Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életének 90. évében elhunyt Oláh György Nobel-díjas tudós – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az MTI-vel csütörtökön. A 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusát előző nap érte a halál Beverly Hillsben.

Oláh György Budapesten született 1927. május 22-én. A Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán tanult, 1949-ben diplomázott. 1954-től 1956-ig az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese volt. Nevéhez fűződik a magyarországi műanyagipari kutatás és gyártás megalapozása, és ekkor kezdte a szénhidrogének reakcióinak és átalakítási jellemzőinek feltárására irányuló kutatásait.

Az 1956-os forradalom leverése után családjával elhagyta Magyarországot, előbb Kanadában, majd az Egyesült Államokban élt. 1977-től a Dél-kaliforniai Egyetem professzora és a Loker Szénhidrogén-kutató Intézet igazgatója volt.

A karbokationok kutatásában elért eredményeiért 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott. 2001-ben a Corvin-lánccal, 2002-ben Bolyai-díjjal, 2011-ben Széchenyi Nagydíjjal tüntették ki.

Előző sztori

Küldeményt követő rendszert fejleszt a Magyar Posta

Következő sztori

Vízilabda: változott a férfi vízilabda-válogatott kerete