Közélet

Hollik István: Botka László tisztázza szerepét a Szeviép-ügyben!

Hollik István: Botka László tisztázza szerepét a Szeviép-ügyben!

2017. március 4., szombat
Hollik István: Botka László tisztázza szerepét a Szeviép-ügyben!
kozeleti_kavehaz_botka37_gs

Botka László szocialista miniszterelnök-jelöltnek tisztáznia kell, hogy milyen szerepe volt a Szeviép-ügyben - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikusnak el kellene mondania, hogy "a csődöt jelentő cégből valóban folyattak-e százmilliókat az MSZP kasszájába", mint azt az alvállalkozók jogi képviselője állította - közölte. Megemlítette azt is, hogy a városi önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő cégek infrastrukturális fejlesztéseit ez a vállalkozás végezte. Elképesztő, hogy hét évvel a kormányváltás után még mindig szocialista korrupciós ügyek esnek ki a szekrényből - fogalmazott a kormánypárti politikus. Azt mondta, hogy a Szeviép-ügy "egyértelműen a Magyar Szocialista Párthoz kötődik", hiszen legnagyobb megrendeléseit a Botka László által vezetett Szegedtől kapta a cég, a cégvezetőnek pedig évekig közös vállalkozása volt Ujhelyi István MSZP-s politikussal. Az

Origón pénteken megjelent írás szerint

a Szeviép-ügy károsultjainak, a cég egykori alvállalkozóinak ügyvédje

a portálnak azt mondta,

hogy a több mint 11 milliárd forintos tartozást maga után hagyó szegedi vállalkozás "központi szerepet tölthetett be" az MSZP finanszírozásában. A cikkben felidézték, hogy 2010. július 27-én elrendelték a szegedi Szeviép felszámolását, amely akkor már 379 partnerének tartozott 11 milliárd forinttal. Ezen vállalkozások többsége a tartozások miatt megszűnt. A felszámoló két év alatt mindössze 1,4 milliárd forintot szerzett vissza vagyontárgyak értékesítéséből. 2013-ban a NAV csődbűncselekmény ügyében nyomozást kezdeményezett, a büntetőeljárás jelenleg is tart a cégvezetőkkel szemben. A portál szerint a Szeviép "több szálon kötődik" a szegedi szocialistákhoz. Mint ismertették, az 1991-ben alapított Szeviép (Szerkezet- és Vízépítő) Zrt. kifejezetten építési, építkezési feladatokkal foglalkozott. A cég főként Szegeden és környékén lévő településeket, illetve közbeszerzési eljárásokat célozta meg, és bár 30 millió forintos alaptőkével alakult, alaptőkéje 2003-ra 1,1 milliárd forintra nőtt. Azonban - hívta fel a figyelmet az Origo - a nagy bevétel mégsem fedezte a hatalmas kiadásokat, ami először csődeljáráshoz, aztán felszámolási eljáráshoz vezetett. A szegedi polgármesteri hivatal péntek este úgy reagált az Origo írására az M1 aktuális csatorna Híradójának, hogy az önkormányzat és a Szeviép között "nem volt szerződéses kapcsolat".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.