Megmentené a vértói emlékhelyet a polgári oldal

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vertoi_domb32_gs

Még mindig függőben maradt a vértói emlékhely sorsa. Az FVSZME mindenképpen jelenlegi helyén tartaná meg a szobrokat. Nógrádi Tibor elutasítja, hogy megossza a városvezetés a lakosságot, olyan kompromisszumot javasol, amely az összes érdekelt szempontjait figyelembe veszi.

600 millió forint uniós forrást szán a szegedi önkormányzat a Vértóra és környékére a zöld város projekt keretében. Több cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a felmerült elképzeléseket vitatták mind a környéken élők, mind az egyes érintett szervezetek, mint a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület (FVSZME), amely székelykapukat, kopjafákat, szobrokat állított a tó melletti dombra. A cikkeink alatti kommentekből kiderült, a kritizálók egy része az emlékhelyet sajnálta, míg a mások inkább azt vitatták, hogy szükséges-e műanyag lesiklópálya a tízemeletesek közelében.

„Félrevezették az embereket” – állította Apró Juhász János, az FVSZME elnöke lapunknak. Megjegyezte, továbbra sem közeledett az álláspontjuk a városházáéhoz, az emlékhelyet csak a jelenlegi helyszínen tudják elképzelni a jövőben is. Kiemelte, székely-magyar összefogással valósult meg a park, amelynek szobrai több százmillió forintos anyagi értékkel bírnak, eszmei értékük pedig felbecsülhetetlen, ezért is javasolta a Műemlékvédelmi Hivatal, hogy helyi védelem alá helyezzék, ez azonban nem történt meg. Eddig is többször érte vandál támadás a műalkotásokat, ezek sorába illeszkedik meglátása szerint a mostani elképzelés is.

verto_terv_03

Felháborítónak tartja, hogy szó sem esett a park létéről, úgy próbálták beállítani a lakosság előtt, mintha üres területen alakítanák ki a lesiklópályát. A beruházás más elemeivel is elégedetlen: szerinte elüldözi az élővilágot a tervezett vízi sétány, a tanösvény pedig túl közel futna a villamos pályájához, amely a gyerekek számára veszélyes lehet. Emlékeztetett rá, hogy a Délmagyarország online voksolásán a többség a mostani állapotok megtartása mellett voksolt. Hozzátette, a park megmentése ügyében, nemcsak Szegedről, hanem az ország más településeiről is kap támogató telefonhívásokat, e-maileket. Azt tapasztalta, politikai véleménytől függetlenül sokan védenék meg a parkot.

„Sajnos jellemző Botka Lászlóra, hogy két fontos érdeket szembeállít egymással, így próbálva megosztani az embereket” – fogalmazott a SZEGEDma hírportálnak Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakció vezetője. A módszer markáns példájának tartja a Vértó környékének fejlesztésével kapcsolatban kialakult helyzetet. Egyetért azzal, ha egy új divatsportágat meghonosítanak Szegeden, s az önkormányzat létesít egy műanyagpályát ennek elősegítése érdekében olyan helyen, ahol a gyermekek könnyen elérhetik. „Azt azonban maximálisan visszautasítom, hogy ezzel emlékhelyeket semmisítsünk meg, s nemzeti érzelmű embereket állítsunk szembe lakótelepen élőkkel. Egy értelmes városvezetés megoldásokat keresett és talált volna, de a szegedi önkormányzat inkább a politikai demagógiát kívánta felhasználni, ész helyett erőből akart valamit megvalósítani” – mondta a városatya. Azt ígérte, a Fidesz-L.É.T. felveszi az érintettekkel a kapcsolatot, s személyesen jár közben azért, hogy egy „színes és sokrétű város érdekeit összehangolja”.

Előző sztori

Hűtőkocsiban rejtőzködő menekültek kértek rendőri segítséget Belgiumban

Következő sztori

Sikerült előrelépnie az Eb-n a szegedi snookeresnek