoztassa a városüzemeltetési és a pénzügyi bizottságot is az IKV. A javaslattal a baloldali többség is egyetértett, megszavazták. Kiderült, hűséges olvasónk Szentgyörgyi Pál alpolgármester is, aki a Jobbik sajtótájékoztatójáról szóló cikkünkből idézett. Kifejtette, nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy „az IKV Zrt. akár a becsértéknél egyharmadával kevesebbért is hajlandó eladni a város legértékesebb ingatlanait is”, mert ezekről a kérdésekről a bizottság, vagy a közgyűlés dönt értéktől függően. Úgy gondolja, az ilyen kijelentésekkel alaptalanul hergeli a közvéleményt a Jobbik.

Nem maradt el búcsúzásképpen a balliberális oldal és a baloldali értékrendet valló Szentistványi csörtéje sem. A független képviselő azt kérte, hogy ne újságcikkeket olvassanak fel, kommentáljanak a bizottsági üléseken, mert estig ülhetnének itt. Szentgyörgyi Pál erre azt vetette oda, hogy azért maradnak itt estig, mert ő „minden butasághoz hozzászól”. Szentistványi sem maradt adós a reagálással, aki szerint akkor három perc alatt vége lenne a bizottsági üléseknek, amiről „nem hiszi, hogy a későbbiekben a kirakatba ki lehet tenni”.

Előző sztori

Szegedi Jobbik: pünkösd után kellemetlen meglepetés éri az autósokat

Következő sztori

Interaktív zenedélután az ÁGOTA Játszóházban + FOTÓK