Bulvár

Gondokat okoznak az elszaporodott vaddisznók Csehországban

Gondokat okoznak az elszaporodott vaddisznók Csehországban

2017. március 15., szerda
Gondokat okoznak az elszaporodott vaddisznók Csehországban

Gondokat okoznak a túlságosan elszaporodott vaddisznók Csehországban, amelyek a könnyebb élelemszerzés céljából egyre gyakrabban kószálnak a nagyvárosok peremkerületeiben, olykor riadalmat okozva a lakosság körében.

A vaddisznók rendkívüli elszaporodását mutatja, hogy míg nyolcvan éve évente mintegy 500 vaddisznót lőttek le a vadászok, az 1960-as években évente mintegy 3 ezret, tavaly viszont 185 ezret. Mindezek ellenére a vaddisznók számának csökkentésére tett erőfeszítések az utóbbi években sikertelenek voltak - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap a vadászszövetség adataira hivatkozva. A vadászok szerint az utóbbi években megnőtt a vaddisznók agresszivitása is. Miután a természetben már nincs természetes ellenségük, módosították a korábban kialakult túlélési stratégiájukat, egyre merészebben mozognak az emberi települések közelében és keresik az élelmet. A vaddisznók azonban csak akkor támadják meg az embert, ha megsebesültek vagy veszélyben érzik életüket - mondta Lukás Linhart, a cseh-morva vadásztársaság képviselője a lapnak. Januárban az észak-csehországi Litomericében egy sérült vaddisznó a helyi iskolába menekült, nem kis riadalmat és izgalmat keltve a gyerekek körében, míg a vadászok lelőtték. A Prága déli részén lévő Modrany lakótelep iskolája közelében is kisebb vaddisznócsoportok ólálkodtak a minap, amelyek a közeli erdőkben élnek. A prágai önkormányzat ezért soron kívül engedélyezte nagyobb számú vaddisznó lelövését. A cseh főváros keleti peremén a napokban több vaddisznó is puskavégre került. A sajtó szerint vaddisznókkal lehet találkozni a nyugat-csehországi Karlovy Vary peremkerületeiben is. A világhírű fürdővárost körülvevő erdőségek ideális életkörnyezetet nyújtanak az állatoknak. A mezőgazdasági minisztérium már kidolgozta a vadászati törvényt módosító javaslatot, amely a jövőben az eddiginél jóval több vaddisznó kilövését teszi lehetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.