/

Kokárdakészítésre várják az algyőieket

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

algyo_kokardakeszites_2017Izbékiné Cseuz Gabriella, az algyői tájház vezetőjével filc anyagból és gyöngyből is készülnek kokárdák szombaton.

Sokáig vitatott téma volt, hogy Szendrey Júlia helyesen varrta-e meg az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc jelképét, a kokárdát. Ha ugyanis a varrás módját nézzük, belülről kifelé haladva kellene olvasnunk a színeket, a magyar kokárda azonban kivétel ez alól. A magyar pántlikás kokárda az évszázados történelmi hagyományt követi.

“Kicsi gyerekektől a nyugdíjas korosztályig mindenkit várunk a szombati foglalkozásra, ahol többféle technikával készítünk kokárdákat. A hagyományos kokárda mellett gyöngyből is fűzünk, megjelennek tehát a modern vonulatok” – mondta portálunknak Izbékiné Cseuz Gabriella, az algyői tájház vezetője.

Hozzátette, a hagyományos pántlikás mellett ma már olyan, kokárdának egyébként nem nevezhető nemzeti színű díszek is megjelentek már, mint a madárka, virág és tulipán. Izbékiné Cseuz Gabriella szerint azonban nem a forma számít, hanem hogy a nemzeti szín visszaköszönjön.

Default thumbnail
Előző sztori

Búvópatak Szókratésztól Bibóig – Szentistványi egyelőre kivár, és függetlenként politizál

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: érmet szerezhet nevelőklubjával Rozs Egon

Legutóbbi hasonló cikkek