Kosárlabda: a harmadik negyedben törte meg az ASE ellenállását a Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak-paks020kf

A szoros első két negyed után a harmadikban elhúzott a Szedeák az ASE-tól és végül simán nyert a paksiak ellen.

A mérkőzés tétje nem volt kevesebb a hosszú idő után ismét hazai környezetben kosárlabdázó Szedeák számára, mint egy esetleges győzelemmel bebiztosítani a bajnokság középházában való részvételt, egyúttal megtartani az esélyt a rájátszásra. Az ASE-nak is borzasztóan nagy szüksége lett volna a győzelemre, hiszen Teo Cizmic csapata rémesen rajtolt ebben a szezonban, így a várakozások alatt szerepelt eddig és csupán a tabella tizenkettedik helyéről vághattak neki ennek az összecsapásnak. Az előzetes várakozásoknak megfelelően, nagyon kiélezett és változatos küzdelmet hozott az első két negyed, hol a Szedeáknál, hol az ASE-nál volt a vezetés, egyik csapat sem igazán tudott elhúzni ellenfelétől, az első negyed 22-22-s döntetlent hozott, majd a nagyszünetre kettő pontos szegedi előnnyel vonulhattak a csapatok. A harmadik negyedet egy 7-0-s futással indította Nikola Lazic legénysége, így a vendégeknek gyorsan időt is kellett kérnie, ám ez nem hozott gyökeres változást a játék alakulásába. Az utolsó negyednek tízpontos szegedi előnnyel futhattak neki a felek, aminek Ivan Lilov rögtön meg is adta az alaphangját egy demoralizáló triplával, majd a következő kosarat is a bolgár szerezte, ezzel nagyon nehéz helyzetbe sodorva a paksiakat. Az utolsó játékrész közepén már 20 pont környékén is járt a csapatok közötti különbség, végül 14 ponttal, viszonylag könnyen győzte le ellenfelét a Szedeák, amely ezzel a győzelemmel készülhet a bajnokság középházára.

Ami a statisztikát illeti

Ha rápillantunk a csapatok dobószázalékaira, kirajzolódik némi különbség a Szedeák javára, Nikola Lazic csapata 48.5 százalékkal tüzelt a mezőnyből, ezzel szemben a vendégek csupán dobásaik 41.3 százalékából találtak be. Ami még szintén markáns különbség, az a tripladobások értékesítése, a Szedeák 33 triplakísérletéből tizenhármat értékesített, ezzel szemben a paksiak huszonötből csak hatot dobtak be távolról. A vendégek legjobbja az a Battle volt, aki úgy jutott el 17 pontig, hogy a hat kétpontos kísérelte mind a gyűrűben kötött ki, és 19-es VAL mutatóval zárta a találkozót. Ezt kicsivel több mint 33 perc alatt tette meg, ő töltötte a legtöbb időt a parketten az ASE oldaláról. Ki kell emelni azt a Kovács Ádámot is, aki 14 pontot szorgoskodott össze, ám rajtuk kívül nem igazán tett hozzá senki érdemit az ASE játékához. A Szedeák és a mérkőzés toronymagasan legjobb játékosa ezen az estén Andrija Ciric volt, aki 29 pontjával, 30-as VAL mutatójával, öt értékesített triplájával kiemelkedett a mezőnyből és nagyon sokat tett hozzá a hazaiak játékához. Nikola Lazic csapatában majdnem végig a parketten volt a Lilov-Boltic páros, ketten együtt 32 pontot raktak a közösbe.

ONLINE
Szedeák ASE
84 : 70
(22-22, 22-20, 20-12, 20-16)

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 21. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 84–70 (22-22, 22-20, 20-12, 20-16)
Szeged, Városi Sportcsarnok, 1000 néző. Vezeti: Papp P., Balog Gy., Fodor A. (Balogh L.).
Szedeák: Boltic 10, Lilov 22/18, Ciric 29/15, Juhos 9/3, Sulovic 11. Csere: Wirth -, Bán -, Filipovics 3/3, Vágvölgyi -, Bonifert-. Vezetőedző: Nikola Lazic.
ASE: Battle 17/3, Kovács Á. 14/6, Samenas 9/3, Tiby 7, Watkins 9. Csere: Gilbert 7/3, Illés -, Will 7/3, Medve-, Kalmár-. Vezetőedző: Teo Cizmic.

Nikola Lazics: “Jó mérkőzést játszottunk, főleg a harmadik negyedben, amikor a jó védekezésünk könnyű kosarakat jelentett. Ha ilyen ritmusban tudunk tovább játszani, veszélyes csapat leszünk. Amikor háromnaponta vannak a meccsek, nem lehetünk végig csúcsformában, de a harmadik negyed ma elég volt. Megyünk tovább! A győzelmünket Nyilasné Turai Krisztina emlékének ajánljuk.”

