Közélet

Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus

Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus

2017. március 9., csütörtök
Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus

Életének 90. évében elhunyt Oláh György Nobel-díjas tudós - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az MTI-vel csütörtökön. A 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusát előző nap érte a halál Beverly Hillsben.

Oláh György

Budapesten született 1927. május 22-én. A Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán tanult, 1949-ben diplomázott. 1954-től 1956-ig az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese volt. Nevéhez fűződik a magyarországi műanyagipari kutatás és gyártás megalapozása, és ekkor kezdte a szénhidrogének reakcióinak és átalakítási jellemzőinek feltárására irányuló kutatásait. Az 1956-os forradalom leverése után családjával elhagyta Magyarországot, előbb Kanadában, majd az Egyesült Államokban élt. 1977-től a Dél-kaliforniai Egyetem professzora és a Loker Szénhidrogén-kutató Intézet igazgatója volt. A karbokationok kutatásában elért eredményeiért 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott. 2001-ben a Corvin-lánccal, 2002-ben Bolyai-díjjal, 2011-ben Széchenyi Nagydíjjal tüntették ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.