Közélet

Lengyel-Magyar Barátság Napja Csongrád testvérmegyéjében

Lengyel-Magyar Barátság Napja Csongrád testvérmegyéjében

2017. március 28., kedd
Lengyel-Magyar Barátság Napja Csongrád testvérmegyéjében
magyar_lengyel_baratsag1

Csongrád megye testvérmegyének, Łódź tartomány egyik legrégebbi városában, Piotrków Trybunalskiban a Lengyel-Magyar Barátság Napját programsorozattal ünnepelték. A gálaest díszvendégei Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar köztársasági elnök volt. A Csongrád Megyei Önkormányzatot Kakas Béla közgyűlési elnök és Biernacki Karol, Lengyelország tiszteletbeli konzulja képviselte.

A lengyel-magyar sorsközösségre, a szabadságharcok idején is tanúsított barátságra utalva

Áder János

elmondta: „A két nép barátságának a történelem mélységet, a rokonlelkűség megértést, a kölcsönös kíváncsiság pedig mindig megújuló erőforrást ad”. Kifejtette azt is, hogy a lengyel-magyar kapcsolatok története „sokkal több, mint dinasztiák históriája, államok szövetsége, vagy két ország vezetőinek kézszorítása”. Hangsúlyozta: a két nemzetet „közös céljaik és érdekeik, a személyes jó emlékek, az úton-útfélen megtapasztalt közvetlenség láncszeme” kapcsolja ma egymáshoz. A gálaesten Áder János a lengyel elnök,

Andrzej Duda

társaságában vett részt. Ezt megelőzően a két államfő megbeszélést folytatott a piotrkówi középkori királyi várban.

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy

Witold Stępień

, Łódź tartomány marsalljának és

Krzysztof Chojniak

, Piotrków Trybunalski város polgármesterének hivatalos meghívására vett részt az ünnepi programsorozaton. „Lengyel barátaink a tőlük megszokott nagy szeretettel és még nagyobb tisztelettel fogadták a különböző delegációkat, és a meghívott magyar vendégeiket. A gondosan előkészített és megvalósított programsorozat keretén belül kiállítások, konferenciák, turisztikai vásár, gazdasági fórumok színesítették az eseményt, amelyeken több szakmai megbeszélést és eszmecserét is folytattunk. Számomra külön öröm és büszkeség volt a két állam elnökével közösen részt venni azon a szentmisén, melyet a 800 éves fennállását ünneplő város Jezsuita templomában tartottak, és amelyen

Kiss-Rigó László

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke mondott szentbeszédet. Meggyőződésem, hogy látogatásunk és tárgyalásaink tovább erősítik a testvérmegyéink közötti kapcsolatokat” – értékelte a találkozót Kakas Béla közgyűlési elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.