Teo Cizmic: “Azért jöttünk, hogy ezt a meccset behúzzuk, de a Szeged kiváló munkát végzett támadásban és védekezésben is, ez volt a sikerük kulcsa. A harmadik és negyedik negyedben különösen fölénk nőttek. A védőmunkánkban láttam hiányosságokat, ezért nem tudtunk nyerni.”

no images were found

Online közvetítésünk

VÉGE.

IV. negyed 84-70 (22-22, 22-20, 20-12, 20-16)

40′ Lilov ront egy egy középtávolit, Bán viszont megkaparintja a lepattanót, aztán viszont a bolgár eladja. Kovács még szór egy triplát búcsúzóul, de nincs tovább, megnyeri a meccset a Szedeák, és nagyon nehéz helyzetbe hozza az ASE-t a rájátszás szempontjából!

39′ Lilov újabb demoralizáló triplát süllyeszt el az ASE gyűrűjében, 84-64! A másik oldalon Bán faltolja Tibyt, de ez már nem oszt nem szoroz, meg fogja nyerni a meccset a Szedeák! Tiby a két büntetőből egyet dob be, 84-65. Bán kihagyott dobása után Tiby dob egy kettest is, 84-67.

38′ Ciric a palánk alól szerez két pontot, 81-62. Kovács rögtön válaszol a túloldalon, 81-64.

37′ Battle a palánk alól szerez újabb két pontot, 79-60. Wirth Ádám is ront kintről egy kísérletet, Ciric azonban összeszedi a pattanót, majd ő is ráemel egy trojkát, de ez sem talál a gyűrűbe. Samenas a túloldalon további két pontot farag az ASE hátrányából, 79-62, gyorsan időt is kér Lazic mester.

36′ Will ront, Juhos szerez lepattanót, Boltic azonban elront egy triplát.

35′ Battle gyorsan dob egy kettest, 77-58. Ciric ezt nem hagyja annyiba, válaszol is rögtön, 79-58.

35′ Ivan Lilov áll bele egy újabb tripláb és ezt is beveri! Bravó Ivan, 75-56, majdnem húsz közte! Will ront el a másik oldalon egy középtávolit, majd Boltic szedi össze a labdát, akit faltol Samenas. Dobhat kettőt a légiós, és bent is van mindkettő, 77-56, eldőlt?

34′ Boltic passzol Juhosnak, aki beleáll egy triplába, és ott is van! 72-55. Ráadásul Tiby ad el egyl abdát, de Lilov kihagyja az újabb hármast. Sulovic faltol a túloldalon, Battle dobhat kettőt, de az első nincs bent, a második igen, 72-56.

33′ Tiby hagy ki egy triplát, de Watkins megszerzi a pattanót, majd Lilov faltolja, így dobhat kettőt. Az első bent van, a második nem, de megvan a pattanó az ASE-nak, viszont Tiby hibázik, 69-55.

33′ Wirth faltolja Tibyt, aki elront egy középtávolit. A túloldalon Boltic szórja el a labdát, Tiby megszerzi, Wirth pedig ismét odaüt neki.

32′ Lilov ront egy közelit, de marad a labda a Szedeáknál, és az ismétlést már a gyűrűbe juttatja a bolgár, 69-54, időt kér az ASE, könnyen elúszhat a meccs a paksiaknak ezekben a percekben.

32′ Lilov most eladja a labdát Wirth pedig szabálytalankodik Kováccsal szemben. Watkins azonban önzetlen, visszaadja a Szedeáknak a játékszert.

31′ Az ASE kezdi az utolsó negyedet, de Kovács azonnal Lilovnak ajándékozza a labdát. IVAN LILOV! Bezúz egy triplát, 67-54.

III. negyed, 64-54 (22-22, 22-20, 20-12)

30′ Sulovicnak még van lehetősége növelni az előnyt, ám nem jó a dobása, ahogy Tiby nagyon távoli triplája sem esik be a negyed végén.

30′ Watkins is elront egy kísérletet, Sulovic megszerzi a pattanót, de Bán elszórja a labdát. Wirth faltolja Kovácsot a túloldalon, aki kettőt dobhat a vonalról, mindkettő bent is van, 64-54.

29′ Ciric elszórja a labdát, majd Samenast faltolják. Kovács kihagy egy közelit, Tibyé a lepattanó.

29′ Juhos alaposan megdolgozik az újabb szegedi pontokért, 64-50. Rögtön jön a válasz Gilbertől, 64-52.

28′ Samenas áll bele egy trojkába, de nem sikerül betalálnia. Juhos Levente szerzi meg a lepattanót.

