Közélet

Fazekas Sándor: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége

Fazekas Sándor: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége

2017. március 6., hétfő
Fazekas Sándor: elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége

Elfogadhatatlan, hogy az élelmiszerek minőségével kapcsolatban egyes cégek másodrendű uniós állampolgároknak tartják a közép-kelet-európai lakosokat - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok szakminisztereinek mezőgazdasági és halászati tanácsülésének szünetében a közmédia újságíróinak nyilatkozva.

Fazekas Sándor "vérlázítónak" nevezte, hogy bizonyos nagyvállalatok Európa különböző országaiban ugyanazon márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszert forgalmaznak. Ahogy minden európainak, a magyar fogyasztóknak is joguk van ahhoz, hogy a reklámokkal összhangban, megbízható minőségű árut vásároljanak - közölte a miniszter. Szerinte a felvetődött problémát nem elégséges fogyasztóvédelmi kérdésként kezelni, hiszen az élelmiszerek minősége bizalmi és erkölcsi kérdés, a vásárlók megtévesztése tisztességtelen piaci magatartás. Magyarországnak az az álláspontja, hogy konkrét jogi keretrendszerre van szükség számonkérhetőséggel és elszámoltathatósággal - hangsúlyozta. Több ország támogatja azt a magyar álláspontot, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a kérdést és alkosson olyan uniós jogszabályokat, amelyek számon kérhetik az élelmiszerek minőségbeli különbözőségét, ugyanis jelenleg nincs uniós jogi alapja annak, hogy fellépjenek az élelmiszerek minőségi különbségei miatt a nagyvállalatokkal szemben. Az új jogszabályoknak biztosítaniuk kell, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét ugyanolyan minőségben vásárolhassák meg a tagországok fogyasztói - tette hozzá a földművelődési miniszter. Szlovákia és Magyarország hétfőn jelentette be, hogy közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.