Közélet

Milyen nyári gumit vegyek? Nem könnyű a választás

Milyen nyári gumit vegyek? Nem könnyű a választás

2017. március 24., péntek
Milyen nyári gumit vegyek? Nem könnyű a választás
auto_kocsi_gepjarmu_ut_vezetes_gumiabroncs

A biztonságos közlekedés egyik alapvető feltétele az, hogy milyen gumiabroncsot választunk a mindennapi használatra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az évszaknak megfelelő típus mellett érdemes dönteni, hiszen az mind felületi kialakítását, mind anyagösszetételét illetően a hideg, illetve a meleg aszfaltra van kialakítva. Márciusban-áprilisban már mindenképpen el kell gondolkodni azon, hogy a téli szettet lecseréljük.

Vannak autósok, akik úgy gondolkodnak, hogy a téli gumi megfelelő lesz a nyári körülmények közé is, s így inkább megspórolnák a cserével járó költségeket. Ezzel azonban többet árthatunk, mint használhatunk. Nem véletlen, hogy a téli abroncsok kifejezetten a hideg aszfaltra vannak kialakítva. Melegben többet fogyasztanak, a menetzaj is hangosabb, és persze arra is számíthatunk, hogy a téli szett gyorsan el fog kopni a meleg hónapokban. Ha tehát nem szeretnénk az őszi szezont egy új szett beszerzésével kezdeni, akkor megéri időben gondolkodni, és váltani. S hogy mégis miben különbözik a nyári gumi a téli verziótól? A gumikeverék kifejezetten a meleg aszfalt követelményeinek megfelelően kerül kialakításra. Míg a telente használatos gumik mikrobarázdákkal is rendelkeznek futófelületükön, addig a nyári változat főként az abroncs szélei felé vezető mély barázdákat tartalmaz. Ennek oka egészen egyszerű, hiszen kevésbé kell megkapaszkodni az úton, inkább cél a víz elvezetésének optimális megteremtése. Mindegy, hogy a tavalyi nyári szett érte el a minimális profilmélységet, vagy egyszerűen egy magasabb minőségű márkára szeretnénk váltani, a piaci kínálat rendkívül széles. Kezdő autósok számára mindenképpen kihívás a megfelelő gumiabroncs megtalálása, de akár a tapasztaltabbaknak sem egyértelmű, hogy mely márka lenne az ideális. Az ADAC autógumi tesztjei remek választásnak bizonyulnak, hiszen évente kétszer sorra veszik a leginkább ismert márkákat és összehasonlítják azokat több szempont alapján. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hazai autósok főként a középkategóriás márkákat részesítik előnyben, főként nyilvánvaló, anyagi okok miatt. A szakemberek is azt javasolják, hogy érdemes legalább a középkategóriából, vagy még inkább a prémium kategóriából választani a minél jobb teljesítmény érdekében. A gumiabroncs közvetlen kapcsolatot teremt a gépjármű és az aszfalt között. Legyen szó akár esős időről, akár szikrázó napsütésről, a vezetés biztonsága múlhat azon, hogy milyen minőségű, megfelelő profilmélységgel rendelkező gumikkal van az autó felszerelve. A nyaranta gyakran előforduló esők, viharok idején fontos, hogy az aquaplaning ellenállás is biztosítva legyen, ezzel gondoskodva a megfelelő úttartásról kanyarban is. A vélemények megoszlanak arról, hogy megéri-e a használt gumik piacán nézelődni. Abban minden szakember egyetért, hogy ha tehetjük, akkor mindenképpen új szettet szerezzünk be. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kifogástalan minőségű nyári gumi már egy jó lépés a biztonságos közlekedés felé. Az információk és a gumik adatainak összehasonlításában a

Gumidirekt autógumi kereső

weboldalt használtuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.