28′ Watkins szerzi a következő paksi kosarat, 60-50. A másik oldalon Ciric büntetőzhet, miután Samenas faltolta. Mindkét büntető a helyén, 62-50.

27′ Kovács közuéptávolijával közelebb lép az ASE, de Ciric rögtön válaszol, 60-48.

26′ Will közelije nem rossz, ráadásul a Szedeáké a pattanó. Will szabálytalan Sulovic-csal szemben. Marad a labda a hazaiaknál, Ciric emel rá egy hármast, elrontja, de marad a labda a hazaiaknál, Ciric ismté beleáll a triplába és ez már bent van! 58-46.

26′ Gilbert passzából Will eredményes, 55-46. A túloldalon Ciric ront egy triplát, fordulhat az ASE.

25′ Boltic adja el a labdát, amit Samenas büntet, 51-44, ezek a vendégek első pontjai a negyedben. A túloldalon Sulovic rögtön válaszol, majd egy rossz ASE triplát követően Ciric is betalál közelről, 55-44, először tíz felett a különbség.

24′ Gilbert is elront egy hármast, majd Samenas faltolja Bolticot a lepattanó után. Ezután Gilbert is odaüt Ciricnek, gyülekeznek a vendég szabálytalanságok-

23′ Boltic szabálytalan Battle-el szemben, majd az amerikai kihagy egy triplát. A túloldalon Juhos is pontosan ugyanígy tesz.

23′ Gilberttel szemben szabálytalan Lilov, Cizmic mester pedig időt kér vendég oldalról.

22′ Battle is elszórja a labdát, Sulovic viszont ront kintről, ám megvan a lepattanó és Juhos rak hozzá újabb két pontot a szegedi előnyhöz, 51-42.

22′ Labdaszerzés után Sulovic indul és rántja be, 49-42, nagyon jó kezdés a harmadik negyed elején!

21′ Sulovicot faltolja Watkins, aztán Boltic ront közelről, de visszaszerzi a labdát. Juhos játssza ki Ciricnek, aki bezúz egy triplát, 47-42.

21′ Folytatódik a találkozó, Boltic rögtön el is szórja a labdát, de így tesz Watkins is a túloldalon.

II. negyed 44-42 (22-22, 22-20)

20′ Tiby megint hibázik kintről, Wirth gyűjti össze a labdát, majd hagy is ki egy távoli hármast, ez a negyed vége, a nagyszünetben, kettővel vezet a Szedeák egy nagyon fordulatos mérkőzésen.

20′ Lilov közelije nem jó, Battle szerzi meg a védőlepattanót. Tiby ront kintről, Bolticé a pattanó, akit faltolnak, dobhat kettőt a légiós. Bent is van mindkettő a gyűrűben, 44-42.

19′ Watkins középtávolijával ismét közelebb lép az ASE, 42-39. Wirth közben hibázik támadásban, de Juhosé a labda, akit faltolnak. Boltic ront most távolról, ellenben a túloldalon Battle nem, 42-42.

18′ Kovács ront közelről az időkérés utáni első támadásnál, de ugyanígy tesz Lilov is a másik oldalon. Illés azonban elszórja a labdát, Lilov kaparintja meg, indítja Ciricet, aki két pontot szerez, 42-37.

18′ Kovács is eladja paksi részről a labdát, ezt pedig Lilov bünteti kegyetlenül egy hármassal, megint vezet a Szedeák, 40-37! Cizmic mester időt is kér, eddig nagyon változatos a mérkőzés.

17′ Battle adja el a labdát, Ciric pedig hezitálás nélkül emeli rá az újabb triplát és bent is van, ismét egál, 37-37.

17′ Lilov bever egy trojkát, de így tesz a túloldalon Samenas is, majd Ciric talál be ismét a palánk alól, 34-37.

16′ Boltic szerez két pontot a palánk alól, 29-32. Will büntetőivel 29-34.

15′ Filipvocs odaütött Battlenek a dobás közben, dobhatott a légiós plusz egyet, amit a helyére is rakott, 27-32.

15′ Kovács faltolja Bolticot, viszont Filipovics kísérletét a következő akciónál blokkolja Tiby. A támadás végén növeli előnyét az ASE, Battle dobása után 27-31.

14′ Kovács passza után Will egyenlít ki egy triplával, 27-27. Közben röpködnek a rossz triplakísérletek, Battle, Bán majd Tiby is hibázik. Kovács kettesével azonban újra előny a vendégeknél, 27-29.

13′ Most Watkins adja el a labdát, Boltic pedig újabb két pontot ír a neve mellé, 27-24. A túloldalon Sulovic üt oda Watkinsnak.

