Kultúra

Deák Kristóf: nem pedagógusok elleni kiáltvány a Mindenki

Deák Kristóf: nem pedagógusok elleni kiáltvány a Mindenki

2017. március 8., szerda
Deák Kristóf: nem pedagógusok elleni kiáltvány a Mindenki
Deak_Kristof_UdvardyAnna_Oscar

A Mindenki nem pedagógusok elleni kiáltványnak készült - hangsúlyozta szerdán Budapesten Deák Kristóf, az Oscar-díjas rövidfilm rendezője, aki elmondta azt is: örül, hogy a film teljesen ellentétes értelmezéseket szült.

A film fő kérdése az, hogy miként lehet elvenni egy gyerektől azt a dolgot, amiért belépett egy kórusba, azért, hogy bent maradhasson a kórusban. Az ilyen feloldhatatlan paradoxonok adják az élet sava-borsát - mondta a rendező az alkotás egyik helyszínén, a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskolában rendezett, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által szervezett sajtótájékoztatón. A filmben szereplő kórusvezető tanár hibáját

Deák Kristóf

abban látta, hogy nem a gyerekek érdekeit helyezte előre. Ugyanakkor szerinte ez nem általános ma Magyarországon, ahol rengeteg tanár csodálatos munkát végez. A kisfilmek egészen másként kerülnek az Oscar-díj közelébe, mint az idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyző alkotások, ahol az egyes országok nevezhetnek. A kisfilmek esetében vagy egy jelentős filmfesztivált kell megnyerni, vagy egy Los Angeles-i moziban kell egy egész héten át vetíteni az adott alkotást - mondta el Deák Kristóf. Hozzátette: a Mindenki úgy került az amerikai filmakadémia látókörébe, hogy két fontos fesztivált is megnyert. A film forgatását 2014-ben kezdték el, és 2016-ban, az előző Oscar-gála estéjén láthatta először közönség - idézte fel a rendező. Az MTI kérdésére Deák Kristóf elmondta: egyelőre nem kapott konkrét ajánlatot Hollywoodban, de elindultak beszélgetések, és többen kíváncsiak voltak arra, hogy milyen tervei vannak.

Udvardy Anna

producer felidézte: amikor meglátta a Mindenki munkakópiáját, azt gondolta, ez a film olyan jó, hogy nem szabad dobozban tartani, bármi áron a közönség elé kell juttatni mindenhol a világon. "Deák Kristóf a klasszikus filmgyártást képviseli, addig nem forgat, amíg fejben előbb nem áll össze a film" - fogalmazott a producer, aki elmondta azt is: a film sikere a jövőben is kötelezi alkotóit. "A szobor kötelez, de ez lehet egy picit teher is. (...) Lehet, hogy olyan helyre fogom tenni, ahol néha rá tudom csukni a szekrényajtót, hogy ne lássam minden egyes nap" - fűzte hozzá Deák Kristóf, aki áprilisban forgatja le legújabb kisfilmjét, amelynek egyik fontos témája a mesterséges intelligencia lesz. Az alkotást a Mindenkihez hasonlóan a Magyar Média Mecenatúra program támogatja.

Gáspárfalvi Dorka

, a Mindenki egyik főszereplője újságírói kérdésre hangsúlyozta: az Oscar-díj megnyerése óta sok ellenséges cikk jelent meg a filmről, de ezekkel nem kell foglalkozni. "Ha egy magyar alkotás sokra viszi, egyből elkezdik megmondani, miért nem jó. Pedig úgy kellene hozzáállni, hogy miért jó" - fogalmazott. A film zeneszerzője,

Balázs Ádám

a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Bodzavirág című dalt édesapja,

Balázs Árpád

komponálta

Nemes Nagy Ágnes

verse nyomán. Mint fogalmazott, olyan zenét kerestek, amely dramaturgiailag is fel tudja emelni a film fontos pillanatát, így esett a választásuk a szerzeményre. Az eseményen

Kollarik Tamás

, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja felidézte, hogy a Mindenkit 2014-ben a Magyar Média Mecenatúra program keretében nyolcmillió forinttal és adó-visszatérítési lehetőséggel támogatták. Hozzátette, hogy a szervezet az elmúlt hat évben összesen több mint 8,8 milliárd forinttal támogatta 902 kortárs magyar filmalkotás megszületését. Deák Kristóf kitért arra is, hogy a médiatanács támogatta a stáb kiutazását az Oscar-gálára, míg a film kampányát a Magyar Nemzeti Filmalap segítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.