Harrach Péter Szegeden: A KDNP a hagyományos európai értékeket képviseli

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kdnp_sajttaj002kf

A KDNP számára kiemelten fontos a rászorulóknak, a nehéz helyzetbe került embereknek való segítségnyújtás – jelentette ki Harrach Péter Szegeden. A párt alelnöke hangsúlyozta, a hagyományos európai, keresztény értékek képviseletét igyekeznek megvalósítani, ami minden emberre vonatkozik.

A Kereszténydemokrata Néppárt törekvéseit ismertetve szegedi sajtótájékoztatóján Harrach Péter alelnök, parlamenti frakcióvezető azt hangsúlyozta, hogy világnézeti pártként működnek, s ennek két alappillére van. Egyrészt felvállalják azoknak a hagyományos európai értékeknek a képviseletét, amelyek a keresztény értékrendnek az értékei, s így az emberi személy méltósága és a közösségeknek a fontossága az a két pillér, amire épül a KDNP tevékenysége. Másrészt a szociális kérdésekkel foglalkoznak, a nehéz helyzetbe került emberek megsegítésén. „Ezt a parlamentben a törvényhozás eszközeivel tudjuk elérni, a végrehajtó hatalomban képviselt KDNP-sek segítésével pedig a gyakorlatban” – részletezte.

Az említett területen a KNDP a közelmúltban több lépést is tett, ezek közül Harrach Péter elsőként egy már befejezett, eredményes kezdeményezésükről szólt. Elmondta, hogy az árubemutatók kapcsán számos visszaélésről szereztek tudomást, főként időseket csaptak be, s nagy haszonra tettek szert a zömmel nyugdíjasok kifosztásával. Törvénymódosítást szorgalmazott a KDNP, 3 jogszabály is változott, így most már visszaszorultak ezek az árubemutatók. Megjegyezte, a csalók persze leleményesek, de az ilyen típusú ügyek immár a rendőrség hatáskörébe tartoznak. A kisebbik kormánypárt kezdeményezte azt is, hogy a bírósági végrehajtások során az ingatlanok árverezésében változások történjenek. Harrach elmondta, az ellen léptek fel, hogy kifosszák a mindenüket elvesztett embereket azzal a kezdeményezéssel, amely szerint immár nem lehet ingatlant annak becsértékének 70%-áért elárverezni, hanem 100%-ról indul a kikiáltási ár. „Ha már kénytelenek elveszteni az otthonukat, akkor legalább utána ne kelljen annak részleteit visszafizetniük” – magyarázta a lényeget a KDNP alelnöke.

A politikus azt mondta, a hagyományos európai értékek képviseletét igyekszik megvalósítani a KDNP, ami Harrach szerint ebben a világban nem könnyű feladat, kiváltképp, ha az uniós nyugat-európai országok felől hozzánk érkező hatásokat nézzük. Egy olyan értékrendért kell naponta megfelelni, ami az emberi természetnek felel meg, s ezért nem kizárólag a keresztényekre vonatkozik, hanem minden emberre. Amikor mi társadalmi felelőséget gyakorolunk, akkor nem kirekesztőek vagyunk, hanem az össztársadalmat igyekszünk szolgálni” – szögezte le a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezetője.

A migrációval kapcsolatban megjegyezte, álláspontjuk nem változott, a kettős felelősség elvét képviselik, ami azt jelenti, hogy önvédelmet kell gyakorolni amellett, hogy a segítségre szoruló embert igyekeznek megsegíteni. Hozzátette, a leghatékonyabb segítség a kibocsátó országokban érheti ezeket az embereket. Újságírói kérdésre leszögezte, az Európai Unió törvényei kötelezik hazánkat a schengeni határok megvédésére. Úgy értékelt, hazánkat azért is érik kritikák például az idegenrendészeti központok kialakítása kapcsán, mert az EU nem képes kezelni a migránsáradatot. Rámutatott, önellentmondás van abban, hogy a schengeni határok védelmét törvény írja elő, miközben egyes nyugat-európai országok elképzelése szerint ellenőrzés nélkül kellene beengedni az embereket az EU területére. Harrach Péter szerint nem biztos, hogy a jó úton járunk akkor, amikor Törökországra bíznánk a schengeni határok megvédést, ráadásul az országgal kötött EU-s szerződés ingataggá vált. Leszögezte, hazánk a külső határok fizikai és jogi védelmével hatékony védelmet biztosít.

A sajtótájékoztatón Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezetője azt mondta, a párt a politikában számos olyan intézkedést igyekszik hozni, ami a leginkább kiszolgáltatott, rászoruló rétegek számára kedvez. Hangsúlyozta, ez nemcsak országosan van így, hanem Szegeden is, ahol például a kismamabérletet a helyi KDNP javaslatára sikerült bevezetni. Megjegyezte, összességében nincs a legjobb helyzetben a napfény városában a Kereszténydemokrata Néppárt közgyűlési frakciója, hiszen mint mondta, legtöbbször a pártpolitikai logika mentén dönt a baloldali többség és a szocialista városvezetés arról, hogy mit támogat. Haág emlékeztetett, az egyházi keretet néhány évvel ezelőtt megszüntették, s azóta hiába próbálják is minden alkalommal a költségvetés tárgyalásakor és később annak módosításakor visszahozni, eddig ezt a törekvéset nem támogatta a közgyűlési többség. Kérdésünkre elmondta, természetesen idén is lesznek ezt célzó módosító indítványaik, s kiemelte, hogy ez a keret nem hitéleti, hanem közösségi és kulturális célokat szolgál.

no images were found

Előző sztori

Borúsabb, esősebb idő várható a hétvégén

Következő sztori

Pénteki programajánló: Dystopia, The Void, Intim Torna Illegál