Fogy a levegő Botka körül: A Mars téri piac beruházásának közérdekű adatait is titkolja a szegedi polgármester

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

botka_laszlo_beszamolo_adozok09_gs

A TV2-től 36 milliót kérnek közérdekű adatokért, de a helyzet nem szokatlan: 2008 óta húzódik a Mars téri piacberuházás közérdekű adatainak kiadása is.

Amint az Origo cikke nyomán minap a SZEGEDma.hu is megírta, Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt terel, kínos lehet neki közérdekű adatokat szolgáltatnia. A jogszabályi kötelezettségével szembe menve, a TV2 közérdekű adatszolgáltatási kérelmére az általa vezetett szegedi önkormányzat és a hozzá tartozó városi intézmények döbbenetes módon 36 millió forintos igénnyel léptek fel. Egy jómódú családi házat kellene fizetni tehát papírra, tintára meg munkadíjra az országos médiumnak, hogy Botka kiadja mindazon szerződéseket, iratokat, amelyeket a város kötött a külső partnereivel az utóbbi hét évben. Amire egyénként a törvény kötelezné. Talán nem véletlenül és nem indok nélkül akadályozza a szolgáltatást az MSZP miniszterelnök-jelöltje? Milyen okok lehetnek, hogy inkább dugdossák a papírokat, amelyeket egyébként a törvény szerint mindenki számára hozzáférhetővé kellene tenni? – ezen töprenghet most az ország közvéleménye. (Arról már ne is beszéljünk, hogy Botka László miként akar példát mutatni a törvénytiszteletről mint a baloldal üdvösséget és Kánaánt ígérő zászlóvivője…)

Úgy látszik, Botka háza táján a törvények taposása lassan már szokássá válik, mert 2008 óta húzódik a sokak által botrányosnak ítélt szegedi beruházás, a Mars téri piac közérdekű adatainak kiadása is. Talán kevesen tudják, a polgármesteri hivatalt és a beruházó városi céget a Legfelsőbb Bíróság (LB) ítélete kötelezi az adatkiadásra, ami súlyos teher lehet a baloldali városvezetés számára, mert a harmadfokú, felülvizsgálati végzés még 2010-ben született, de azóta sem akarnak érdemi lépéseket tenni, hogy nyilvánossá váljanak a lényegi részletek. Azóta sem teljes körű Botkáék adatszolgáltatása. Olyannyira nem, hogy az LB ítélete miatt a kötelezett cég végrehajtás alá került, még most szerepel is a végrehajtási jog bejegyzése a Szegedi Városkép és Piac Kft. cégkivonatában.

Ugyanakkor még ennél is fullasztóbb a helyzet, ugyanis a Mars téri beruházást lefolytató önkormányzati cég – Botkától nyilvánvalóan nem függetlenül – 2015 decemberében perbe vonta az adatkérőket. Végrehajtást megszüntető keresettel fordult a Szegedi Járásbírósághoz azzal az érthetetlen meggyőződéssel, hogy a kft. már mindennemű adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett. Feltehetőleg a városi céget meglepte az adatigénylők felkészültsége: erre válaszul a persorozatban bemutatták, hogy máig közel 1500 darab polgárjogi szerződést és más közérdekű adatot sem tett még hozzáférhetővé a város százszázalékos tulajdonú cége. Köztük vannak az uniós beruházás legelemibb dokumentumai, például a támogatási szerződés, a pénzügyi finanszírozottságát megalapozó dokumentuma a piaci építkezésnek. De ott lenne még az informatika, a kommunikáció és egyéb műszaki kivitelezési anyagok, amelyeket az LB ítélete után 7 évvel sem adnak ki Botkáék. A vállalkozók kifizetéseinek számlakivonatait és a teljesítésigazolásokat sem mutatták még be a közvéleménynek. Továbbiakban rendre “anonimizált” bérleti szerződéseket toltak az adatkérők elé, amikor arra voltak kíváncsiak, vajon kik vásárolhattak bérleti jogot a piac felújítása után, hány kézen, milyen szereplőkön, milyen árazással cseréltek gazdát a borsos áron elérhető árusító helyek. Ki voltak takarva a nevek a szerződésekben, pedig Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Elnöke egyértelmű állásfoglalást adott a Mars tér-ügyben: a nevek – legyenek akár magánszemélyek vagy akár gazdasági társaságok – nem kitakarhatóak, a személyes adatok kivételével – lakcím, stb. – mindent nyilvánosságra kell hozni. Ennek ellenére a mai napig nem tudni, hogy a bérlők kitől, kiktől bérlik a placcokat. Lehet ugyanis, hogy maguk a kereskedők már a többedik szereplőtől veszik bérbe a helyeket. A városi pletykáknál már komolyabb fórumokon is elhangzik többször, még az sem kizárt, hogy a szegedi önkormányzathoz köthető egy-két személy „kezében a vannak” a bérletek közvetlenül, amelyet tovább értékesítenek. Nem tudjuk, mert nem tudhatjuk. Egy biztos: sajnos ez is a piaci vevőkön, főleg az MSZP-s polgármester legnagyobb szegedi választói célcsoportján, a kisnyugdíjasokon csattan, hiszen a kiskereskedők a magas bérleti díjakat kénytelenek beépíteni a portékáik vételárába. Nem tudni a valóságot, mert Botkáék nem teszik közzé az adatokat. Arcul csapják az LB ítéletét, és sutba dobják Péterfalvi Attila hivatalos állásfoglalását.

A végrehajtást megszüntető perben, amelyben Botkáék úgy gondolják, igazuk van, néhány hét múlva, 2017. április 5-én várható elsőfokú ítélet a Szegedi Járásbíróságon, amelyről lapunk tudósítani fog.

Az ítélet előtt már egyet biztosan tudni lehet, Botka nem szereti a kíváncsiskodókat, akik közérdekű adatokat igényelnek.

Előző sztori

Felborult egy autóbusz az M5-ös autópályán

Következő sztori

A sajtódíjas Toronyirány családi magazin élethelyzetekre reflektál