Haág Zalán 1848/49 hőseiről Móravároson: “Ők hazafiak voltak, és nem a pillanatnak játszottak” + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

moravaros_marcius_15_megemlekezes009

A 12 pont betűje és szelleme teljesüléséhez soha olyan közel nem jártunk, mint most – fogalmazott ünnepi beszédében a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője.

A Móravárosért Egyesület szervezésében tartottak megemlékezést szerdán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából. Az ünnepi szentmisét Fazakas Attila plébános celebrálta a móravárosi templomban. A résztvevőket Csiszár Sándor, az ünnepséget szervező Móravárosért Egyesület elnöke köszöntötte, majd Haág Zalán önkormányzati képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt szegedi elnök-frakcióvezetője mondott beszédet.

Felidézte, a sorkatonai ezredeket vezető, a Habsburg-dinasztiát, tehát idegen hatalmat és érdekeket kiszolgáló tiszteket – akárcsak napjaink Soros-katonáit – 169 éve sem zavarta a magyarságot, nemzeti függetlenségünket, az ezeréves magyar államot létében fenyegető veszedelem. Szeged földrajzi helyzetéből adódóan – mutatott rá – a fenyegető vész akkor is délről érkezett, és a város polgársága akkor is tudta, hogy a helyes döntés, ha támogatja a felelős magyar kormány politikáját az ország határainak, kultúrájának és szuverenitásának megvédésében. A város anyagiakkal és nemzetőrök kiállításával erején felül támogatta a kormány honvédő politikáját.

Amikor a Pannónia gőzössel 1848. március 17-én Szegedre érkezett maga a forradalom és persze vele együtt a 12 pont, az 53 ezer lelkes város kitörő lelkesedéssel fogadta – folytatta a képviselő, aki szerint ezek a pontok immár 169 éve zsinórmértékül szolgálnak a magyarság számára. A KDNP szegedi elnöke úgy vélekedett, ha az aktuálpolitikai elfogultságot félretesszük, ha igyekszünk az elmúlt 169 évet reálisan értékelni, akkor sem mondhatunk mást, minthogy a 12 pont betűje és szelleme teljesüléséhez soha olyan közel nem jártunk, mint most. “Hiszen ebben az országban most nézeteit bárki szabadon kifejtheti. A média sosem volt olyan szabad és sokszínű, mint napjainkban. A törvény előtt – nemtől, világnézettől és felekezettől függetlenül – mindenki egyenlő. Bécs, Berlin Moszkva vagy Brüsszel jól csengenek a nagykörút elnevezéseként Szegeden – de rosszul Magyarországon, ha az elmúlt 169 év nagyhatalmi politikai játszmáira és törekvéseire gondolunk, és mindarra, amit ez a haza számára jelentett. De végre hét év óta felelős kormányunk van, mely nem Bécsnek, Berlinnek, Moszkvának vagy Brüsszelnek akar megfelelni, hanem a magyar nemzet érdekei szerint cselekszik, megvédve hazánk határait, döntési szuverenitását és függetlenségét. Az elmúlt ezerszáz év történeti alkotmányának haladó szabályait figyelembe véve új Alaptörvényt alkotó országgyűlési többség és a nemzeti kormány a 12. pont szellemisége szerint egynek és oszthatatlannak tekinti a magyar nemzetet, amit a kettős állampolgárság jogintézményével is kifejezett, s tetteivel valóban felelősséget visel a külhoni magyarságért” – sorolta a bizonyítékokat fenti érvelésére.

Haág Zalán szerint sokszor nem értékeljük eléggé azokat a vívmányokat, melyekért 169 évvel ezelőtt és azóta is nagyon sokszor komoly áldozatot hoztak, s gyakran életüket adták a nemzet legjavához tartozó honfitársaink: a márciusi ifjak, a honvédek és a nemzetőrök, a szegedi és a pesti srácok. “Ők nem kicsik mertek lenni, ők nem hirdettek hazug módon egyszerre munka és teljesítmény nélküli alapjövedelmet és pusztán szavazatszerzési céllal vagyoni egyenlőséget, ők nem mondtak nemet határon túli honfitársainkra, és nem akartak egyidejűleg identitásunkra, nyelvünkre, keresztény hitünkre veszélyt jelentő tömegeket Magyarországra telepíteni. Ők hazafiak voltak, és nem a pillanatnak játszottak” – tett aktuálpolitikai utalásokat a jelenlegi balliberális ellenzékre, illetve a szocialista miniszterelnök-jelöltre. Beszédét ehhez kapcsolódóan úgy zárta: ahogy akkor, úgy most sem a gyorsan változó, szeszélyes momentumok hevében kell egy ország sorsáról döntéseket hozni. Elődeink hősiességéhez ugyanis akkor lehetünk méltók, akkor lehetünk 2017-ben igaz hazafiak, ha ma sem engedünk a 48-ból.

A rendezvény zárásaként a Kálvária dombon a Móravárosért Egyesület, a Kereszténydemokrata Néppárt, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és az Élhető Szegedért Egyesület helyezte el a megemlékezés virágait.

no images were found

Előző sztori

Kossuth-kifli dukált a március 15-i tápéi megemlékezéshez + FOTÓK

Következő sztori

Borkai Zsolt: Győrben találhatunk vissza az ötkarikás gyökerekhez

Legutóbbi hasonló cikkek