Írjon nekünk

Közélet

Késve „okosodik” Szeged – májusra nem üzemelik be a parkoló automatákat és az elektromos töltőpontokat sem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

penzbizottsagi_ules06_gs

A tavaly ősszel beharangozott Okos város koncepció keretében több készpénzmentes szolgáltatás bevezetéséről döntöttek, ezek közül azonban nem minden teljesül az eredeti, május elsejei határidőre. A parkoló automaták beüzemelése nagyjából egy hónappal később történik meg, míg az elektromos kocsik töltőpontjainak kiépítése még akár másfél évet is várni kell.

A pénzügyi bizottság ezúttal is vita és kérdés nélkül hangolt a pénteki közgyűlésre, minden egyes napirendi pontot egyhangúlag támogattak a grémium tagjai. Megszavazták a többi között Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester előterjesztését, amelyet – amennyiben a közgyűlési többség is támogatni fogja – a közműszolgáltatók nem fognak kitörő örömmel fogadni. Az szerepel benne ugyanis, hogy a 6 méternél keskenyebb utcákban amennyiben közmű gerincvezeték építése, rekonstrukciója, javítása illetve elbontása miatt a burkolatot vagy annak egy része felbontják, teljes szélességében helyre kell állítani az utat a jövőben. A lakossági csatlakozást szolgáló bekötő vezetékek létesítését és elbontását nem érintené ez a kiegészítés. Nagy az út teljes szélességében történő rekonstrukciójának magyarázataként kifejtette, hogy az említett munkálatokkor a nyitott munkagödör mellett nagy súlyú munkagépek mozognak, amelyek a fel nem bontott útalapban is sérüléseket okozhatnak, ráadásul a gödör visszatemetésekor nem lehet az eredeti állapotnak megfelelő tömörséget elérni, így idővel a helyreállított szakaszon a burkolat élettartama, minősége csökken.

Ha egy útszakaszt felbontanak, akkor úgynevezett igénybevételi díjat is kell fizetni az önkormányzatnak, ennek mértéke is emelkedhet a jövőben, amit részletez az előterjesztés. Az alpolgármester úgy összegzett, hogy a szorzótényezők bevezetése esetén a közműszolgáltatók jobban rákényszerülnek a közútkezelővel történő összehangoltabb felújítási munkálatok szervezésére, átgondoltabban ütemezik a rekonstrukcióikat. A szorzótényezők miatt megnövekedett bevételt pedig további útrekonstrukciók kivitelezésére tudják fordítani.

Nem készülnek el az eredeti határidőre a készpénzmentes fejlesztések

Szintén támogatta a pénzügyi bizottság a fizető parkoló zónákkal kapcsolatos polgármesteri előterjesztést. Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy az Okos város koncepció keretében idén május elsejétől megszűnik Szegeden a papíralapú parkolójegy, ugyanis automatákat telepítenek, és elektromos autóknak is építenek ki töltőpontokat több helyen is. A mostani előterjesztésből kiderül, hogy nem tartható a május elsejei határidő, a parkoló automatákat jelen állás szerint a pünkösd hétfő utáni első munkanapon, június 6-án tervezik beüzemelni. Így a parkoló zónák módosítása is erre az időpontra tolódik. Arról is szó volt, hogy szintén májusra a tömegközlekedési eszközökre terminálokat szerelnek fel, amelyekből olcsóbban lehet menetjegyet vásárolni, mint a sofőrtől. Az érintésmentes, azaz PayPassos kártyával megváltható elektronikus fedélzeti jegyért 370 forintot fognak kérni. Az új berendezések használatára azzal is ösztönöznék az utasokat, hogy a sofőr 450 forintért adja majd a jegyet, ha beüzemelik a terminálokat. Kiderült, hogy ilyen terminálokat azonban nem lehet kapni, ezért egy prototípus kerül majd Szegedre leghamarabb a III. negyedévben az SZKT tájékoztatása szerint, így jelenleg nem adható pontos időpont a fedélzeti jegykiadó automaták éles üzemének időpontjára sem.

Bebizonyosodott, hogy az elektromos autók töltőhelyeinek kialakítása, s azok energiaellátásának biztosítása sem megy egyik napról a másikra, 12-18 hónapot is igénybe vesz az áramszolgáltató tájékoztatása szerint, így az elektromos autók tulajdonosainak jövő év június végéig várniuk kell arra, hogy a város több pontján is tölthessék gépkocsijukat. A jogi bizottság hétfői ülésén elhangzott, hogy a városházánál 4, a kormányhivatalnál 12, míg a Stefániánál, az ügyészségnél 6 töltőpontot alakítanak ki.

A tervezettnél többe kerül az elefántház kivitelezése

Az egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntések című közgyűlési előterjesztést Szentgyörgyi Pál jegyzi. Ebből kiderül többek között az is, hogy a vadasparkban az elefántház kivitelezése az előzetesen kalkuláltnál többe fog kerülni. Mint ismeretes, TOP-os forrásból valósítják meg a beruházást, amelynek tervezett összköltsége nettó 480 millió forint, a projekt támogatási intenzitása pedig 100%-os, vagyis az önkormányzat részéről nem igényel forrásokat. Tavaly ki is írták a közbeszerzést a kivitelezésre, melyben szerepelt, hogy maximum 382 millió 793 ezer forint összeghatárig meg is kötheti a szerződést a nyertessel a vadaspark vezetője. Öt ajánlat érkezett a kiírásra, ám a legalacsonyabb összegű is több mint nettó 23 millióval haladja meg a támogatási szerződésben erre a célra rendelkezésre álló forrást, azért a projekt tartalékainak átcsoportosítására tesz javaslatot Szentgyörgyi. Az előterjesztés azt tartalmazza, hogy az önkormányzat biztosítsa a szükséges forrást az állatkertnek, s egyben felhatalmazást adnának az ügyvezető igazgatónak a kivitelezési szerződésnek – a tartalékkerettel együtt számítva – 419 millió 100 ezer forint plusz ÁFA összegben történő megkötésére.

Mivel a Szegedi Távfűtő Korlátolt Felelősségű Társaság (SZETÁV Kft.) élére kinevezett Kóbor Balázs megbízatása június 30-án lejár, pályázatot írhatnak ki a pozíció betöltésére, amennyiben pénteken a többség támogatja Szentgyörgyi előterjesztését.

Közélet

A nap, amikor „megsüketülnek” a harangok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Túl vagyunk már a nagyhét sorsfordító pillanatán.

Tovább olvasom

Közélet

Botka elrendelte: Húsvétra be kell zárnia a szegedi üzleteknek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Botka László közösségi oldalán jelentette be, hogy néhány kivételtől eltekintve elrendeli a város valamennyi boltjának bezárását.

Tovább olvasom

Egészség

Vásárhelyen becsületkassza működik a városházán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bárki kérhet sebészeti maszkot.

Tovább olvasom

Aktuál