13′ Gilbert ront paksi részről, Bolticé a labda, Filipovicsé pedig a következő trojka, 25-24!

12′ Sulovic dobása megint csak nem jó, de Filipvoicsé a támadólepattanó, majd Ciric harcol ki faltot. Lilov középtávolija lejön a gyűrűről és ez már a paksiaké.

11′ Watkins dobása sem talál utat a gyűrűbe, meg is szerzi a Szedeák, ám Boltic eladja, Gilbert pedig bünteti a hibát, 22-24.

11′ Will kihagyott közelijével kezdődik a második negyed, Lilov szedi össze a lepattanót. A túloldalon Ciric is hibázik, itt meg Willé a gyűrűről lejövő labda.

I. negyed 22-22

10′ Will eladja paksi részről a labdát, Lilov nyolc másodperccel a negyed vége előtt ráemel egy triplát, ez nincs bent viszont a pattanó Sulovicé, aki visszajátssza Lilovnak, aki közelről is hibázik ezúttal, végül Tiby kaparintja meg a védőlepattanót, ezzel véget is az első negyed.

10′ Sulovicnak ütnek oda, Gilberté a falt. Büntetőzhet a légiós, de mindkettőt elrontja és a lepattanó is Battlenél köt ki.

9′ Ciric ront most kintről, de megvan a lepattanó a hazaiaknak, viszont Lilov elszórja a labdát és erre Battle csap le, majd fejezi be az akciót egy kosárral, 22-22.

9′ Ciric növeli pontjai számát, jól játszik eddig a légiós, 22-18. A túloldalon Battle válaszol, 22-20.

8′ Lilov gólpassza után Ciric eredményes most a palánk alól, 20-18. Samenas elront egy trojkát, majd a Szedeák szerzi meg a labdát és Ciric harcol ki faltot, Cizmic mester időt kér.

7′ Tiby most hibázik kintről, Watkins összekaparja a pattanót, de az ő kísérlete sem talál a gyűrűbe. Lilov bezúz egy hármast, amire jön a paksi válasz, Gilbert is betalál kintről, 18-18.

6′ Már a vendégeknél az előny, Tiby szerzi az ASE következő kettesét, de erre Lilov rögtön válaszol a másik oldalon, 15-15.

6′ Lilov hibázik most távolról, megkaparintja az újabb védőlepattanót az ASE. Sulovic faltolja, Samenast, aki dobhat kettőt a vonalról, be is dobja mindkettőt, megint egál, 13-13.

5′ Ciric kegyetlen! Újabb hármast szór be, 13-9. A túloldalon továbbra is jól lepattanózik a vendég gárda, végül Watkins harcol ki két dobást a vonalról Lilov szabálytalansága után, be is dobja mindkét büntetőt, 13-11.

4′ Samenas ront közelről, megszerzi a támadólepattanót az ASE. Tiby a harmadik nekifutásra már csak bebrusztol egy kettest, 10-9.

4′ Juhos faltolja Tibyt, de dobás ezért nem jár, Tiby aztán elront egy trojkát, Bolticé a lepattanó. Lilov találja aztán meg egy remek passzal Ciricet, aki ráemeli a trojkát és bent is van! 10-7.

3′ Kovács Ádám szór be vendég részről egy triplát, amire Lilov egy kettessel válaszol, egál, 7-7. Boltic faltolja közben Kovácsot, de ebből a paksi támadásból nem születik pont, Lilov szerez védőlepattanót, a túloldalon Ciric viszont ront egy hármast.

2′ Sulovicot faltolták a dobás közben, dobhatott plusz egyet, ami bent is van, 5-4.

2′ Lilov ront el egy hármast, a túloldalon pedig Battle szerzi első pontjait meg, de erre Sulovic rögtön válaszol, 4-4.

1′ A túloldalon Watkins főszerepben, kihagy egy közelit, leszedi a lepattanót és a második kísérlet már a kosárban, 2-2.

1′ Elkezdődött a találkozó, az első támadást a Szedeák vezeti és Ciric gólpasszából Sulovic meg is szerzi a mérkőzés első pontjait, 2-0

17.45 Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Szedeák és a paksi Atomerőmű SE összecsapása a férfi kosárlabda NB I/A következő fordulójából. Nikola Lazic csapata közel egy hónap után játszik újra saját közönsége előtt, ám egyáltalán nem lesz könnyű dolga az ASE ellen.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik.

A mérkőzés elé

A mérkőzéshez az alábbi linken olvashatják beharangozónkat.

Előző sztori

Kézilabda: a hajrában döntött a Pick Komlón

Következő sztori

A mérsékelt humanista – Bibó-kiállítás az Emlékpontban