Közélet

Kakas Béla: A hat megye együttműködése példaértékű

Kakas Béla: A hat megye együttműködése példaértékű

2017. március 2., csütörtök
Kakas Béla: A hat megye együttműködése példaértékű
dkmt_kozgyules19_gs

Mernek nagyban gondolkodni a települések, s mernek nagy léptékű pályázatot meglépni a határ menti régiók. A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió, vagyis a DKMT Regionális Együttműködés Közgyűlése csütörtökön tartotta ülését Mórahalmon, ahol többek között az is kiderült, hogyan profitálhatnak a kistelepülések a hat megyét érintő együttműködésből.

Húszéves múltra tekint vissza a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió, vagyis a DKMT, mely azzal a céllal jött létre, hogy támogassa az önkormányzatok, a gazdasági szereplők és a polgárok együttműködését annak érdekében, hogy elősegítse a térség európai integrációját, gazdasági és társadalmi fejlődését. A DKMT szereplői a magyarországi Bács-Kiskun és Csongrád megye, a romániai Arad, Krassó-Szörény és Temes megye, illetve a szerbiai Vajdaság Autonóm Tartomány. „Az eltelt 20 év alatt a határ menti pályázatok fényében bővültek a lehetőségek, a települések már reflexszerűen figyelik a pályázatokat. Itt politikán felüli együttműködésről beszélhetünk, hiszen Romániában jelenleg mindhárom érintett megye más színekben politizál, a közgyűlésben mégis egy asztalnál beszélnek a fejlesztésekről. Hat megye együttműködése egy programban, ez európai szinten is példaértékű” - emelte ki

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, miért számító egyedülállónak a DKMT Eurorégió fejlesztéséért történő munka.

dkmt_kozgyules40_gs

A DMKT Regionális Együttműködés Közgyűlése - melynek soros elnökségét tavaly vette át Csongrád megye - csütörtökön tartotta meg ülését Mórahalmon, ahol szó volt a 2014-2020-as uniós ciklusra vonatkozó Magyarország-Szerbia, valamint a Románia-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program, a Románia-Magyarország Program, illetve a Duna Transznacionális Program aktualitásairól. A célokat szinte minden programban azonos prioritások mentén határozták meg, ezek közül a legfontosabbak a határon átnyúló mobilitás, a kulturális örökségvédelem, a vízgazdálkodás és katasztrófavédelem, az innováció támogatása, valamint a turizmus és a vele járó egészségügyi fejlesztések. „A Magyarország-Szerbia projekt január 31-én lezárult, jelenleg az értékelési folyamatok zajlanak. A határ menti kapcsolatrendszer egyik fő eleme a mobilitás, ezért az utak és kerékpárutak kiépítése, a Tisza vízgazdálkodása, valamint vasúti fejlesztésekhez fűződő álmok stratégiai fontosságúak. Ugyanakkor nagy népszerűségnek örvendenek az egészségüggyel, kultúrával, turizmussal kapcsolatos projektek is, ezeket kicsiben is le lehet képezni, egészen kistelepülési szinteken. A lényeg, hogy koordináljunk, egyeztessük gondolatainkat, hiszen ha desztinációban gondolkodunk, akkor látjuk, hogy a Vajdaság és Csongrád megye adottságai szépen összehangolhatók” - folytatta az elnök.

dkmt_kozgyules23_gs

„A tervezési folyamat előszobájába lépett a Szeged-Szabadka-Bácsalmás-Baja vasútvonal, a Kübekháza-Rábé határút fejlesztése, de a közös vízgazdálkodási és a katasztrófavédelmi együttműködésekre is konkrét pályázatok jelentek meg. A kistelepülések szintjén az egymást kiegészítő projektek kapják a főszerepet, így például a közös turisztikai termék létrehozása, vagy a közös városi rendezvények" - emelt ki néhány fontos fejlesztést a Csongrád megyét érintő legfontosabb elemekből. Csongrád megye idén májusban adja át a soros elnökséggel járó tisztséget a Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőinek. Az eseményre a Triplexnél, a hagyományos határnyitási rendezvényen kerül sor. Ekkor tartják a hármashatár futóversenyt is, melyen minden évben részt vesznek a határ menti településeken élő gyermekek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.