Közélet

Dömötör Csaba: indul a nemzeti konzultáció

Dömötör Csaba: indul a nemzeti konzultáció

2017. március 26., vasárnap
Dömötör Csaba: indul a nemzeti konzultáció

Indul a nemzeti konzultáció, a kormány ahhoz kéri a magyar emberek támogatását, hogy "meg tudjuk védeni határainkat és meggátoljuk a betelepítést" - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, a kérdőívek a jövő hét második felétől érkeznek a postaládákba.

Az államtitkár azt mondta: azért kérik a magyarok támogatását, hogy hazai kézben lehessen tartani az adók, a bérek és a rezsi szabályozását. Brüsszel több területen is jogköröket akar elvonni a tagállamoktól, ezért Brüsszelt ebben meg kell állítani - hangsúlyozta. A kormány ahhoz is ragaszkodik, hogy "nagyobb legyen az átláthatóság a külföldről pénzelt aktivistacsoportok esetében" - tette hozzá. A hat kérdésben induló nemzeti konzultációról szólva

Dömötör Csaba

közölte: a kormánynak ezekben a kérdésekben kemény vitája van Brüsszellel, ugyanakkor világos az álláspontja, de a hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez szüksége van a magyar emberek támogatására. Dömötör Csaba úgy fogalmazott: "a konzultációban való részvétel így erős kiállás a nemzeti függetlenség mellett." A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kifejtette, az elmúlt időszakban Magyarországot egyre hevesebb támadások érik, mindenekelőtt a bevándorláspolitikában képviselt álláspontja miatt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a migrációs ügyekért felelős uniós biztos még néhány napja is azt mondta, a betelepítési programok az uniós politika fő eszközei, amelyeket fel kell gyorsítani. Dömötör Csaba szerint az unió elhibázott bevándorláspolitikáját jól jellemzi a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának "elhibázott ítélete is", mivel úgy ítélt meg összesen hatmillió forintos kártérítést két illegális bevándorlónak, hogy közben Magyarország csak a kötelességét teljesítette, és védte a schengeni határokat. "Különösen felháborító, hogy egy külföldről támogatott szervezet a perköltségek révén plusz 2,7 millió forintot keresett az ügyön" - tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta: a részvétel a nemzeti konzultáción azt is szolgálja, hogy "közösen lépjünk fel a migránsbiznisz ellen, mint ahogy más, a nemzeti érdekeket sértő jelenség ellen is". Dömötör Csaba arra is emlékeztetett, hogy a magyar kormány erős Európát szeretne, ami csak akkor valósulhat meg, ha épít a nemzetállamokra és azok sokszínűségére, továbbá a Római Szerződésben foglalt értékeire. A brüsszeli vezetésnek a tagállamok kioktatása helyett a közösségek védelmére és a biztonság megerősítésére kellene központosítania - hangsúlyozta a kabinet képviselője. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta, a konzultációs kérdőíveket május 20-ig ingyenesen küldhetik vissza az állampolgárok. Kérdésre válaszolva megjegyezte továbbá, hogy a konzultáció végleges költségei a résztvevők számától függ, a becsült kiadásokat ugyanakkor a kormány még az első küldemények megérkezése előtt nyilvánosságra hozza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.