Hétvégi programajánló: Nagy Párnacsata Nap , Palma Hills, Idegen

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

idegen_2017

Játékmacikat gyógyítanak a Gyermekkönyvtárban, párnacsatát rendeznek a Dóm téren, könyvbemutatóra vár a Városi Rock Klub, a Kalmár Zoltán Quartett ad koncertet a Millenniumi Kávéházban, Diogenészt formázzák meg a ZUG művészeti tetthelyen, a Grand Café Várkertben pedig a Palma Hills és az Idegen lép fel.

Az óvodás és kisiskolás korú gyermekek gyógyíthatják a játékmacikat a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete tagjainak segítségével a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában szombaton 10.30-tól. „A Teddy Maci Kórház egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszunk el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi” – invitálnak a szervezők.

Bulgakov Menekülés című darabja Zsótér Sándor rendezésében szombaton 15 órai kezdettel ismét megtekinthető a Kisszínházban, ezúttal audionarrált formában. A Szegedi Nemzeti Színház gondot fordít arra, hogy programjai minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, ennek érdekében a szombat délutáni előadást a hallássérült nézők részére akadálymentesítették, audionarrált lesz.

A Szegedi Ifjúsági Napok és a VIProject közös szervezésében, idén sem marad tollak nélkül Szeged, az idei Nagy Párnacsatát a város szívében, a Dóm téren rendezik meg szombaton 15 órától. Részletek ITT.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói tartanak ajándék tárlatvezetéseket a Kass Galériában “Az Alföld barbárjai” című kiállításon minden szombaton, így április elsején is 16.30-tól.

Reke Balázs “Megtalált Szavak 1956-ból” című könyvét mutatják be a Városi Rock Klubban szombaton 17 órától. Fellép: Varga Miklós és az MI3 zenekar.

A Kalmár Zoltán Quartett koncertezik a Millenniumi Kávéházban 20 órától. Kalmár Zoltán 2001-ben játszott először jazzt debreceni zenész barátaival, majd 2008-ban a fővárosba költözött és megalakította saját mainstream jazzt játszó trióját, melyhez gyakran hívott vendégeket is. A hazai jazz jól ismert előadóiból álló mostani kvartettje is e folyamat organikus következménye. A Kalmár Zoltán Quartet zenéje olyan legendás hard bop előadók örökségén nyugszik, mint Joe Henderson, Cannonball Adderley vagy John Coltrane. Repertoárjukon elsősorban izgalmas, egyéni köntösbe öltöztetett jazz sztenderdek szerepelnek.

Weiner Sennyey Tibor “Diogenész” című művét tekintheti meg a közönség a ZUG művészeti tetthelyen szombaton 20 órától. “Diogenész a hordólakó. Diogenész a filozófus. Diogenész a szabad. Diogenész a rabszolga. Diogenész a mocskos. Diogenész a tiszta. Diogenész a hajléktalan. Diogenész az éber. Diogenész az ember kereső. Diogenész a menekült. Ez mind Diogenész, sőt Diogenész Weiner Sennyey Tibor legújabb drámája is, méghozzá Formanek Csaba előadásában. Négy évvel ezelőtt mutatták be a Szapphót, amely Weiner Sennyey Tibor költő első drámája volt, és amit a Cicero Szicíliában tragikomédia követett. A Diogenész a Szapphó előzménytörténete. Hogyan sodródott a hordólakó Leszbosz szigetére? Ki volt valójában Diogenész? Kik vagyunk mi, emberek? Emberek vagyunk-e még egyáltalán? Bírák vagy bolondok? És ki vagy te, Tenger?”

Április elsején mutatkozik be a Grand Café Várkertben a szegedi közönségnek az Idegen zenekar a Palma Hills és az LN. társaságában. A Wemsical Serbia jóvoltából bolondok napján sem marad csendes a Grand Café Várkert: a fővárosi alternatív Idegen, a székelyudvarhelyi indie/blues rock Palma Hills és az eklektikus techno LN. áll színpadra szombaton 21 órától. Részletek ITT.

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

A magyar államadós-besorolásnak megfelelő osztályzattal látta el a Molt a Moody’s

Következő sztori

3 trükk, amivel ráveheted a gyerekeket a vízivásra